Last news in Fakti

29 Юли, 2021 14:52 7 114 20

"Филип Морис" спира производството на цигарите?

  • филип морис-
  • цигари-
  • производство-
  • тютюнопушене-
  • бездимни цигари-
  • европа-
  • електронни цигари-
  • здраве

Пълно преминаване към електронни цигари до няколко години: такъв е планът на тютюневия концерн

"Филип Морис" спира производството на цигарите? - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли кой е Филип Морис? Бил е търговец на тютюн, който в средата на 19 век открива магазин в Лондон. В бъдеще обаче "Филип Морис" смята да откаже цигарите: едноименният концерн възнамерява скоро да престане да ги продава поне на британския пазар. В срок от десет години цигарите на концерна трябва да изчезнат от лавиците във Великобритания, а така, след 100-годишна история, легендарните "Марлборо" ще слязат от сцената. Шефът на концерна Яцек Олчак казва, че "Филип Морис" възнамерява да зареже пушенето и да "обездими света".

Акцентът се прехвърля върху електронните цигари

А защо чак след 10 години? На този въпрос председателят на Надзорния съвет на "Филип Морис Итернешънъл" Андре Каланцопулос отговаря пред БиБиСи следното: "Целта на концерна за цял свят е постепенно да се оттеглим от производството на цигари и в крайна сметка окончателно да го прекратим. Но сме принудени да действаме прагматично". Каланцопулос обяснява: "От една страна, нужни са подходящи продукти за онези, които няма да спрат пушенето. Това са продукти, при които няма изгаряне, защото тъкмо горенето на тютюна отделя най-много отровни вещества и причинява най-много заболявания. От друга страна, правителството трябва да вземе мерки, които подчертават разликата между тези продукти и цигарите, и да стимулира пушачите, желаещи да сменят продукта."

"Филип Морис", който се числи към най-големите тютюневи концерни по света и през миналата година регистрира общ оборот от 29 милиарда долара, сега призовава британското правителство към действия. Една от идеите е след 10 години продажбата на цигари да бъде изцяло забранена - така, както и двигателите с вътрешно горене. Концернът иска да спаси бизнеса си като мине в настъпление, защото от една страна продажбите на традиционните цигари спадат, а от друга британското правителство си е поставило за цел до 2030 година Англия да се превърне в страна "без дим". Очевидно "Филип Морис" разчита, че ще бъдат приети нормативни актове, които насърчават бизнеса с електронни цигари, които шефът на Надзорния съвет хвали като по-здравословни.

"Филип Морис" ще предлага и медицински продукти

"Разбира се, най-добре е да спрете пушенето или изобщо да не го започвате. Има обаче хора, които не спират", казва Каланцопулос. "За тези хора алтернативите без горене, които са значително по-малко отровни, са правилната стъпка. Според мен това би била и правилната правителствена политика." В едно видео на "Филип Морис" шефът на концерна Яцек Олчак казва: "Поставили сме си целта през 2025 година половината от печалбата ни да идва от негорящи продукти". Концернът възнамерява не само да обърне гръб на обичайните цигари, но дори да навлезе в бизнеса с продукти и медикаменти, които подобряват здравето. И даже вече го прави.

Преди около месец "Филип Морис" оповести, че купува "Фертин Фарма" - датска фирма, която предлага терапии за отказване от цигарите и произвежда никотинови дъвки. Малко по-късно се разбра, че концернът купува за над 1 милиард паунда британския производител на лекарства "Вектюра", който предлага и инхалатори за приемане на медикаменти при тежки белодробни заболявания.

Тютюневият гигант си навлече сериозна критика

Действията на "Филип Морис" предизвикаха бурни реакции. Депутатът консерватор Боб Блакман, председател на надпартийната работна група "Тютюнопушене и здраве", предупреди правителството, че сделката с "Вектюра" не бива да отваря правителствените двери за "Филип Морис". А лидерът на либералдемократите Ед Дейви е шокиран от факта, че тютюневият гигант възнамерява занапред да печели от лекуването на астма и на други белодробни заболявания.

Остра критика отправи и "Cancer Research UK", благотворителна организация, която подкрепя изследванията на рака. Членът на Управителния съвет на организацията Иън Уокър казва, че тютюневите гиганти сега искат да се представят като част от решението на проблема, но в същото време агресивно рекламират продуктите си по цял свят и продължават да продават цигари. По данни на Световната здравна организация в резултат от тютюнопушенето, включително и пасивното, годишно умират 8 милиона души по целия свят.

Автор: Имке Кьолер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръндж

    12 7 Отговор
    Ура,другари,най-сетне! Аз ги спрях отдавна,Филип сега се усети.
  • 2 СъщитеЕлЦи

    34 5 Отговор
    Това същитие ел. цигари ли са, които причиниха "пневмония", която после премина в Ковид ли е ?
  • 3 цумбрум

    6 22 Отговор
    Шефът на концерна Яцек Олчак казва, че "Филип Морис" възнамерява да зареже пушенето и да "обездими света".ЕХ,АКО МОЖЕХА И ДИЗЕЛОВИТЕ ,СТАРИ ТРОШКИ В БЪЛГАРИЯ ДА ЗАРЕЖАТ ОПУШВАНЕТО НА ВЪЗДУХА,ЕХЪ! И ТЕЦ-ОВЕТЕ В МАРИЦИТЕ.

    Коментиран от #15

  • 4 Darwin

    37 0 Отговор
    Акулите се насочват към далаверите отдалече.. нямало "дим"..а какво гълтат пушачите като химически съединения? Някой ще каже ли? Това сьщата шашма като подсладителите вместо истинската захар и изкуственото месо вместо истинското..
  • 5 Емил

    20 2 Отговор
    Пробвал съм всички системи за пушене на тютюн! За удоволствие се пуши лула (с добър тютюн) или хавански пури. Останалото е болест и смрад!!! Особено новите каталитични цигари - отврат!
  • 6 баба ви

    36 2 Отговор
    Прабаба ми си садеше тютюн в двора, сушеше го и го пушеше с лула. За сведение– почина на "скромната възраст" 98 години. Не че защитавам тютюнопушенето, но в днешните цигари има всичко друго, но не и тютюн.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Прогноза:

    26 0 Отговор
    Минават на производство на ваксини! По-доходно и с Никаква отговорност!
  • 8 БПФ

    14 0 Отговор
    Много полезна статия !!! Исках да взема малко акции на Филип Морис, сега ме отказахте. Компания, която сама иска да си унищожи бизнеса, не е моята компания.
  • 9 GS1200

    9 1 Отговор
    Все си мисля че нито едно правителство не е заинтересувано от спирането на цигарите защото ще има обратен ефект върху икономиката. Причините за това неистово упорство трябва да се търсят другаде!
  • 10 Варненец

    10 4 Отговор
    Спира ги, защото пречат на ковида. Само 12% от пушачите изобщо усещат, че са имали ковид. Другите не могат да го хванат, защото цигарите увреждат обвивката на клетките, за която се захващат шипчетата на това нещо.
  • 11 ДЖОТО

    10 1 Отговор
    АЗ ОТ 16-ГОДИНИ СЪМ ГИ ЗАРЯЗАЛ ТЕЗИ ОТРОВИ И СЪМ МНОГО БЛАГОДАРЕН,ЧЕ УСПЯХ БЕЗ ХАПЧЕТА ДА ГИ ОТКАЖА!ВОЛЯ,ПРИЯТЕЛИ И ИНАТ!!!
  • 12 И всички са

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "баба ви":

    Еднакви.
  • 13 Айде

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "баба ви":

    Бега от тука бе
  • 14 Мунчо Радев

    2 0 Отговор
    Нека който иска да си пуши
  • 15 Коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "цумбрум":

    Не само дизеловите стари трошки, а и бензиновите/газовите (да и газовите замърсяват също, щото болшинството са некадърно направени и горят повече масло от газ)!!!
    Също така и камионите, автобусите и тракторите! А после влаковете, корабчетата и контейнеровозите! И накрая самолетите и ракетните двигатели!!! Всички да ги направят на ток, да видим как ще стане тая работа?!
    Като сатанизирате двг, не се ограничават само с дизела!!! Преди около месец в комплекса в който живея, некав видимо млад шАфьор (вероятно взел книжка наскоро) се охлаждаше на запален бенз. двигател, лелее каква смрад на ОТРОВА, лелее дори 30 мин след като тръгна, вонята на ОТРОВА си седеше! Как не ги е срам да сатанизират дизела, а същевременно миризмата от изгорелия бензин да обгазява като от хим завод?!
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор
    Минути за реклама, това е една от най голе ите корпорсции, донякъде и тя е виновна за разрушения ни тютюнев отрасъл
  • 17 🚬🚬🚬

    7 0 Отговор
    Някога цигарите бяха цигари, вкус, аромат. Сега правят някакви смрадливи боклуци.🚬🚬🚬🚬🚬🚬🚬

    Коментиран от #18, #19

  • 18 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "🚬🚬🚬":

    по аромата ги познавах. Дори делях Ротманс плочка и кутия. Английските един аромат, американските друг, но и той добър. Един пушач като мен никога нямаше да обърка един ''555''с Боро, Камел или Лъки. По онова време рекламите на цигари вървяха по вече от тия на колите. Имаше и оригинален Филип Морис в пластмасови кутии, заради дъжда в джунглите на Виетнам, продаваше се и тук. И Кохиба имаше, в алуминиеви цилиндри..Пушач съм да, но никога не съм подтиквал никой да почне ''занаята''. Само факти..когато и цигарите бяха цигари, не еднаква воня като сега
  • 19 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "🚬🚬🚬":

    ..и ние пушихме Кент, и ние смучехме ТикТак..само дето ни цакаха с топла бира
  • 20 Стар Тъп

    0 0 Отговор
    И какво? Ще ни продават тези л.....йна. Истинската цигара е от ферментирал, манипулиран и обработен тютюн. Тези другите работи, които ги продават са някакви мизерии, които нямат нищо общо с истинската цигара!
Новини по държави: