Last news in Fakti

29 Юли, 2021 13:34 10 719 60

Готви ли се Турция за анексия на тези земи?

  • вароша-
  • анексия-
  • кипър-
  • северен кипър-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • гърция-
  • ес

Плановете предизвикаха гнева на кипърските гърци, тревога сред международната общност и различни анализи

Готви ли се Турция за анексия на тези земи? - 1
Снимка: Shutterstock

Тактически ход за оказване на натиск или свидетелство за намерения за по-нататъшна анексия на Северен Кипър беше решението за частично отваряне на Вароша, кипърския град-призрак, който от десетилетия е под контрола на турската армия? Плановете предизвикаха гнева на кипърските гърци, тревога сред международната общност и различни анализи, посочва Мина Иванова от БТА.

Според мнозина посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република /СКТР/ и съобщенията, направени там, са тактически ход, с който Анкара цели да предизвика статуквото в Кипър. Има обаче и такива, които отиват още по-далеч в анализите и тълкуват този ход като стъпка към краен сценарий, предвиждащ анексията от Турция на Северен Кипър, чието правителство изглежда все повече губи своята самостоятелност.

В СКТР Ердоган определи кипърския въпрос като голяма национална кауза за Турция и призова всички да се фокусират върху "реалностите". По думите му въпреки добрата воля на турската страна решение на кипърския въпрос не е постигнато, защото кипърските гърци не искат да споделят Кипър с кипърските турци и се крият зад параметрите, зададени от ООН. Вече не е възможно да повярваме на това и да загубим още 50 години, заяви Ердоган. За Анкара и кипърските турци това означава, че десетилетията на безплодни преговори за постигане на решение на базата на единна двуобщностна държава са загубено време в търсене на една непостижима цел, за която кипърските гърци не са достатъчно мотивирани. Като най-силния си аргумент те представят референдумите на острова през 2004 г. по мирния план на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан. Планът, предлагащ подялба на властта за постигане на федерално решение в Кипър, беше приет от кипърските турци, но отхвърлен от голямото мнозинство от кипърските гърци, от които едва 24 процента гласуваха "за". Същата година Република Кипър стана член на ЕС, внасяйки в Общността и нерешения кипърски проблем. Преговорите, водени от тогава за уреждане на проблема, не доведоха до резултат и продължаващото с десетилетия статукво се запази.

Перспективите за решение на базата на обща държава станаха още по-мъгливи миналата година, когато начело на СКТР застана подкрепяния от Анкара националист Ерсин Татар, измествайки от поста умерения кипърски турски лидер Мустафа Акънджъ. Татар, който настоява за двудържавно решение в Кипър, е обвиняван, че действа като продължение на турското правителство и "личен секретар" на турския президент Ердоган. "Без съмнение Турция винаги е имала решителна дума в делата на кипърските турци, но Ердоган /сега/ чувства, че може да диктува, отнемайки част от автономното пространство, което Анкара традиционно е отстъпвала на кипърското турско ръководство", пише Фехим Таштекин в анализ в сайта Ал Монитор. Той напомня и скорошно интервю на бившия президент на СКТР Мехмет Али Талят, който каза, че сегашната ситуация изглежда сякаш Турция е иззела управлението на кипърските турци.

Ердоган "третира кипърския турски президент като свой частен секретар и правителството и парламента на СКТР като гумен печат на решенията на Анкара, като същевременно активно насърчава ислямоконсервативна трансформация в подчертано светското кипърско турско общество. Това поведение неминуемо предизвиква асоциации за анексия от Турция на Северен Кипър като краен сценарий в неговия ум", отбелязва още авторът на статията. Дори и да не отиваме чак толкова далеч, съвместните действия на Анкара и кипърските турци, включително обявеното частично отваряне на Вароша, несъмнено все повече отдалечават перспективата за постигане на решение на базата на двузонална, двуобщностна федерация.

Вароша, предградие на окупирания от Турция през 1974 г. кипърски град Фамагуста, е единствената част от Северен Кипър, където на мястото на изселените гърци не са настанени турци, а остава пусто и под военен контрол. Турция и СКТР започнаха през 2020 г. частично отваряне на предградието за посещения, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция. С обявените нови планове Анкара и СКТР възнамеряват да отворят напълно район на Вароша, който ще загуби статута си на военна зона и ще може да бъде отново населен. При посещение в района тази седмица премиерът на СКТР Ерсан Санер увери, че кипърските турски власти възнамеряват да действат съобразно решенията на Европейския съд за правата на човека по отношение на собствеността. По думите му 337 собственици на имоти във Вароша са подали заявления във връзка с условията за замяна, обезщетяване или възстановяване на имот. Конкретно в района, чийто статут на военна зона ще бъде премахнат, 35 души са се обърнали към кипърската турска Комисия по недвижимата собственост, каза Санер.

"Неотдавнашното посещение на Ердоган на острова имаше за цел да промени съществуващото статукво, което несправедливо наказва кипърските турци", смята Талха Кьосе, анализатор на проправителствения "Дейли сабах". "Плановете на Ердоган за постепенно отваряне на Вароша са значим тактически ход. Основната цел е да се окаже повече натиск върху кипърските гърци, Гърция и техните международни поддръжници за по-искрено, реалистично и спешно решение на проблема", пише още анализаторът и предрича "по-нататъшни и по-смели стъпки" по този път занапред.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 делли ердо

    26 9 Отговор
    готвят се за война с прашки..на едни глупаци им циклят икономиките щото ги управляват зле и те решават че ще плашат гаргите за отвличане на вниманието

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фатих

    35 30 Отговор

    До коментар #1 от "делли ердо":

    Ти за турците и Турция грижи не бери. Не плачи на чужд гроб. Виж вашите се изядоха в парламента и не могат да съставят новото правителство. Така ако върви скоро няма да имате и правителство и държава.

    Коментиран от #28, #44

  • 4 Ердоган

    26 18 Отговор
    Кипър, Сирия, Армения, Азербайджан, Либия, Афганистан, Румелия.Новата Османска империя.А и Ирак забравих.

    Коментиран от #6, #31, #59

  • 5 Монтанчанин

    32 17 Отговор
    Така требва за гърците,кък тия откраднаха Български земи,така сега турците да им вземат всичко.

    Коментиран от #33, #35

  • 6 Империята на злото

    27 29 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Турция ще се сгромоляса.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Турчин

    36 14 Отговор
    Турция казва, да отворим Фамагуста, да дойдат и гърците които имат имоти тука, да ги заселят, който има хотел да си отвори хотела, ще им помагаме финансово, да работят, да привличат туристи , да си живеят в мир. Вместо да се руши градът да е жив с хора. Единственна кипърският гръцки президент не ще. Всъщност скоро ще го сменят и него. Няма да бъде президент вече. През 2003 година турците казаха "ДА" на плана на Аннан , приеха федеративното управление на държавата, гърците отхвърлиха. Тогава и ЕС и ООН обещаха да вдигнат обсадата над Северно Кипърската Турска Република но не го направиха, както винаги. И сега кой им е виновен на гърците? Четете история малко и международните новини ги четете и от двата извора, иначе е ясно кръстоностния поход и взаимното сътрудничество на кръста.
  • 8 Русский

    15 9 Отговор
    Не въ пѣрвый разъ для Турцiи нападать на чужiя зѣмли.

    Коментиран от #17

  • 9 БОЛШЕВИК

    20 9 Отговор
    Турците по кръв нямат много съюзници, но умело ползват религията да сплотяват други за свойте си интереси.
    Затова много правилно е казаното, че религиите са опиума за народите!

    Коментиран от #40

  • 10 Ердо

    15 11 Отговор
    само Вовата може да го "изработи".И никой друг!..
  • 11 Славянин

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Империята на злото":

    Освен ако не мине на страната на славяните.

    Коментиран от #13

  • 12 Турчин

    32 22 Отговор

    До коментар #6 от "Империята на злото":

    Но ти и твоето племе няма да го види. Защото вие много преди това ще изчезнете. Не плачи на чужд гроб, в БГ се раждат 56.000 деца, от които 65% не са българчета. Направи си смедката и мисли за бъдещето си, твоето и на децата ти. Ако имаш дъщеря подготви я психически и материарло за бъдещ живот с Ром, защото демографията си казва думата. Само да не се падне на един мързелив Ром та да гледа чаветата сама а той да се налива по цял ден. Вие ще се молите Бог да даде здраве и дълголетие на турците но ще бъде късно. Ще преживеете Садом и Гоморе....

    Коментиран от #14, #18, #20, #34

  • 13 Турчин

    17 16 Отговор

    До коментар #11 от "Славянин":

    Ако останат славяни до тогава....Рускините ние ги пленихме, те са наши, а още не е открит начин да се раждат деца без жени.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Божият народ

    22 24 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Турция ше се сгромоляса защото има имперски амбиций.а българите ще са тук и след хиляда години.
  • 15 Сеслав

    16 13 Отговор

    До коментар #13 от "Турчин":

    Мечтай.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Турчин

    20 11 Отговор

    До коментар #8 от "Русский":

    Для вами тоже. Тюрменистан, Чеченистан, Абхазия, Грузия, Украйна, Крим, Афганистан....Тоже...
  • 18 123

    16 22 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Ти него не го мисли,виж твойта дъщеря как кюрда я е напънал

    Коментиран от #23, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Империята на злото

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Содом и гомор го преживяваме всички най вече турците, саудитите и западняците които играят играят играта на "богоизбраните".образовай се малко,на кой му пука колко деца имаш и колко си богат ако си убиец и кръвопиец?един ден меляйкето ще надуе тромбата и всичко ще бъде разрушено..всичко,цялата вселена и всеки ще се изправи пред всевишния да даде отчет за постъпките си!
  • 21 Турчин

    23 9 Отговор

    До коментар #15 от "Сеслав":

    Не е мечта а реалност. Огледай се наоколо, колко деца имаш ти, твоито приятели, твоите роднини? Селата вече са празни-без деца, малките градове бавно но славно изчезват, за кога и за къде сте?Това е обевяване на края. Поживьом и увидим.
  • 22 Русский

    7 9 Отговор

    До коментар #19 от "Турчин":

    Ха ха ха над ти. Кючек и телак ти си
  • 23 Турчин

    24 8 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Кюрда не е нещо от което и от който да се плашим. Кюрдът е наш брат , работлив, образован, мил към семейството си , уважава съпругата си. Имам много семейства които са Кюрди и не виждам нищо лошо в това. Не е като Рома де... Има мноооогооо голяма разлика....

    Коментиран от #45

  • 24 Osman

    20 8 Отговор
    Не е никакъв проблем за Турция да осъществи и операция АТИЛЛА 3 и окончателно да присъедини целия остров към Турция.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ако Ердоган има мозък между ушите

    9 3 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ХОД НА ТУРЦИЯ Е ДА РАЗРЕШИ НА БЪЛГАРИ ДА СЕ ЗАСЕЛВАТ В КИПЪР.

    Коментиран от #38

  • 27 Русский

    7 17 Отговор
    Виждал съм турска борба в кожени панталони, където турците си пъхат ръцете в панталоните. Какво е това, ако не е гейството?
  • 28 делли ердо

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фатих":

    хуу пак ще говорим
  • 29 Русский

    8 10 Отговор

    До коментар #24 от "Osman":

    Какво следва? Голям пазар ли ще правите, за да мамите хората и да продавате развалени неща?
  • 30 Жжжццж

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    80%от кюрдите са си турци, женидбите са смесени, нвма нищо лошо туркиня да се омъжи за кюрд, или обратното

    Коментиран от #32

  • 31 долу турците

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    За Румелия изпрати дещата си да ти ги върнем в чаршафи.

    Коментиран от #57

  • 32 делли ердо

    8 5 Отговор

    До коментар #30 от "Жжжццж":

    то по таз логика и 100 процента от мюсулманите са българи
    за помаци тн въобще няма нужда да говорим..опичайте си акълът защото са опасни едни приказки при условие че положението ви е повече от добре в момента

    Коментиран от #36

  • 33 А не е ли обратното?

    5 17 Отговор

    До коментар #5 от "Монтанчанин":

    Още трябва да върнеш на Гърция - Филипополис /не е строен от дядо ти Татар-Булгар а от Филип Македонски/ на Гърция както и Родопите и остатъка от Македония! Именно Татарските турко-монголски орди авари и българи са главна причина за отслабването на Византия и 500 години Турско Робство в региона - вместо да си вземат поука в бг са първи еничари съюзници на престъпника Ердоган, каквито бяха и на Хитлер и после на комуниста Сталин!

    Коментиран от #47

  • 34 долу турците

    10 19 Отговор

    До коментар #12 от "Турчин":

    Това няма да стане колкотои да ти се иска. България я има и ще я има, но виж ти ще си свидетел на затриването на турция и създаването на Кюрдистан. В това съм убеден и времето за това вече ви чука на вратата. Ще стане естествено с помоща и на САЩ и на Русия. Шапката ви е скроена и мижавата ви армия спрямо тези на горепосочените ще бъде отвята като есенни листа.

    Коментиран от #43

  • 35 Монтана

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Монтанчанин":

    Е Гръцко име също така че недей да приказваш кой какви земи е крал - регион опустошен от татаро-българо-аварски грабежи многократно с геноцид върху бялото население там!
  • 36 Мюсюлманите

    11 11 Отговор

    До коментар #32 от "делли ердо":

    Помаци в Гърция и България не са българи, а потомци на древните Траки - местно население живеещи там птетърпели- насилствена "българизация" после "потурчване" , генетически нямат нищо общо с никакви "българи" както и 90 процента от население о в БГ - това са просто дехеленизирани еничари продукт на 8 века татаро-кумано-аваро-булгарски нашествия и грабеж в северна Византия!

    Коментиран от #39

  • 37 Сега ще излязът Турко-филите

    6 6 Отговор
    Братята на "арийските българи" - Азери, Турци и Татари разбира се се очаква с възторг да подкрепят престъпника ЮГУР Турчин Ердоган ,да не забравяме че първи съюзник на Хитлер беше Бг в региона с масови палежи на села с славяно-говорящи при това в Северна Македония- сигурен съм че ако Ердоган поиска територия в бг за бомбардировка на Кипър ще му я предоставят охотно!
  • 38 Да Бе

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "Ако Ердоган има мозък между ушите":

    Ганьо със цървулите където и да отиде си оставя диря

    Коментиран от #48

  • 39 БОЛШЕВИК

    6 9 Отговор

    До коментар #36 от "Мюсюлманите":

    пра-българите много преди да дойдат на Балканите, вече са славяно-говорящи. След Крум, всички негови наследници са със славянска кръв. Най-голямата грешка на Първата Българска Държава е, приемането на християнството, оттогава почват и всички беди на България като държава!

    Коментиран от #49, #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Блатен Асечки

    7 12 Отговор
    Ква кръв кви 5 лева? Теа са измислена държава създадена 1923 и като народ са пълни арабски мелези
  • 42 Гост

    12 6 Отговор
    Да анексира и България.
    Дизел 1.45лв
    Бензин 1.45лв
    Газ 0.80ст.
    Пътища,магистрали да видиш.

    Коментиран от #46

  • 43 Истината

    16 3 Отговор

    До коментар #34 от "долу турците":

    Турците не ги мисли те са 83 милиона с около 15 милиона кюрди от които по-голямата част са лоялни на родината си !Но като гледам темпото с което се размножават индийците в България нещата не отиват на добро!
  • 44 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фатих":

    Уви, не мога да оспоря това твърдение.
  • 45 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Турчин":

    Добре, че не си истински турк.
  • 46 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Бащино огнище за пари не продавай, Киряк!

    Коментиран от #53

  • 47 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "А не е ли обратното?":

    А Цариград от кого е строен? Май Ердоган има доста да връща.
  • 48 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Да Бе":

    Реджеб Иведик също.
  • 49 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "БОЛШЕВИК":

    Сериозно ли бе, трошко? Я отвори един ученик по история и виж, кога е Златният век? Дали, пък, не е след покръстването?

    Коментиран от #55

  • 50 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "БОЛШЕВИК":

    И не се пиши на болшевик, да всяваш раздор. За всички е ясно, че си си пр0ст0 анад0лски пр0пагандат0р.
  • 51 Info

    5 8 Отговор
    Днес се навършват 50 години, откакто турският Конституционен съд постанови, че всички висши учебни заведения трябва или да бъдат национализирани, или затворени, което доведе до закриването на Духовното училище в Халки, семинария на Вселенската патриаршия на Източноправославната църква.

    Семинарията в Халки е работила 127 години, а закриването й лиши Вселенската патриаршия от училище за обучение на православни духовници в Турция, нейният дом за 1690 години. След закриването на Халки желаещите да станат православни духовници бяха принудени да заминат за обучение в чужбина.

    Съединените щати продължават да настояват турското правителство да зачита правото на свобода на религията или убежденията, залегнало във Всеобщата декларация за правата на човека, и да позволи повторното отваряне на семинарията в Халки. Освен това призоваваме правителството на Турция да позволи на всички религиозни групи отново да обучават духовниците си в страната.

    Държавния департамент на САЩ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ГостА

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Широко ти е около врата.
  • 54 5иция

    3 3 Отговор
    "Училището е основано в на 1 октомври 1844 година и съществува до 1971 година, когато е затворено от турските власти. По време на съществуването си семинарията в Халки е основното богословско училище на Вселенската патриаршия, в което са учили много гръцки, български и други православни духовници." Това е доказателство за това че турците са онези(от османската държава) които са опазили православието, представиси 500 г. са обучавани там а сега са ПРИНУДЕНИ да ГИ ОБУЧАВАТ в ЧУЖБИНА е как ще го обясноиш по друг начин? Чудно е нали?
  • 55 5иция

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    " Сериозно ли бе, трошко? Я отвори един ученик по история и виж, кога е Златният век? Дали, пък, не е след покръстването? "
    Покръстването на българите а знаете колко Болярски рода са унищожени е 896 г. по директивитв на византийците и само 100 г.( век ) след това същите тези не се стърпяват да поразят българските воини при река Сперхей(Аламана) а няколко години по късно и да ослепят армията на цар Самуил нали.

    Коментиран от #56

  • 56 5иция

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "5иция":

    Вярвате ли си че ХРИСТИЯНСКА Византия е позволила това '' хРИСТИЯНСКО " вЕЛИЧИЕ '' да продължи цял век?
  • 57 Човека Коза

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "долу турците":

    Няма да връщаш нищо! Прасета имаме да храним!
  • 58 Човека Коза

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Мехмед":

    Владислав Ягело аха да ви излекува, просто беше много смел. За разлика от него "адаша" му Влад Дракула беше доста по-продуктивен, от когото ние само можем да се учим 😉 Май пак ще има скоро пуешки шиш по карпатски 😉
  • 59 Личност

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    Забрави и Армения,Гърция,България ама нали това са подробности
  • 60 Хасан

    1 2 Отговор
    За Кипър ако не може брак по сметка то по добре ще бъде развод по взаимно съгласие
Новини по държави: