29 Юли, 2021 16:19 2 096 7

Турция си прави оглушки за мигрантите от Гърция

  • егейско море-
  • гърция-
  • турция-
  • мигранти

В момента на гръцките острови в Източно Егейско море пребивават около 6650 мигранти

Турция си прави оглушки за мигрантите от Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От 17 месеца Турция е замразила ангажиментите си по споразумението с ЕС за приемане обратно на мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени. Гърция се надява на помощ от Брюксел.

Турция да приеме обратно мигрантите с отхвърлени молби за убежище - за това настоява Гърция пред Европейската комисия. Гръцкият министър по въпросите на миграцията Нотис Митаракис съобщи, че на различни гръцки острови в момента пребивават близо 2000 души, чиито молби за политическо убежище вече са отхвърлени. А според Споразумението за бежанците, сключено между ЕС и Турция през 2016-а година, турските власти са длъжни да приемат обратно тези хора. Това споразумение се отнася по същия начин и до България и мигрантите, които влизат в страната от Турция. През март 2020-а година Анкара замрази ангажимента си по споразумението, посочвайки като причина пандемията.

В писмото си до Еврокомисията министър Митаракис обвинява Турция, че вече от 17 месеца отказва сътрудничество по въпроса - въпреки напълно достъпната възможност да се правят тестове за коронавируса на мигрантите, които се завръщат в Турция, и така да се гарантира, че те не представляват опасност. Атина още през януари помоли Еврокомисията за помощ по този проблем, но досега резултат няма, оплакват се гръцките власти. Те изразяват надеждата си, че Турция ще възстанови спазването на споразумението си с ЕС и не само ще започне отново да приема върнатите мигранти, но и ще положи сериозни усилия да спира преминаването на тези хора към гръцка територия.

Междувременно Еврокомисията потвърди, че е получила гръцкото писмо. "Комисията продължава да подкрепя усилията за възобновяване на връщането (на мигранти – бел. ред.) от гръцките острови в Турция", заяви говорителка на ЕК. В Брюксел са напълно наясно с предизвикателството, пред което е изправена Гърция, обясни още тя.

В момента на гръцките острови в Източно Егейско море пребивават около 6650 мигранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    3 4 Отговор
    Гърците бъркат - карат ги директно в Анадола! Или ги пращат в курортите!
  • 2 Турция докато не я набием

    4 11 Отговор
    като през 1877,с братоците барабар,няма да миряса! Знаем го..

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Ццццц

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Турция докато не я набием":

    Кои са тези братози и как ще ги набиеш, ти се благодари че ги търпим тея бежанци за сега
  • 4 Со голо дюпе

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Турция докато не я набием":

    Ли ке ги биете?
  • 5 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Турция докато не я набием":

    Кои братоци, тези с които нашия се целуваше уста в уста ли. Е, те отдавна са ни били шута, те са вече с турците. За нас остава радостта да поскачаме като весело паленце покрай господаря и като господаря си изпрати войниците някъде и ние да отидем като теляци. Все пак 500 години сме ползвали турската банв
  • 6 долу турците

    4 0 Отговор
    Изпитвам голяма радост, че даваме 10 милиона Евро като българи на Ердоган, за да не пуска мигранти. Да е жив и здрав
  • 7 Танев

    0 0 Отговор
    Турция е окупатор и агресор в Сирия избива кюрди и сирийци ако не е Русия там отдавна да е втори Кипър а емигрантите ги ползва като плашило срещу нас да ни рекетира за ЕВРА
Новини по държави: