Last news in Fakti

27 Юли, 2021 15:56 2 689 32

Благосъстоянието на Германия зависи от мигрантите

  • икономика-
  • благосъстояние-
  • мигранти-
  • пари-
  • германия-
  • гостоприемство-
  • демография-
  • бизнес

Ситуацията е драматична: трудоспособното население намалява и Германия има остра нужда от мигранти за запазване на стандарта

Благосъстоянието на Германия зависи от мигрантите - 1
Снимка: Shutterstock

За бизнеса в Германия става все по-трудно да намира служители в офисите, фабриките или болниците, се констатира в изследване на Института за германска икономика (ИГИ). До 2024-а година се очаква броят на трудоспособните граждани в Германия да спадне с четири процента. Освен това във всички региони хората в предпенсионна възраст - т.е. между 60 и 64 години - вече са повече от тези между 15 и 19.

Оттам съвсем логично следва, че при пенсионирането си тези, които в момента работят, ще оставят на пазара празнина, която няма да може да бъде запълнена от по-млади местни граждани. Така единственият шанс за попълване на липсите ще е пристигането на повече чужденци. От ИГИ все пак отчитат, че в конкретния случай става въпрос по-скоро за теоретични съждения, а не за конкретна прогноза, тъй като миграцията е постоянен процес, а и заетостта постоянно се променя.

Спадът на трудовия потенциал в периода 2014-2019-а година е основно източногермански проблем. Но според ИГИ до 2024-а година и Западна Германия ще се окаже силно зависима от миграцията, за да поддържа нивото на населението в работоспособна възраст. Тъй като вътрешната миграция е "игра с нулев резултат", трябва да се разчита на квалифицирани кадри от чужбина.

Пристигащите трябва да са поне с 300 хиляди повече от заминаващите

По данни на Института за проучване на трудовия пазар, само през 2021-а броят на трудещите се ще спадне с 350 хиляди души. Това означава, че имиграцията в Германия трябва надминава емиграцията с между 300 и 400 хиляди души годишно. Но не във всяка сфера са необходими работници - бизнесът търси основно квалифициран персонал. 2020-а е първата година от девет насам, в която населението на Германия е намаляло. По време на пандемията нетният прираст от имиграция е спаднал с 85 хиляди. Докато през 2019-а година хората, които са се заселили в Германия, са с 327 хиляди повече от тези, които са я напуснали, през 2021-а се очаква новопристигналите да са едва около 200 хиляди души повече от емигриралите.

Важността на гостоприемството

Авторите на изследването от ИГИ дават редица препоръки на германските политици, за да им помогнат да овладеят ситуацията. Първата възможност е чрез увеличаване на заетостта на хората над 60 години чрез въвеждането на повече стимули и премахване на пречките - като например отмяна на предсрочното пенсиониране без удръжки от пенсията на 63 години, което беше въведено през 2012-а.

Разширяването на системата от грижи за децата може да позволи на повече жени да работят. Увеличаването на работното време също може да олекоти ситуацията: според ИГИ, швейцарците например работят средно две седмици годишно повече от германците. Дигитализацията трябва да се използва за увеличаване на продуктивността и обучението на нискоквалифицираните кадри. Предвид ограничения потенциал в самата Германия обаче трябва да се положат повече усилия основно за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина. Това означава улеснена имиграция, подкрепа по време на процеса на кандидатстване и развитие на т.нар. култура на гостоприемство.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те като

    49 0 Отговор
    ще се разработят , стой та гледай !

    Коментиран от #29

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    58 2 Отговор
    Проблемът е , че мигрантите РАБОТЯТ само върху германките , а не в производството !!!
  • 3 БОЛШЕВИК

    30 1 Отговор
    И там е наболел проблема с неолибералния капитализъм.
    Много скоро може да се появи новия Карл Маркс.
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    36 0 Отговор
    Вче станаха известни резултатите и за 2018 г.

    В Берлин Мохамед (във всички варианти на правописа) е било най-популярното име миналата година
  • 5 Сссс

    31 0 Отговор
    При толкова "образовани" паразити, няма страшно, първи ще се включат в трудовата дейност! Що инжинери пристигнаха ще я изведат Германия на върха.
  • 6 Juden Reich

    41 1 Отговор
    Германия приключва, това е порочен модел, който ще направи германците малцинство в собствената им държава.

    Коментиран от #10

  • 7 Фик ойх

    13 0 Отговор
    Ко ни интересува нас тоя отпадък
  • 8 Ще се

    33 2 Отговор
    множат яко , 1 - 2 на година и германците ще си бачкат до към 70 , някои на 2 - 3 места , ще си плащат данъците и социалните служби щедро ще се грижат за гостите - платени наеми , отопление и електричество , здравни осигурявки , лечение в първокласни клиники и всичко каквото се сетиш.!
  • 9 Рошко

    26 2 Отговор
    Няма страшно, вместо да и а задължителна ваксинация, са има задължително обрязване и всичко ще си дойде на място след време, та да разберат швабите що е семейство
  • 10 смерш

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Juden Reich":

    Това се отнася за целия епикурейски доминиран от ЛгДж общности запад!
    Нас ни чака подобна съдба и без имигранти-населението под 10-15 годишна възраст в територията вече е с напълно променена етническа характеристика,над 50% не Български етнос!
  • 11 🤣🤣🤣

    22 0 Отговор
    Вдигнете пенсионната възраст на германците да бачкат доживотно. След 50 ги пращайте на втора работа, след 70 ако са жуви на трета. Да плащат на паткаджна жоб центъра и arbeitslösigkeitgeld-а 👨🏻‍🦳👨🏻‍🦳👨🏻‍🦳👶🏿👶🏿👶🏿
  • 12 deutschland

    26 2 Отговор
    ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА НАПУСКАТ ГЕРМАНИЯ !!!
  • 13 Анонимен

    31 0 Отговор
    Точно това е причината да ни държат най-бедни, роби им трябват, да им сменят памперсите почти без пари. Иначе едва ли някой ще им стъпи в Германия, отдавна там вече не е това, което беше!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Aus

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Германията винаги е била една гнусотия увита в златен целофан !

    Коментиран от #18

  • 15 Иван

    39 1 Отговор
    Германия се крепи върху раменете на емигрантите ама от Източна Европа.Важен момен който често се пропуска.Всеки който е жвял там го е видял.Араби,турци,афганистанци или са на социал или максимум до шьофьор на такси и дюнерджия.Германия я крепят поляци,унгарци,българи,сърби,румънци когато тези хора си тръгнат няма да има кой да им избърше з....те.
  • 16 Egg

    6 31 Отговор
    Русия е най-хубаво за $200 бачкаш и умираш от глад . Добре ,че американците не са решили да ги ударят ,че както притежават всичките технологии ще ги затрият от планетата. Путлер да ги товари на самолетите да видят какво е нормален живот ,че у рашата глад и смях .

    Коментиран от #24, #28

  • 17 Емил

    26 0 Отговор
    Всички големи европейски икономики са така . Няма ли ги мигрантите са загинали, англичаните са същите без източна европа са загинали .
  • 18 Анонимен

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Aus":

    Допреди 20 год., Германия беше прекрасна, стабилна и уредена държава с висок стандарт и изключително възпитани, дисциплинирани, интелигентни и приятни хора. Новото поколение сега там, няма нищо общо със старата генерация. Това е под давление на емигранти и мигранти. Германия никога вече няма да бъде рая, от преди 2000-та година. Живял съм дълги години там и това е моето мнение.
  • 19 Само от заглавието разбрах

    20 1 Отговор
    Чв е поредната тъпотия на Дойче зеле. Дори не съм я чел. Знаете ли че вече има второ поколение емигранти които живеят от помощи и не знаят немски. Германеца нека бачка. Там работят само резани
  • 20 Анонимен

    19 1 Отговор
    Ако ги няма гастарбайтерите, Германия скоро ще бъде кочината на Европа. Точно затова, интереса и целта им е държавите от Източна Европа да са бедни, за да им бачкат мръсната работа без пари. Голяма част от турците там се усетиха, бачкаха по няколко години, спестиха пари и се прибраха в Турция, направиха си магазини, развиха бизнес.
  • 21 Лудогорец 9

    19 1 Отговор
    Работя в едно малко градче на дунава в завода на Liebherr и тука се вижда,че дори и в дълбоката провинция има 50-50 немци-чужденци вече
  • 22 Закривайййййййй

    10 0 Отговор
    И за какво и е това благосъстояние на германия, за малоумните, некадърни и калпави мигранти ли?
  • 23 гост

    16 0 Отговор
    ОЛЕЛЕ МАЙКО ДОКЪДЕ ГО ДАКАРАХА ШМАБИТЕ!!! ДА РАЗЧИТАТ НА МЪРЗЕЛИВИТЕ МЮСЛЕТА ДЕТО ОСВЕН ДА ЛЕЖАТ И ДА ПРАВЯТ ДЕЦА ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ !!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фен

    12 0 Отговор
    За съжаление е така, живея в Германия от 4 години, вече не е това което беше разходите се повишават докато заплатите много бавно се покачват. Дори аз самият виждам как вероятно ще предпочете да се прибера в близко бъдеще.
  • 27 гюнтер

    10 0 Отговор
    след десетина години кмета на берлин ще се казва Хюсейн ал ебаал Све Бело

    Коментиран от #31

  • 28 El desaperesido

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Egg":

    Бе то САЩ не успяха талибаните да победят въпреки, че са най-технологичната армия в света, а ония са въоръжени с калашници и магарета, та Русия ли?
    Но то си е логично. Армия от трансджендъри, гейове и жени ..
  • 29 истината

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Те като":

    Такива баби като Меркел търсят мигранти да ги оправят за 50 Евро тая запали Европа с нейното мислене. Я що проблеми направиха за тези години и никой не носи отговорност за това, а скиорката с нейните меччти за жиголо.
  • 30 Дяд Ваню

    4 0 Отговор
    Сега като производител на интелигентен бел роб /по умозаключнията на дедо му / и е баш парче мениджър / и собствен опит в задностранско работят от белите източни страни, другото бачка за ефендито и пакибоса и ич не им пука за ГОСТОПРИЕМНИКА. КОЙ РАЗБАЛ, РАЗБРАЛ.
  • 31 Там съм

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "гюнтер":

    Кмета на Хановер е турчин. Първия случай за Германия , но не и последния...
  • 32 Истината днес

    6 0 Отговор
    Кмета на дуисбург е турчин и веднага се появи транспортна фирма ..диван..в обществения транспорт....
    Положението е много зле търсят се бели роби и това съвсем сериозно отделно има доста намаление на часовата ставка за всички ...учил си но няма кой да ти плати 25 на час и отиваш за 15 ..но ако намериш тогава е добре
Новини по държави: