Last news in Fakti

26 Юли, 2021 10:46 1 259 2

Остров Сардиния е обхванат от горски пожари

  • пожари-
  • горски пожари-
  • сардиния-
  • остров-
  • италия

В момента е невъзможно да се направи оценка на щетите

Остров Сардиния е обхванат от горски пожари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западно-централната част на италианския остров Сардиния е обхваната от горски пожари в продължение на дни и положението е драматично. Пламъците погълнаха хиляди хектари вековни гори, унищожиха реколтата и убиха животни. Застрашени са и населени места и стотици техни жители са евакуирани. Районите на Кулиери, Скано ди Монтиферо, Порто Алабе и по-голямата част от района на Ористано са най-тежко засегнати от пожарите, разпалвани от силния вятър, пише италианското издание Il Giorno, цитирано от агенция "Фокус".

Областният съвет на Сардиния одобри резолюцията за обявяване на извънредно положение и междувременно беше отправен апел до Европа за помощ. Два противопожарни самолета пристигнаха на острова от Франция, като се присъединиха към 7-те вече в експлоатация на националния флот. Междувременно се очакват и противопожарни самолети , пристигащи от Гърция, а местната противопожарна служба е наела самолети и от други европейски страни.

Един от фронтовете на пожара се насочва към брега, където доближава населени места, а друг се разпространява във вътрешността на острова. В момента е невъзможно да се направи оценка на щетите. Изгорели са цели стада овце, както и обори с други домашни животни. Летните култури и прочутото маслиново дърво на Sa Tanca Manna, хилядолетен екземпляр, обявен за природен паметник, също са били унищожени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Aлфа Вълкът

    2 0 Отговор
    Ми говорите за ония ден как станал пожара от роторна косачка! Вчера един кaTил запали 3 ремаркета с 500 бали общо. Не може Беларуса се наеми на моста с ремаркета и ония тиквеник форсира, форсира и от гърнето запали балите и ремаркетата не стават за нищо!
Новини по държави: