23 Юли, 2021 11:05 3 823 13

Вучич: Няма друга алтернатива за Сърбия освен...

  • сърбия-
  • европейски съюз-
  • александър вучич-
  • косово

На въпрос какво ще се случи, ако Белград бъде принуден да избира между Китай и ЕС, той каза, че изборът вече е направен

Вучич: Няма друга алтернатива за Сърбия освен... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред германския всекидневник Handelsblatt, че Европейският съюз е най-важният приоритет за Сърбия и че не може да оцелее без него, съобщава N1.

"Ще кажа това силно и ясно: няма алтернатива на Европейския съюз за Сърбия. Искаме да станем пълноправен член. Ние сме свързани от историята, общата култура и страните-членки на ЕС са най-важните ни партньори", каза той в интервюто.

Според Вучич ЕС е и остава цел на Сърбия. "Най-големите ни инвеститори са от ЕС, 67 процента от търговията ни е с ЕС и още 17 процента е със страните от региона, които са на път към ЕС - Босна и Херцеговина, Северна Македония и други. Не бихме могли да оцелеем без ЕС", каза той.

На въпрос какво ще се случи, ако Сърбия бъде принудена да избира между Китай и ЕС, той каза, че изборът вече е направен. "Китай е важен партньор ... получихме добри предложения от Китай за нашите проекти за развитие. Публикувахме търг за медна мина в Източна Сърбия и шест месеца по-късно нито една европейска компания не направи оферта, така че китайците да поемат", обясни Вучич.

"Имаме много какво да научим от Запада, но наваксваме. Сръбската икономика нарасна с 52% за осем години и половина. Това означава, че можем да бъдем силна държава членка на ЕС".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 3 Отговор
    ЕС минава през членстов в НАТО, а сега Вучка ни обясни как ще накараш сръбските ортодоксални фанатици да изберат НАТО.

    Коментиран от #8

  • 2 Омбрето

    14 12 Отговор
    Вучич, погледни на Изток, ела в България и обиколи малките градове и села на 40-50 км извън София, и ще видиш каква алтернатива избра България преди 14 год.
  • 3 Тоя клекна

    10 4 Отговор
    Е как така? Нали Пупкин те тупаше по рамото?
  • 4 Реалист 2

    7 9 Отговор
    Брюксел се гаври със сърбите. Саш и Турция (натото) не желаят православни страни в ЕС . Затова натискат пакета мюсюлманска Албания и полумюсюлманска СРМ да бъде приет.

    България има интерес Сърбия да бъде приета. Като подобна нас във всяко отношение, ще има същите проблеми и интереси и ще даде тежест на българския глас в Брюксел.
  • 5 Вучич е "държавник-дипломат"

    13 5 Отговор
    Не по думите,по делата се вижда какъв е човека и държавата.Сърбите слагат на първо място интересите и сръбската си гордост.Те се биха с Хитлер,озъбиха се сериозно на Сталин,не се преклониха и пред Щатите.По-жилави и събрани са от нас.И накрая винаги печелят..

    Коментиран от #13

  • 6 Реалност

    17 3 Отговор
    Вучич действай по бързо, че докато ви дойде времето ЕС ще се разпадне, а ако узакониш педофилията ще те приемат на момента.
  • 7 Маке

    15 1 Отговор
    Накрая в ЕС ще остане само Северна Македония.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    2 2 Отговор
    Да са ви честити европейските "ценности".
  • 11 ВУЧИЧ ЯВНО НЕ РАЗБИРА ЧЕ АКО

    1 0 Отговор
    Не Е ИСКАЛ ПАРИ ЗА КОНЦЕСИЯ КАКТО ТУКА МИНАТА ЩЕШЕ ДА Е НА ЕС.....НО ЩОМ Е ИСКАЛ НЕ СТАВАААА САМО ЧАЙНИЦИТЕ ПЛАЩАТ ЗА РЕСУРСИ ЯКОООО.СИЧКИЯ МЕТАЛЕН СКРАБ ОТ НАСЯКЪДЕ ОТИВА ТАМ....
  • 12 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    СРЕЩУ СЪРБИЯ ХВЪРЛЯХА БОМБИ И РАКЕТИ САМОЛЕТИ НА ГЕРМАНИЯ ; ИТАЛИЯ ; ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ -НЕ САМО НА САЩ !!!!!!!!! ЕС Е КУ Р ВАТА НА НАТЮ САЩ--- ПЪРВО В НАТЮ -ПОСЛЕ В ЕС !?!?!?!?
  • 13 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вучич е "държавник-дипломат"":

    ВУЧИЧ Е ЕДИН НАИВНИК. НАЛИ СЕ И СПОМНЯШ ВИЦА, КАК ЕДНО ХЛАПЕ КРЕЩЯЛО В ГОРАТА: "МАМО, МАМООО ХВАНАХ ЕДНА МЕЧКА!" "ПУСНИ Я ВЕДНАГА, БЕ! - СЕ РАЗВИКАЛА ОТНЯКЪДЕ МАЙКАТА -"ПУСНА ЛИ Я? " "АЗ Я ПУСНАХ, АМА ТЯ НЕ МЕ ПУСКА" - ПРОДЪЛЖИЛО ДА КРЕЩИ ХЛАПЕТО
Новини по държави: