Last news in Fakti

28 Юли, 2021 22:05 3 156 8

Абрамович се ядоса! Съди книга - посветена на връзките на Путин с олигарси

  • роман абрамович-
  • владимир путин-
  • олигарси-
  • кремъл

В книгата милиардерът е обвинен, че е действал по един корумпиран начин и че е поставил тайно богатството си на разположение на руския президент

Абрамович се ядоса! Съди книга - посветена на връзките на Путин с олигарси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делото за клевета, заведено от руския милиардер Роман Абрамович заради книга, посветена на връзките на руския президент Владимир Путин с руски олигарси, започна днес в Лондон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

До делото се стигна след появата на книжния пазар на книгата "Хората на Путин". Премиерата ѝ беше през април миналата година, а неин автор е журналистката Катрин Белтън. В нея тя твърди, че Путин "надзиравал" мащабно изнасяне на мръсни пари с цел разширяване на влиянието на Русия в чужбина.

В творбата журналистката пише, между другото, че Путин лично е поискал от Абрамович да купи футболния отбор Челси през 2003 г. в рамките на тази операция за разширяване на руското влияние зад граница. Под президентството на Абрамович, белязано от големи разходи, Челси се превърна от клуб в затруднена ситуация в английския шампионат в гигант на европейския футбол.

Пред Висшия съд на Лондон, където днес се гледа делото, адвокатът на Абрамович - Хю Томлинсън, заяви, че руският олигарх не се е впуснал в този съдебен процес с лека ръка, а защото, за жалост, в книгата на Белтън се повтарят неточности относно ролята му в описаните там събития.

В книгата Абрамович е обвинен, че е действал по един корумпиран начин и че е поставил тайно богатството си на разположение на руския президент, припомни адвокатът.

По време на процеса, който се предвижда да продължи два дни, са съдени както авторката на книгата, така и издателството ХарпърКолинс. Те са съдени за клевета и от руския енергиен гигант, контролиран от руската държава Роснефт. Съди ги и бизнесменът Михаил Фридман. Пьотр Авен, шеф на частната банка Алфа, пък съди издателя за нарушение на закона за защита на личните данни.

В началото на процеса днес адвокатът на Абрамович опроверга твърдението, че всички завели делата са се координирали преди това помежду си.

Петдесет и четири годишният Абрамович има големи интереси в металургията, след като натрупа богатство през постсъветските години. Публично той стои настрана от руската политика от идването на власт на Путин.

Преди няколко години бизнесменът получи израелско гражданство. Богатството му сега се оценява на 14 милиарда долара, според сп. "Форбс".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    15 16 Отговор
    Всички руски олигарси са подметки на Путин. Правят това което той иска. Сега Путин иска да се водят искове срещу автори и издатели, които доказват че царя Путин е гол.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Даммм

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Руския баце, диктатор,!жалко за руснаците
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 овчарчето

    6 11 Отговор
    Цар Путин има магарешки уши,хахахаааа....
  • 5 меки таквоз

    4 4 Отговор
    эх, анадолий, читать надо!
    харпърите, aka колинси, подвиха опашка и вече са сключили споразумение с фридман и авен.
    но нали трябва да се поплювква...
  • 6 ФАКТ

    9 2 Отговор
    Ама тоя дришльо,как се събуди милярдер ? Не ,Путин ,а оня пияница Елцин,раздаваше руската държава на парче !
  • 7 Костова

    3 0 Отговор
    Кетрин би трябвало да е извънредно далекогледа, че да за регистрира, намирайки се в Лондон как Путин надзирава всички пари на олигарсите, които напускат Русия. Това той прави в почивките когато не трови с Новичок. Поредният нескопосан и бездарен сценарий.
  • 8 Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Видяхме доказателствата във филма на Навални за двореца на Путин. Израбоген отново от английски творчески екип. С което и се обясни объркването на руския герб с този на Черна Гора. Единствените доказателствата, че двореца е точно на Путин бяха думите на строителите. Той периодично наминавал на обекта и даже си оставял разни неща.
Новини по държави: