Last news in Fakti

28 Юли, 2021 14:17 2 677 21

Смърт, болести, тормоз: ужасът на временните арести за бежанци в Япония

  • бежанци-
  • япония-
  • смърт-
  • тормоз-
  • болести-
  • свят

18 души са изгубили живота си в тези институции

Смърт, болести, тормоз: ужасът на временните арести за бежанци в Япония - 1
Снимка: Shutterstock

Броят им клони към нула: през последните десет години в Япония политическо убежище са получили по-малко от един процент от кандидатите. През 2020 година късметлиите са едва 47 на брой.

Основни човешки права са пренебрегнати

Онези кандидати за убежище, които трябва да напуснат страната, често пъти прекарват дълго време във временен арест. Такава е била съдбата и на африканеца Луис, който пристигнал в Япония още през 2002 година. Оттогава досега Луис е прекарал във временния арест общо 7 години. И е бил лишен от някои основни човешки права, разказва той самият. "Близо година и половина храчех кръв. Почти не можех да се храня, но никой не пожела да ме изпрати в болница." Нещо повече: властите притискали неговата японска съпруга да го изостави и да абортира общото им дете, твърди Луис.

Преди няколко месеца във временния арест за хора, подлежащи на репатриране, почина една млада жена от Шри Ланка на име Вишма. Тя стана осемнайсетата жертва на тези арести. Твърди се, че е била лишена от каквито и да е медицински грижи. С течение на времето Вишма отслабнала с цели 20 килограма и не спирала да пише молби до властите. След смъртта на младата жена майка ѝ сподели, че Вишма много обичала Япония. "Беше дете, което се държеше мило с всекиго и непрекъснато предлагаше да помогне с каквото може. Къса ми се сърцето, когато си представям, че преди смъртта си сигурно си е казала: А на мен никой не ми помага…", казва майката на Вишма.

И все пак смъртта на младата жена предизвика едно, макар и дребно, политическо действие: в резултат от бурните протести правителството се отказа от плановете да въведе още по-строго законодателство за бежанците.

И когато са на свобода, те пак живеят като затворници

Американският кинодокументалист Иън Томас Аш, който живее в Япония повече от 20 години, прекарал доста време като доброволен помощник в един от временните арести за бежанци в Токио. Наученото там направо го разтърсило и той решил тайно да заснеме разговорите си с арестуваните. Защото в тези затвори не е позволено да се правят интервюта, а свижданията с арестантите се провеждат през стъклена преграда. Този факт установи и екипът на ARD, който посети ареста.

По-късно Аш получава съгласието на деветима от тайно заснетите арестанти да публикува интервютата си с тях. Документалният му филм е сърцераздирателен - неслучайно наскоро беше показан и в рамките на кинофестивал във Франкфурт.

Според Аш, в тези затвори към арестантите се отнасят като към престъпници. От време на време ги освобождават, но въпреки това навън бежанците не получават никакъв шанс да се интегрират в японското общество. "Нямат право да работят, нямат здравни осигуровки, забранено им е да напускат съответната префектура. Уж са на свобода, а всъщност пак се намират в затвор - но без ограда", разказва кинодокументалистът.

Много японци дори не знаят какво се случва

С филма си Аш иска да разбуди най-вече японците и японките и да им покаже какво се случва в собствената им страна. "Много хора в японското общество изобщо не знаят, че съществува такъв проблем. Тъкмо поради това трябва най-напред да предизвикаме чувствителност по темата, а после да насърчим хората да се запитат какво искат те самите като граждани на тази страна. И дали пък самите японци не се превръщат в съучастници на правителството си?“, казва Аш.

Няколко международни организации, включително Комитетът по човешките права към ООН, призоваха Япония да подобри условията, при които държи кандидатите за убежище. До момента обаче правителството в Токио игнорира темата.

Автор: Катрин Ердман


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    64 5 Отговор
    В Япония е забранено изповядването на Ислямската религия,което най мъдрото решение взето някога от независима държава.

    Коментиран от #9

  • 2 Мунчо

    41 1 Отговор
    Така се прави!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пурко

    51 2 Отговор
    Пазят не само религията, но и семето си! А Европа стана клоаката на третия свят! Кой от къде му щукне и хайде хоп в демократината Европа! Скоро истинските европейци и християни ще бъдат малцинство което е и целта на занятието предполагам!
  • 5 Псевдоним

    32 2 Отговор
    За "бежанците" е много лошо да се прави така, но за неваксинираните може.
  • 6 baho

    43 2 Отговор
    Да ходиш някъде,където не си желан и после да ревеш...И ние и много други не ги желаем.Едно време имаше граници,имаше граничари и всеки дръзнал да прекрачи границата в България бива застрелян.Факт!Сега има дупки,благодарение на оня шмекер Варели Симеонов,цървуланкото.Явно е в бизнеса.
  • 7 Акъл

    32 0 Отговор
    Японците имат акъл за разлика от нашите.
  • 8 Сссс

    25 0 Отговор
    Въх, въх, че що е дирил тоз африканец в Япония? С колко пари и откъде е разполагал, че да стигне дотам, че да не е преплувал Индийския океан в стил "бътерфлай", не че Шри Ланка е близко, ама и там океан има същия. Като се пише за бежанци, би трябвало да се уточняват тези въпроси, че тя Япония си е достатъчно пренаселена.
  • 9 реалиста

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Глупости даже има 10-на джамии

    Коментиран от #20

  • 10 123

    19 0 Отговор
    Японците не пускат негра и арабухи. Знаят кои са проблемни.
  • 11 Петя

    16 0 Отговор
    Не прочетох някой да ги е викал в Япония. Тогава какво търсят там ? Че и се оплакват.

    Коментиран от #12

  • 12 Герман

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Петя":

    Ми точно тъй. Ами наште българи кой ги е викал у месарниците в Германия? Защо се оплакват че живеели и работели в непоносими условия?
  • 13 АКИРАДЖ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лиеж Белгия":

    ауууу Хасан Лилавия се появи пак? спокойно Црен скоро Арабската ви приматска раса ще бъде натикана обратно в Африка откъдето идвате и нормалните Бели хора ще си отдъхнем от вас веднъж завинаги........ идва и ТВОЯ ДЕН!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АКИРАДЖ

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Озирис":

    еми преди 3000 години Индия си е била Арийска Бяла страна дори боговете го доказват...... Буда е изобразен като Синеок на много статуи.... сега през 21 век нещата са малко по различно но доста от Индийските Индуси и Будисти си носят характерните АРИЙСКИ БЕЛЕЗИ от древността......... проблема е че има много Мюсюлмани и че те докарват Семитската семка(Африканска) затова Индия трябва да помисли за депортирането на Ислямистите обратно в Африка и Близкия Изток ако искат отново да са БЯЛА АРИЙСКА ХИНДУ-БУДИСТКА СТРАНА ЛИДЕР В МНОГО НАСОКИ!!!!!!!
  • 16 АКИРАДЖ

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Озирис":

    точно допускането на Исляма дръпна Индия много назаде........... на моето мнение са и повечето нормални Индуски и Будистки Индийци........... където е нахлул Исляма няма никакъв прогрес след това а само падение и разруха..............
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДжафДжаф

    8 0 Отговор
    Е, японците си имат сериозни традиции в този план. До средата на 19-ти век Япония е практически затворена страна. Дори корабокрушенците попаднали на японски остров са били избивани. Фактически до 1852г единствената страна, с която Япония поддържа търговски връзки е Холандия и то единствено през пристанището в Нагазаки. През 1853-та година решават да се поотворят, като започва същинска надпревара между САЩ и Русия, коя от двете страни ще подпише първа договор с Япония. Руснаците, които тръгват с платноход, преживяват корабокрушение, което ги забавя. Американците използват параход и фактически изпреварват руснаците с около 2-3 месеца. Така или иначе идеята за чиста раса при тях е реализирана на 100%, въпреки, че все пак отношението към европейците и белите североамериканци е доста по различно. Все пак доста японци живеят в САЩ и в Европа, та няма начи. Абе нашият шишкж Кото Ушо май все още си е жив и здрав.

    Коментиран от #19

  • 19 АКИРАДЖ

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДжафДжаф":

    ем таблицата по медали на Олимпийските доказва кои са чисти раси.... главно доминирани от Китай,Япония,Китай,Европейските+САЩ... Индия щеше да е към тая групичка ако не бяха допускали Мохамеданите но уви............
  • 20 Акай Сай

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "реалиста":

    Искати се. Ислямът е тотално и официално забранен и забравен в Япония. С тази пасмина друг подход няма.
  • 21 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лиеж Белгия":

    Ти японец "мигрант" кога видя за последно
Новини по държави: