Last news in Fakti

26 Юли, 2021 16:37 3 345 24

Европа преминава от зелено към оранжево за COVID-19

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Ако искате да пътувате, помислете за необходимостта и преценете рисковете си

Европа преминава от зелено към оранжево за COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Картата на Европа се променя отново за туристи, тъй като големи части от Франция, Гърция и цяла Ирландия променят цвета си след последната актуализация на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), съобщава "Брюселс таймс".

Според последните промени Франция и Гърция ще станат почти изцяло оранжеви. Няколко региона в Италия също се променят от зелено в оранжево отново на картата на ECDC.

Във Франция регионите, които ще се променят, ще бъдат: Долна Нормандия, Горна Нормандия, Северен Па дьо Кале, Пикардия, Елзас, Шампан-Арден, Лотарингия, Лоара, Бретан, Аквитания, Лимузен, Поату-Шарант, Оверн и Рона-Алпи.

Южната част на Корсика става червена от сряда, както и отвъдморският департамент на Гваделупа в Карибите. Монако също ще е в червено от сряда.

В Гърция промяната ще засегне Севернобеломорските острови, Централна Македония и Централна Гърция, което означава, че почти цялата страна е оранжева. Атика и Крит остават червени, докато Южнобеломорските острови, Епир, Тесалия и Йонийските острови също ще станат червени.

Италианските региони Сицилия, Сардиния, Венето и Лацио стават оранжеви. Ватикана също е оранжев.

В Чехия Прага e оранжева. Северозападна Швейцария и Източна Швейцария преминават от зелено в оранжево.

В момента Ирландия е изцяло оранжева, но северните, западните, южните, източните и средните райони ще станат червени от сряда. В Швеция Стокхолм става оранжев.

ECDC отчита, че вариантът Делта е доминиращ в по-голямата част от 28-те страни, които са докладвали достатъчно пълна информация за генетично секвениране. От 19 страни средният дял показва, че вариант Делта е 68,3%, изпреварвайки досега доминиращия вариант Алфа 22,3% в региона.

Въз основа на настоящите тенденции вариантът Делта ще бъде глобално доминиращ щам през следващите месеци и вече е идентифициран в почти всички европейски страни. Той ще продължи да се разпространява, измествайки циркулацията на други варианти, освен ако не се появи нов по-конкурентен вариант.

"За съжаление в много страни от нашия регион наблюдаваме значителен ръст на случаите, свързани с разпространението на силно трансмисивния вариант Делта. Въпреки огромните усилия на държавите-членки да ваксинират хората в целия регион, още милиони остават неваксинирани и следователно рискуват да попаднат в болница" коментира д-р Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО/Европа.

"Добрата новина е, че данните ясно показват, че пълна ваксинация значително намалява риска от тежки заболявания и смърт. Когато бъдат призовани да направят това, хората трябва да се ваксинират. "

"Трябва да останем нащрек и да продължим да използваме здравия разум, за да предотвратим разпространението на вируса. Това означава да получите пълен курс на ваксинация веднага щом се появи възможност и да поддържате физическо дистанциране, измиване на ръцете, избягване на претъпканите пространства и носене на маска, когато е необходимо. Това са мерки, за които знаем, че работят за защита на себе си и другите. Трябва да мислим за тях като за "мерки против блокиране", защото те могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на болестта, без да се налага да се затварят големи части от обществото", коментира д-р Андреа Амон, директор на ECDC.

СЗО и ECDC настояват приоритетните групи като възрастни хора, хора с хронични заболявания и здравни работници да получат пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, за да се предпазят и уязвимите хора, с които контактуват, от тежко заболяване.

Освен това се препоръчва бързо въвеждане на ваксинации до всички допустими групи. С разпространението на вариант Делта, ще се изисква интензивно прилагане на настоящите мерки за обществено здраве, включително засилен достъп до тестове, за да се контролира предаването на COVID-19, особено докато напредъкът на ваксинацията е нисък в много страни.

Потвърдените случаи на COVID-19 нарастват в цяла Европа всяка седмица през последните четири седмици. Процентът се е увеличил във всички възрастови групи, но най-бързо сред 15 до 24-годишните, където през последния месец се наблюдава 5-кратно увеличение на регистрираните случаи.

Д-р Клуге има ясно послание към тези страни, облекчаващи социалните мерки в европейския регион: "СЗО препоръчва на страните да увеличат достъпа до безплатни тестове, да разширят последователността, да стимулират карантината за контакти и изолацията за потвърдени случаи, да засилят проследяването на контактите, за да прекъснат веригите на предаване и да гарантират ваксинирането на тези, които са в най-голям риск сред нашето население".

Пътуването не е безрисково. Пътуването и събирането в групи може да увеличи риска от заразяване и разпространение на COVID-19. Ако искате да пътувате, помислете за необходимостта и преценете рисковете си. От вашето решение прекратяване на тази пандемия и запомнете - носете маска, мийте ръцете си и спазвайте дистанция, пише ECDC.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 1 Отговор
    А кафяво кога!?

    Коментиран от #22

  • 2 Отново

    23 0 Отговор
    край на слободията и чатал !
  • 3 ****

    17 1 Отговор
    Е нали до вчера пишехте само за Русия,как била поставила рекорд по заразяване,а вие стояхте от страни и тайно се кефехте,а днес ревете.
  • 4 ...

    5 29 Отговор
    Добрата новина е, че данните ясно показват, че пълна ваксинация значително намалява риска от тежки заболявания и смърт. Когато бъдат призовани да направят това, хората трябва да се ваксинират. "
    За справка Израел...

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 5 Морето

    24 0 Отговор
    А нашите курорти са препълнени с туристи и няма никакъв Ковид. Ние сме велики.
  • 6 Demonaz

    31 1 Отговор
    Е,очаквано сега по-рано ще се опитат затворят хората. Цирка още от начало подозирах,че ще е до 2022г. Да станат напълно две години от страшната "пандемия". Парковете пълни,пълни заведения живот и глъчка,но тези,които поръчаха "пандемията" не им харесва това. Отново ще обвиняват хората,че тренират,а не искат да се бодат с разни препарати.Нали фитнесите и спорните зали са най-опасни за пенцийте и младите хипохондрици. А, за децата да не говорим-напълно ги побъркаха и още повече ги направиха асоациални,което е една от задачите на цирка.
  • 7 Англия

    30 1 Отговор
    В Англия всички са ваксинирани и сме в червената зона.
  • 8 Пепи

    25 1 Отговор
    Еиии неналапаха се тея ковидари...
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 1 Отговор
    Пембяно има ли?
    Аз харесвам пембяно!
  • 10 имамси

    31 1 Отговор
    Лъжите на ковидарите растат! Религията кофид прераства в тирания и диктатура! Цензурата е навсякъде! Не на новия терор - кофид!!!
  • 11 Пич

    28 0 Отговор
    През една две статии , следва такава за ковида. Колкото повече се доближаваме до правителство , толкова повече се нагнетява напрежението... Дали вече някой не е обещал нещо срещу подкрепа... Дали вече не сме продадени...
  • 12 3333

    23 1 Отговор
    ЕВРОПА ВЪРВИ ПО ПЛАНА НА ШВААБ И КОМПАНИЯТА ОТ ПСИХОПАТИ! НЕ Е ИЗНЕНАДВАЩО, НАПЪЛНО ОЧАКВАНО Е ОТ ХОРАТА, КОИТО СЛЕДЯТ ВНИМАТЕЛНО СЪБИТИЯТА! КОИТО СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И КОМПАНИЯТА СЕ ИЗНЕРВЯ И ЗАБЪРЗВА ПЛАНА!

    Коментиран от #14

  • 13 😷😷😷

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Четеш фактите, като дявол евангилие! Точно обратното е ваксинираните се разболяват, а някои ит тях много тежко, соравка същия Израел! Спрете с тия глупости да ги пишете! Ваксинираните са не по-малко опасни и заразни от неваксинираните и категорично ваксинираните не трябва да имат повече права от останалите!
  • 14 Майна

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "3333":

    Ние го следим, но ако не се вдигнем, после не само ще ни следят, но и преследват...ТОВА Е ВОЙНА, ПОДГОТВЕТЕ СЕ

    Коментиран от #21

  • 15 Майна

    11 1 Отговор
    Израелският народен комитет (IPC), ръководена от граждани група израелски здравни експерти, издаде спешно предупреждение , че коронавирусът Wuhan (Covid-19) от Pfizer уврежда практически всяка система на човешкото тяло.
  • 16 А така

    11 0 Отговор
    Той и нашия корифей Витанов оцвети картата на България в жълтичко.
  • 17 Варненец

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Израел казваш, последната справка от там е, че от 108 тежко болни, 75 са ваксинирани. Та, какво казваш за справката?
  • 18 ЗНАЕЩ

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Я ПРОЧЕТИ ДНЕШНАТА СТАТИЯ ВЪВ ФАКТИ ЗА ИЗРАЕЛ КОЛКО ВАКСИНИРА СА СЕ РАЗБОЛЕЛИ И ПОСЛЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ.
  • 19 ...

    3 1 Отговор
    Това беше цитат от статията горе... Авторът да направи справка каква се случва в Израел (публикувано преди ,за тежките случаи на вече "ваксинирани")
  • 20 вакСТЕРИЛЕН

    13 1 Отговор
    За Франция - видяхa, чe зaкoнoвo нe мoгaт дa увoлнят хoрa, кoитo нe жeлaят дa учacтвaт в мeдицинcки eкcпeримeнт, и cмaлихa нaкaзaниeтo до замразяване на заплати. Кaтo ce пoдaдaт някoлкo дeceтки хиляди иcкa и тoвa нaкaзaниe щe бъдe cмaлeнo/oтмeнeнo. Вcичкo ce прaви, зa дa уплaшaт хoрaтa и дa ce бoцнaт прeдвaритeлнo, зaщoтo "идвaли" рecтрикции и увoлнeния. Друг e въпрocът зaщo тoлкoвa мнoгo мeдици НE иcкaт дa ce бoдaт cъc CВEЩEНAТA ВAКCA, кoятo щe cпacи cвeтa. Трeти e въпрocът кaк фрaнceтaтa миcлeхa дa cи пoзвoлят дa УВOЛНЯТ МEДИЦИ пo врeмe нa ПAНДEМИЯ. Тoзи кoмeнтaр e caмo зa миcлeщи, нe зa вaкcнaти. :)

    Коментиран от #23

  • 21 АНТИВАКСЪР

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    КАКВА ПОДГОТОВКА БЕ,ТЯ ВОЙНАТА ЗАПОЧНА ОТДАВНА.АЗ ЛИЧНО ЛЯГАМ И СТАВАМ ВСЕКИ ДЕН КАТО НА ВОЙНА!
  • 22 Наазир

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лакомник си голям, все за кафяви питаш !
  • 23 Ще стане страшно

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "вакСТЕРИЛЕН":

    Не ми се мисли...просто...свърши се със свободния начин на живот.
  • 24 Hoho Boho

    11 0 Отговор
    Тия "оранжави" държави са същите държави с най-голям брой ваксинирани.
    Скоро ще получат и жълти книжки..