Last news in Fakti

26 Юли, 2021 10:30 7 910 74

Путин готви ескалация?

  • владимир путин-
  • русия-
  • германия-
  • путин-
  • украйна-
  • коренно население-
  • ескалация-
  • европа

Москва има намерение да изостри допълнително конфликта в Украйна

Путин готви ескалация? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин сравнява един от новите украински закони с "оръжия за масово унищожение", насочени срещу руския народ. Неговите полемики се вписват добре в общия фон, който той изгражда по адрес на Украйна от тази пролет, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде агенция "Фокус".

В руската реторика към Запада има фигура на речта, която непрекъснато се повтаря в почти всяка противоречива тема: ние, казват те, по приятелски начин посочихме, че нашите интереси са засегнати и че ние се стремим към диалог, но нашите западни партньори не се вслушаха в страховете ни. Ясно ги предупредихме за възможните негативни последици, но те ни игнорираха, така че трябваше да действаме. На този фон заслужава внимание един от пасажите, съдържащ се в съобщението на Кремъл за телефонния разговор между президента Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, състоял се в сряда вечерта. В края на съобщението се казва, че Путин е обърнал „специално внимание“ на „открито дискриминационния“ украински закон „За коренните народи“. Възможно е през есента Москва да превърне това събитие в една от ключовите си теми.

Този закон, подписан от украинския президент Володимир Зеленски в сряда, го накара да публикува статия миналата седмица „За историческото единство на руснаци и украинци“, каза Путин. В този текст, публикуван на уебсайта на Кремъл, Путин, цитирайки някои исторически митове, обяснява защо руснаци, украинци и беларуси са един народ повече от хиляда години и защо независима Украйна може да съществува само в близък контакт с Русия. Руският президент смята идеята, че съществува отделен украински народ, различен от руския, за изобретение на враждебни сили, които се стремят да отслабят Русия. Твърди се, че Западът е превърнал Украйна в „анти-Русия“.

"Ние не изоставяме своите"

В това есе, "пропито с фалшификации и полуистински изказвания”, предизвикват тревога преди всичко суровите формулировки, с които Путин характеризира самия закон „За коренните народи“. От факта, че руснаците не са споменати в този закон, предназначен да защитава етническите малцинства, Путин заключава, че целта на закона е „принудителна промяна на идентичността“. Според Путин руснаците в Украйна са принудени да се „отрекат от корените си, от поколенията на своите предци“, но също така да вярват, че Русия им е враг. Разбира се, в закона няма основания за подобни твърдения. Недвусмислено се говори само за малцинствата, „които нямат държавни образувания извън Украйна“. Самите украинци също не са включени в закона като „коренни народи“.

„Не би било пресилено да се каже, че ходът на насилствена асимилация, формирането на етнически чиста украинска държава, агресивно настроена към Русия, е сравним по своите последствия с използването на оръжия за масово унищожение срещу нас“, пише Путин. "В резултат на такъв груб, изкуствен разрив, между руснаци и украинци общият руски народ може да намалее със стотици хиляди или дори милиони." Какво друго освен използването на оръжия за масово унищожение би оправдало енергични контрамерки включително и превантивен удар? Русия вече оправда войната срещу Грузия през лятото на 2008 г. и анексията на Крим през 2014 г., като защита на руснаците. Войната в Източна Украйна се оправдава и от водещи руски политици и лоялни медии с мотива, че руснаците се защитават и там. "Ние не изоставяме нашите", казваше Путин в началния етап на боевете. Пасажът за украинския закон в неговата статия напълно се вписва в тази традиция.

Полезен конфликт за септемврийските избори за Дума?

Това не би трябвало да означава, че Кремъл планира да атакува Украйна, въпреки че министърът на отбраната Сергей Шойгу, веднага след публикуването на статията на Путин за Украйна, разпореди тя да бъде проучена в политическите занятия в руските въоръжени сили. И това показва намеренията на Москва да изостри допълнително конфликта в Украйна. Един от признаците за това беше заплашителното поведение на Москва, изразено в концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна тази пролет. Въпреки че войските бяха изтеглени две седмици по-късно до местата им на постоянна дислокация, военната им техника остана там, според официалните данни тя ще бъде използвана по време на големите маневри на Запад 2021, които ще се проведат в Западна Русия и Беларус през септември.

От гледна точка на властите в Кремъл, всеки външнополитически конфликт, с помощта на който би било възможно да се разпалят националистическите настроения, би бил много полезен по това време. На 19 септември в Русия се провеждат парламентарни избори, за които властите се подготвят с очевидна нервност. Мащабните репресии срещу опозиционни фигури, гражданско общество, медии и дори адвокати през последните месеци показват, че въпреки всички възможности за манипулация властите считат за необходимо радикално да ограничат останалите свободи на руското общество. Определена роля в оценката на рисковете от Кремъл може да играе фактът, че по това време Германия, като най-голямата държава от ЕС, поради изборите за Бундестаг, ще бъде с ограничен капацитет на външнополитическата сцена. Ако този сценарий се окаже истина, това може да даде началото на изключително опасна динамика. Дали това всъщност ще се случи зависи от това как Кремъл оценява ползите от подобен ход. Но ако си припомним сега всички реални действия за ескалация на Кремъл, ще стане очевидно, че той винаги ги е подготвял с различни, които в началото изглеждаха незначителни сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дерас

    89 22 Отговор
    Време е западна Русия да се присъедени към територията си РУСИЯ!

    Коментиран от #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 болшевики

    53 12 Отговор
    Време е Русия да върнете името СССР. Нищо общо с Царска Русия.
  • 5 ПКП Я

    43 7 Отговор
    Крайно време е !
  • 6 КОТарАК

    60 9 Отговор
    Путин не , но да се молим следващият след него да не е като Хрушчов , че краварите много взеха да я правят
  • 7 Gost

    42 3 Отговор
    Хайде стига всекидневни интриги и пропаганда. Имат само обратен ефект.
  • 8 питане

    39 3 Отговор
    "цитирайки някои исторически митове"

    за еничарите знаем. а как на териториален език се наричат тия, които доброволно си дават зад.ни.ка, за да обслужват чорбаджиите си? дали може да се говори за "понижена социална отговорност"?
    денис джамбазов?

    Коментиран от #45

  • 9 Софиянец

    16 62 Отговор
    Ватниците си вярват, а родните под логи им текат лигите. А шавнат са свършени!

    Коментиран от #73, #74

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Странно

    66 12 Отговор
    Как така в Украйна си избират президенти от некоренните народи, които започват да учат украински като седнат на президентския стол? До тогава си говорят на роден майчин руски.

    Коментиран от #15

  • 12 а како

    39 3 Отговор
    Джамбаз, ти от наще сиган ли си ма?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 59 Отговор
    Джуджето трябна да бъде изчегъртано

    Коментиран от #26, #27

  • 15 Тошо

    18 17 Отговор

    До коментар #11 от "Странно":

    Родния майчин е Украйнски както твоя е ромски
  • 16 Съдията Дред

    54 5 Отговор
    Този закон откровено лишава българското малцинство от права които имат над 200 години. Но понеже е насочен срещу руснаците, нашите политикани не смеят да гъкнат. За разлика от руснаците, пък и от турците, ние традиционно изоставяме българите зад граница. Жалко

    Коментиран от #17

  • 17 Kcanba

    29 5 Отговор

    До коментар #16 от "Съдията Дред":

    Абсолютен факт!
    Закона е потъпкващ човешките права и е асимилативен!!
    Но напата рая мълчи угоднически!!!
  • 18 Иван

    18 28 Отговор
    Руснаците дълги години създаваха македонска нация в ущърб на България.Сега когато на тях им се случва не им харесва.

    Коментиран от #29

  • 19 Монгола

    30 9 Отговор
    Сороснята не познава история и затова говори за митове относно общито между рускоговорящите народи към които спада Беларус и Киеваска Русия! Киевска Русия влиза в съставаьна Руската Империя 1704 г, а наименованието,, Украйна" което се изписано не правилно правилно Окрайна е покрайнини и става дума за покрайнините на Киеваска Русия между Жечпосполита - Полша и Киевска Русия!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Навалний

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Монгола":

    А ти познаваш Скабеева!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Денис, от къде преписа тази статия без

    21 3 Отговор
    Автор за Русия? Ти лие написа или е преписа от някъде!! Нямаш толкова акъл дае напишеш, "спусната тие от някъде"??

    Коментиран от #34

  • 25 Да готви, но и

    8 30 Отговор
    ще му се наложи да изяде онова, което си е сготвил... Турците и американците въоръжиха Украйна със съвременно оръжие - дронове, хеликоптери, джавелини..., обучиха войските и сега джуджето само се ежи от бункера и не смее да нахлува, защото го чака ад.

    Коментиран от #32, #37, #43

  • 26 От страни

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То отдавна си му беше времето. Да готви.
  • 27 От страни

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гледай да си исчегърташ галошите като влизаш в къщи. А на Путин не му мисли.
  • 28 Анджело

    20 3 Отговор
    Мдаа украинците се държат с Русия точно както Сев Македония с България
  • 29 От страни

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Това па от коя история го извади? Явно си бягал от часовете и не само на история.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Руснаков

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "дерас":

    Твоят кяр какъв ще е...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нищо не готви Путин освен Болния мозък

    17 3 Отговор
    На Денис и поръчител ите на Статията!!
  • 34 Монгола

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Денис, от къде преписа тази статия без":

    Франгуртен Зайтунг от там е преписал! Фашистите забравиха, че имат мераци за Австрия и също забравиха, че Бавария е същото като Киевска Русия за Русия.
  • 35 Веско

    17 3 Отговор
    Браво за Путин президент с характер
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Додо

    16 6 Отговор

    До коментар #25 от "Да готви, но и":

    Турците и Задокеанците натаралежиха урките срещу Русия,за да си продават оръжието и да имат повод да стъпят на тяхна земя да ги ,,пазят". Урките са глупави,защото разрешиха на Задокеанците да провеждат биологични опити с изпитателни лекарства и ги ползват за ,,бели мишки".
  • 38 Веско

    15 5 Отговор
    Браво за Путин президент с характер
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 gggw

    17 0 Отговор
    подобни статии имат оценки 1.5, но продължават да се пишат всеки ден. и това ако не е пропаганда?
  • 41 Centurion

    7 10 Отговор
    То е същата каша като България и Македония,която вие забъркахте и продължавате да бъркате.Мръсници сте,виждам и политиката на Газпом спрямо Булгаргаз и транзитите,виждам цялото ви вредно влияние спрямо България.Виждам десетилетия кражба на данъци от Лукойл.Време е всичко това да преключи.
  • 42 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор
    Народите на Северна и Южна Корея са вече коренно различни и си приличат само по езика. Украинския сценарий е противоположен народите близки а езика друг, след 20-30г тази деформация ще направи народите чужди.
  • 43 рада дълбоката

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Да готви, но и":

    С каквото и да ги въоръжат ракети с ядрени бойни глави нямат и до тук свършват мечтите . Говорим за танкове ,самолети ( и някой си ги и купуват ) но следващата световна ще е с ракети и то не какви да е , ако правилно ме разбираш . Тук е момента и да ти кажа що за човек е Путин и какво е неговото мислене (не смятам че съм най големия анализатор но смея да твърдя че имам някакви проценти успеваемост в разпознаването на хората )и ще наблегна само на една негова фраза която е така да се каже от улицата в СТ. Петербург - ако виждаш ,че боя е неизбежен бий пръв . А сети се нататък това как е приложимо в евентуален военен конфликт !!??

    Коментиран от #60

  • 44 Българин

    2 15 Отговор
    Идва края на РФ !
  • 45 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #8 от "питане":

    Наричат се комунисти.Навремето нали така предадоха България в ръцете на алкохолизираните диваци.

    Коментиран от #47

  • 46 Бесен Язовец

    10 1 Отговор
    Соросня скимтете по тихичко не смущавайте покоя на кафявата мечка за да не станете за закуска!!!!!!!...
  • 47 Комуниста

    16 4 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Руснаците построиха съвременна България 1944 България беше 50 години изостанала след Европа индустрията беше мираж, а селското стопанство на средно ниво за Балканите!

    Коментиран от #66

  • 48 Хаха

    5 7 Отговор
    Сети се, че са един народ! А за нас и македонците - друга песен пееше! Както му е изгодно! Но в крайна сметка Украинците искат да са си отделна държава, македонците също. Това са хора, които са си избрали друг път! Не може насила да се преобщят!
  • 49 Тиква Стайл

    2 14 Отговор
    Най-отвратителното е, че Путин и лакеите му отъждествяват мракобесния си режим с Русия. Русия това, Русия онова а всичко опира чекистите и тяхната марионетка да запазят властта. Не Русия е застрашена а режима им. Но и тяхната ще отмине и Русия я чакат по-добри времена
  • 50 Бай Манчо

    11 1 Отговор
    С този закон хохлите настъпиха мотиката , след като съдбата на украйна се решава Германия , сащ и Русия без да присъства никой от правителството на клоуна говори ясно каква ще им е съдбата . Хохли - Крим е Руски
  • 51 отан

    5 3 Отговор
    Украйна и Македония са измислени държави от комунистите за да разединят двата народа Руския и Българския
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 vvvvv

    10 2 Отговор
    Егати пропагандата и глупостите. Геноцид си извършва в това недоразумение, Украйна. Повече от 50% говорят руски и им е роден. Те не говорят други диалекти, но една хунта налага галицийския. Питайте самите хора, какво мислят. А разпада е неизбежен. Немците имат опит от тези земи. Горчив.
  • 55 Реципрочно

    8 2 Отговор
    Щом мачкат българското малцинство.
    Украинците живеещи в България да бъдат принудени да учат и говорят само български.
  • 56 Вълканов

    6 3 Отговор
    Прав е Путин за историческото единство на Руснаци и Украинци, плюс Беларуси. Но защо Имперска Русия след 1878 година придаде Български земи ( долината на Морава) към Сърбия. Исторически това са Български земи - От Кутригурите през 595 год. до падането под ОсманоТурско робство. Дори и през робството, тези земи са се считали за Български.
    Защо царска Русия, през 1913 год., по време на Междусъюзническата война отново подкрепи Сърбия и се отказа от поетия ангажимент за арбитраж между съюзниците в Балканската война.
    Защо Съветския съюз подкрепя Србия в нейните претенции за Македония и подкрепяше нейния жесток терор върху всичко Българско в Македония.
    Ето това е разковничето на нарастването на русофобията в България.
    Да, съгласни сме, че сте един народ , но трябва да приемете, че с Македнците сме един народ.
  • 57 Иванов

    7 3 Отговор
    След пущането на СП2 идва реда и на Донбас.
  • 58 No comment

    2 0 Отговор
    Юрий Николаевич Гримчак-. Член КПСС до 1991, член СПУ в 1994—2006 г.
  • 59 Стефан Петров

    10 2 Отговор
    ДО ЦЕНЗОРА
    Мнението ми, което изтрихте, за тоталната фашизация на Украйна се основава на множество статии в западния печат и изказвания нао техни политици, но за вас явно това не е съществено.В момента Украйна се готви със сила да завладее ДНР и ЛНР и по данни от нейни военни всички руснаци там трябва да бъдат избити, изгонени в Русия или вкарани в лагери, където да се проверят за украинство. Западът подкрепяше Хитлер защото бе против СССР. Днес подкрепя Украйна поради същата причина. Хитлер докара втората световна война, но Украйна може да ни докара трета и това е мнение на доста хора. Вие смятате ли,че Русия ще стои при нападенията над ДНР и ЛНР, след като почти 80% от хората там са с руски паспорти и жертвите ще са хиляди?
  • 60 Перко копейкин

    3 13 Отговор

    До коментар #43 от "рада дълбоката":

    няма да има световна война (освен в мозъците на заблудените рублофили). Кои, евентуално, биха застанали на сраната на агресора от север? - Куба, Венецуела, Зимбабве, Сирия... страни с икономическа и военна "тежест". Колкото до ядрените ракети, то руските в 80 % няма да излетят; ще се взривят в силоза или малко след излитането... Останалите ще бъдат прехванати от пейтиът и унищожени още над територията на раша. Джуджето ако можеше да направи нещо, щеше да го направи след унищожените над 600 т.н. спецназ, прикрити като вагнерци в нощта на 7/8 февруари 2018 в пустинята на Сейр ес Зор.

    Коментиран от #70

  • 61 Павел Пенев

    9 3 Отговор
    Западните идиоти нанесоха непоправими щети на Украйна и нейните отношения с Русия.Те целят военни действия между двата братски народа. Путин да не чака а да предприема реципрочни действия.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ФРАНКЕ ФУСТЕН - ШВАЙНЕ МАЙНЕН ЦИЦИНГЕН --- БАНДЕРОВСКАТА ШЛЯХТА БЕШЕ С ВАС ВЪВ ВСВ ---ДРУГАТА УКРАЙНА БЕШЕ ПРОТИВ ВАС !!!!!!!!! ДОНСКИТЕ КАЗАЦИ СЕ БИХА НА КОНЕ СРУЩУ ВАШИТЕ ТАНКОВЕ И ОРЪДИЯ !!!
  • 64 Долу цензурата

    4 0 Отговор
    Трийте цензори! Истината ви пречи. Изтрихте мнение, че Джамбазов лъже.И утре ще каже, че фактът, че България и Македония са един народ е манипулация. Какво е лошото, че го казвам?
  • 65 хахаха

    1 7 Отговор
    Руският империализъм и милитаризъм, придобива все по-чудовищни размери при управлението на ботокса, но в случая с Украйна, той рискува да си счупи зъбките, защото днес е 2021г. и в Белия дом не е нито Обама, нито Оранжевият перчем!
  • 66 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Комуниста":

    България се оказа 50 години изостанала от Европа 1989г.Преди 1944г България е имала 3 самолетостроителни завода.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ако баба ти.

    6 0 Отговор
    Съжалявам,че статията е написано едностранно,еднопосочно и пристрастно.Това е апотеоз на псевдо журналистика ,пототип създаден от Гьобелс!Жалко за елементарните надежди авторът да се опита пон е той да се чете и разбере.
  • 69 ВТкн

    5 0 Отговор
    В това есе - преведена от жалка немо-племен.ска статия, "пропита с фалшификации и полу.истински изказвания”, Не би било пресилено да се каже, че е чиста доза п о в ъ р н я и нямо-племе.нски там гьобил.ски бълвоч.
    у-крайната е чака у края -}}} Края!
    бандеров.ските хох.лятини да се готвят, че жалката им псевдо цирк.аджиска държавица се дроби на парчета.
  • 70 Да дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Перко копейкин":

    Че си Перо е ясно за каква страна и каква подкрепа се върти в болният ти мозък. Ако се случи немислимото и някой предприеме военни действия срещу Русия.То на същата тая Русия не са им необходими съюзници.That you are a troll is clear but did you understand.

    Коментиран от #72

  • 71 Рико

    0 1 Отговор
    Поинтересувах се и ето какво ми отговориха : В Урайна има 1600 училища(или паралелки, не си спомням точно) с преподаване на руски език. В Росссииййй няма НИТО ЕДНА ПАРАЛЕЛКА с преподаване на украйнски език. Всеки може да си направи изводите, кой какво отношение има към чуждия народ.
  • 72 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #70 от "Да дааа":

    Наскоро имаше мнения на анализатори. При тотална война, Москва капитулира за 12 часа. РУСКИ анализатор е още по-краен,посочва 6 часа. Като всеки час за кинжали и цирконии пищите, покажете и тези анализи, направени от професионалисти, а не от пищячки като вас.
  • 73 Змей Горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Софиянче, ти си от тези дето предпочитат да удовлетворяват сексуалните си нужди в кенефа по петопръстната система, нали? Признай си, де! Никой няма да те укори.
  • 74 Змей Горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Любопитно ми е какво биха казали чеки. джийчетата-рсофоби по един такъв въпрос:
    Те са силно възмутени и изпълнени с благородно възмущение от стремежа на Донбас и Луганск да се отделят от Украйна и да се влеят в състава на Руската федерация.
    Я ми кажете драги шляк. атарници - русофоби, какво би било становището ви ако Кърджали и Търговище поискат да се присъединят към братска Турция. А? Или мислите, че това не е вероятно? Ами ако някой постави въпроса да върнем Южна Румелия на Ердоган? Щото Крим влезе в състава на Русия в резултат на референдум, а ние взехме Южна Румелия със сила и в нарушение на договор - Берлинския договор, драги крете.ни. Вярное, че неподписан от нас, ама си е договор.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания