Last news in Fakti

23 Юли, 2021 19:05 1 836 2

Изключването на атомната енергия ще застраши енергийния преход на Испания

  • атомна енергетика-
  • испания-
  • аец-
  • атомни централи-
  • ес-
  • енергетика

Испания планира да инвестира около 3 милиарда евро през следващите 10 години, за да поддържа АЕЦ

Изключването на атомната енергия ще застраши енергийния преход на Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Изключването на ядрената енергия от европейската таксономия може да компрометира финансирането на производството на атомна енергия в Испания и да застраши планирания енергиен преход на страната до 2035 г. Това предупреди индустриалната група Foro Nuclear, която обединява компании и организации в енергетиката, оператори на АЕЦ, браншови асоциации и университети.

Позицията на базираната в Мадрид група е следствие на писмо, адресирано до Европейската комисия, подписано от двама испански министри, заедно с министри от Германия, Австрия, Дания и Люксембург с искане ядрената енергия да бъде изключена от таксономията на ЕС. Дни по-рано група от 87 членове на Европейския парламент подписаха друго писмо до европейските комисари, с настояване Брюксел да включи ядрената енергия в таксономията на ЕС. Таксономията по същество е пакет от регулации, които трябва да дадат възможност на инвеститорите в ЕС да преориентират своите финанси към по-устойчиви технологии и стопански дейности и да отворят пътя към нисколихвено финансиране.

Foro Nuclear посочва, че испанското правителство трябва да следи отблизо финансовото състояние на своя „отличен“ атомен флот, за да предотврати всякакви непредвидени или внезапни окончателни изключвания, които биха могли да влошат сигурността на електроснабдяването на страната. Според експертите, Испания планира да инвестира около 3 милиарда евро през следващите 10 години, за да поддържа АЕЦ, а тяхното изключване от таксономията би компрометирало финансирането на тези инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    4 0 Отговор
    пак гръмки заглавия, на неща не ни засягащи-Испания, Германия и Япония са държавите с най-големи източници на възобновяема енергия в света !! И най-важнто според мен в Испания ДДС върху електроенергията е 10% както е с храната и транспорта!! Всипко друго е бошлав!
  • 2 РЪМПЕЗИ

    3 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е ВЯРНО...
Новини по държави: