23 Юли, 2021 22:00 2 910 13

С лопати, ботуши и стари пожарни автомобили: доброволци се стичат към пострадалите райони в Германия

  • германия-
  • наводнение-
  • дъжд-
  • пожарна-
  • доброволци

Готовността за помощ е огромна

С лопати, ботуши и стари пожарни автомобили: доброволци се стичат към пострадалите райони в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

32 000 литра дизел, дарени от 17 търговци на гориво, са доставени още в ранните сутрешни часове в района на Зинциг - един градовете, най-тежко пострадали от наводненията в Германия. Дизеловото гориво се разпределя безплатно на всички, които помагат за разчистването на пораженията с трактори, багери, камиони и бусове.

Един от първите "клиенти" е Расим Червидаки, който от седмица насам обикаля с булдозера си да помага на нуждаещите се. Самият той имал късмет - домът му е нависоко и не е засегнат от наводненията. Но и той, и семейството му са твърдо решени да помогнат всячески на жертвите от природната катастрофа. Синът на Расим също участва в работата по разчистването с багера си.

Готовността за помощ е огромна

"Най-много помагат хората по места", казва берлинският експерт по природни катастрофи Мартин Фос. Солидарността и готовността за помощ са огромни, мнозина са впечатлени до какви мащаби стигат. Но както е установено от науката от десетилетия насам - при катастрофи хората по правило се държат изключително солидарно, подчертава Фос.

Като например Хуберт Шилес, който с риск за живота си помогнал със своя багер да се разчисти блокираният отток на една язовирна стена. И така спасил над 10 000 души, които биха били непосредствено засегнати при скъсване на стената. С багера си се е впуснал да помага и Карстен Щайнер, пропътувал цели 300 километра на собствени разноски, за да стигне до Зинциг. "Огледайте се, хората тук са в много по-лошо положение от мен", казва той. Щайнер отмества от пътищата заседналите коли, след което разчиства струпалите се кал и боклук.

Всеки помага с каквото може

Сред героите на деня е и Макс Дирон, който е дошъл в Ремаген да напълни с гориво една стара пожарна. Дирон търгува със стари автомобили в Бон и сега е намерил ново приложение на колекционерските возила, които се оказват много полезни в тази ситуация. Към 17 ч. отборът на помагачите се увеличава - пристигат тези, които са свършили работа, носейки метли, лопати, ръчни колички, гумени ботуши и всичко останало, от което има нужда в засегнатия район. "Вече сме оправили 12 къщи", споделя Дирон и обяснява, че неговите стари пожарни могат да минат и по пътища, по които модерните коли не успяват.

Койро не разполага със специален автомобил, но въпреки това иска да помага, пристига в кризисния регион с някой от специално организираните автобуси. Те превозват по около 1000 души ежедневно. Организаторът на превозите Марк Улрих се досетил, че би настъпил истински транспортен хаос, ако всички дойдат да помагат с личните си автомобили - при това положение линейките и разчистващите коли не биха имали откъде да минат. Така му хрумнала идеята с автобусите. Графикът и местата на тръгване се публикуват във Фейсбук.

А когато помагачите си отидат?

Същевременно Улрих се безпокои от това колко дълго ще се запази готовността за помощ - допуска, че водната катастрофа ще бъде изместена от други теми. Експертът по катастрофите Волф Домбровски предполага, че ентусиазмът ще спадне. "Хората, които помагат, в повечето случаи са работещи. Имат семейства, деца, роднини. А и прекрасното чувство, че си нужен герой и си изключително полезен, в един момент се изчерпва. Тогава си казваш - трябва пак да работя и да се грижа за семейството си. Или пък силите намаляват". Най-късно в този момент трябва оказването на помощ да се поеме от професионалисти, казва Домбровски. "Тогава основната работа ще е свършена и няма да има нужда от повече спонтанна помощ". И ще започне реконструкцията.

Автор: Матиас фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    10 15 Отговор
    Бре какъв ентусиазъм бре чудо Расим и Щайнер, заедно чак от 300 дошли да помагат То това бетер бригадирския ентусиазъм ДВ да не са преписали някоя ГДРеиска статия или оле не дай си боже нещо от 30те години примерно от 36та г
  • 2 MGewehr

    9 4 Отговор
    Взели са пример от българи и България!!!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    СЪЧУСТВИЕ и съболезования
  • 4 Ох лелелее

    6 11 Отговор
    Шо не съм там да крада нафтица 😂😂😂😂трактора неска 6 пъти ше зареждам😂😂😂
  • 5 факт

    8 9 Отговор
    Незнам къде се стичат ама с отрицателният си прираст и малката си територия която непозволява разрастване не ги виждам гола индустрия и делане с теслата но имат най-замърсеният въздух в Европа и скоро ще стане невъзможно да си наемеш жилище.Провалена държава разчитат на измислени хартиики както и братята им американци ама истината е че живеят супер зле
  • 6 Седесарят.

    11 1 Отговор
    Тъй бяхме и по комунизма.. Безвъзмездно ,помощ,,.ДВ,го заклеймяваха,бригади,помощ,на възрастните,..помощ при бедствия.Обаче ,сега в Германия,е друга работата .ДВ ,е провалена група от некадърници.
  • 7 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    2 0 Отговор
    И мен ме удари водната стихия, затова не пиша тези дни. Германия власт ни тегли една, но хората си поматбгат едни други. Дойдоха и лекари са пият кал. Спасихме се всички у дома. Над 8м ударна вълна...гората до нашето градче я няма и мостовете бяха разбити и изкривени. Загинали българи нямаме в райнланд нфалц, доколкото знам. Никой не ни предупреди, или пуснаха сирената, колкото да се изтрепем в 3 през ноща кой по напред да бяга....чусовищно и апокалиптичто. Не ви го пожелавам.

    Коментиран от #8

  • 8 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    ... Лекари да РИЯТ калта от дома ни. Дойдоха поляци, българи, руснаци, немски доброволци, дори перуанец, но все хора от района. Щетите ми са за над 100 000 Евро.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Ии чудо големо

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Водица ко толкоз
  • 10 Дебелата Берта

    5 0 Отговор
    ..ми висококвалифицираните специалисти от Азия и Африка що не отидат да помагат?
  • 11 Другари и другарки

    2 2 Отговор
    Всяка лоша новина за германя е добра за човечеството.
  • 12 🤣🤣🤣

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    Българите поляците и румънците не са отишли да рият калта на немеца ами да му гепат нещо от миризливата картонена къща
  • 13 Рошко

    1 0 Отговор
    А от цялата работа накрая, хората като си помогнат, и истинските герои се приберат да дойдат професионалисти и политици да оберат ларвите, пък няма да се учудя и ако накажат собственика на старите пожарни коли що ги карал без преглед застраховка винеткаи и еко стикер
Новини по държави: