29 Юли, 2021 16:40 11 081 71

Северна Македония с голямо решение за България

  • северна македония-
  • парламент-
  • българия

Приеха декларацията за преговорите

Северна Македония с голямо решение за България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Парламентът на Северна Македония прие декларация за позициите на страната по преговорите с България, съобщи Нова Македония.

Документът беше предложен от опозицията. Подкрепили са го деветдесет и пет народни представители.

Той определя темите на преговори, по които не може да има компромиси. Новината беше потвърдена от представители на опозицията.

От ВМРО – ДПМНЕ излязоха с позиция по темата. Заместник председателят на групата Антонио Милошоски обяви, че македонският език е македонски и различен от всички останали.

Македонската култура няма да бъде оспорвана. Преговорите ще се водят на принципна основа, в съответствие с международното право.

Македонският външен министър Буяр Османи обяви, че е важно да има единство по темата. Събрана е достатъчна подкрепа за документа.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    140 5 Отговор
    Хич не ни интересува!
  • 2 Софиянец

    120 2 Отговор
    И нас какво ни касае това, напъна на марсианци ;)

    Коментиран от #71

  • 3 Аспарух

    137 4 Отговор
    Ох тези с техните декларации.Ами да си стоят със сърбите и да не се натискат за ЕС. Да ги разделят от Албания и да се свършва.Ние история,език и народност не даваме. Казах

    Коментиран от #39, #43

  • 4 Българка

    101 5 Отговор
    Неги разбирам тия от РСМ. Те не разбраха ли, че България няма зор да преговаря. България, макар и на опашката, но е в ЕС. Ултимативния тон не е подходящ за преговори и най-вече, изречен от явно некоректна страна по договора с България за добросъседство

    Коментиран от #44

  • 5 гадно

    76 5 Отговор
    Тия май не разбират, че не са в позиция да поставят условия. Дано през следващите 100 години ги приемат в ЕС, ако изобщо съществува до тогава.

    Коментиран от #35

  • 6 Виц

    70 5 Отговор
    Бе кажете направо ,че българският език е македонски и света ще ви повярва ! По-зле сте и от дървен шоп !

    Коментиран от #27

  • 7 ТаУмВзе

    60 2 Отговор
    Маке, връзваш си 2 Резки шамара, пред пирамидата на Александър гърчето и траеш на Български диалект!
  • 8 Крум

    40 2 Отговор
    Мишлета.
  • 9 ИНТЕЛЕКТ

    51 6 Отговор
    Тези диваци явно не осъзнават, че скоро ще станат ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ, а крадат езика на едната съседна държава, на другата крадат историята, а до скоро бяха част от третата, а скоро ще останат само територия на Албания т.е. четвъртък си съседка!
  • 10 Монтанчанин

    53 3 Отговор
    Макета преместих го у другио крачол,кво ме интересува кво приема македонската сбирщина,значи нема преговори и си бегайте към мини шенгена с Албания и Сръбия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 различен е

    47 2 Отговор
    езика след 1944та. Същото важи и за нацията. Да са така добри да си намират исторически герой след този период.

    Коментиран от #19

  • 13 комиците

    56 2 Отговор
    Mакедонски език и култура, да се пръснеш от смях.
    Коминтерна оня ден ва иср@.

    Коментиран от #45

  • 14 .......

    38 2 Отговор
    СЪРБИН И АЛБАНЕЦ, КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ ,2030,2040г. СА ДОБРИ ГОДИНИ ЗА ПРИЕМАНЕ В ЕС

    Коментиран от #40

  • 15 Благоев

    7 22 Отговор
    А, какво, да чакат за преговори до бескрайност, докато изберем правителство?
  • 16 Гоце

    37 1 Отговор
    Питам се кой иска да преговаря с тез?! Както е казал немакедонският цар Симеон Велики:”Нека поклон ми направят, пък ще видим по-подир!”
  • 17 Стефанова

    35 4 Отговор
    Защо не се обедините с България. Защо не разбирате, че много семейства и роднини от двете страни на изкуственото създадена Македония бяха разделени и
    неможеха да се виждат,страдаха, заради политически интереси. Сега имате тази възможност да се обедините и да си върнете загубеното от миналото корени и имаме общи граници ,език и история.

    Коментиран от #24, #46, #57, #67

  • 18 Перо

    31 2 Отговор
    Сега могат да си стискат декларацията още 50 г.и да чакат да падне ЕС от небето. Вече ЕС не може да кандидатства и да влезе в РСМ,без да изпълни декларацията на “макетата”! Прост народ слаба държава!
  • 19 Какво му е

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "различен е":

    Различното бе приятел. Ако аз започна да ти говоря на Хасковски диалект или на граовски диалект или до северозападния диалект или на който и да е друг далеч по-трудно ще ме разбереш ако ти говоря на македонския диалекта на българския език
  • 20 Бар Баганьос

    34 3 Отговор
    До умните макета!
    Като човек професионалист в езикознанието да ви обясня нещо! Както казваше моят професор по Езикознание проф. Борис Симеонов /лека му пръст/, на планетата Земя е имало и има стотици и хиляди езици. Но само един има точна дата на раждане и това е Македонският език през 1945 , когато излиза за първи път Речник на МакедонскиОт език. Ши.баният ви диалект, който сте превърнали в езикова норма, не е нищо повече от Западнобългарски диалект , набълбукан до откат със сръбски заемки за да бъде максимално отдалечен от коренния си Български език. Малко като анекдот звучи, но когато вашите криво.глави политици решили да правят "новия" език , обърнали се към вашите учени и им дали задача да го конструират така че да е максимално отдалечен от Българското звучене. И ония главоци решили да вземат като основа на езика говорите от границата с Албания, тоест максимално отдалечени географски от България. Пратили екипи от "учени" с месеци да записват особеностите на диалектите, които се говорели в териториите до албанските граници. Обаче като се върнали вашите Македонски глав.анаци, представили записките и кво да видят? Ми то бъкало с думи със запазени звуците Голяма и Малка носовка /Он и Ен/, както звучали в старобългарския език запазен от Кирил и Методий. Те са еволюирали в съвременния български съответно в Ъ и Е. И тогава глав.анаците в Скопие решили , че тая няма да я бъде и започнала грандиозна шев и кройка с мощни сръбски подплънки за да се стигне до д
  • 21 Бар Баганьос

    33 2 Отговор
    И тогава глав.анаците в Скопие решили , че тая няма да я бъде и започнала грандиозна шев и кройка с мощни сръбски подплънки за да се стигне до днешния извратен начин, по който звучи т. нар. "Македонски език". Само че!!!! Имам една новинка за теб, дето няма да я чуеш другаде, крива македонска главо! Можеш да подмениш речниковия състав на даден език с чуждици колкото си искаш, както са ви набълбукали псевдоезичето със сръбски заемки! НО!!!! Не можеш да подмениш ГРАМАТИЧНАТА СТРУКТУРА на нито един език! И тук вашето Македонско балонче се пука с гръм и трясък!
    ВСИЧКИ славянски езици,ВСИЧКИ до един са от т.нар. синтетичен тип езици! Тоест, по простонародному - имат ПАДЕЖИ. Субектно -обектните отношения в езика се изразяват чрез изменения на основната дума, тоест с окончания за всеки падеж. Който е учил какъвто и да е славянски език /руски, сърбо-хърватски, полски, чешки, украински и т.н./ знае за какво иде реч. Има само едно изключение - БЪЛГАРСКИЯТ! Той е аналитичен тип - тоест субектно-обектните отношения се изразяват с предлози без да се изменя основната дума! По тази характеристика българският като граматична структура е почти идентичен с английския! Но както и да е - това е друга тема! Но сега иде основният въпрос !!! Каква е граматичната структура на т.нар. Македонски език??? Има ли падежи или не? Тоест, той синтетичен тип ли е или аналитичен ? Някакви предположения????? .....
    АМи НЯМА падежи!!! Той е аналитичен тип!!! Само Българският език е такъв от ц
  • 22 Перо

    23 3 Отговор
    БГ ще си разплете ръкавите на потника,защото българите много ги интересува,дали РСМ ще влезе или не в ЕС. Имат да изпълняват условия за копенхагенските критерии,а те бетонират отказа за ЕС!

    Коментиран от #32

  • 23 Бар Баганьос

    31 2 Отговор
    АМи НЯМА падежи!!! Той е аналитичен тип!!! Само Българският език е такъв от цялото славянско езиково семейство!!! Колкото и да бъкаш един език със сърбизми, не можеш да накараш хората да говорят на него с падежни форми, както говорят на сръбски!!!! Освен това в нито един исторически извор, в нито един документ отпреди 1945 г. няма никъде споменат Македонки език, всички средновековни творци сами определят езика ,на който пишат като БЪЛГАРСКИ.
    И така стигаме до крайното научно заключение! Това, на което се говори и пише в Северна Македония, е правописна и правоговорна диалектна НОРМА на БЪЛГАрСКИЯ език! Толкоз! Колкото и да се мъчите да разправяте друго- граматичната структура ви издава- нея не можете да я промените! Но това не ви пречи да се превърнете в най-тъ.пите и промитомозъчни парчета на Балканите!

    Коментиран от #47

  • 24 Перо

    22 3 Отговор

    До коментар #17 от "Стефанова":

    В БГ има повече българско население /бежанци/ от Македония,отколкото това,което е останало там,в РСМ!
  • 25 123

    26 2 Отговор
    Тоест приели декларация, че нищо няма да променят или да отстъпят и на нейна основа ще водят преговори. Пак извъртане,
    шикалкавене, лъжи и прочее.
  • 26 Дългият

    22 3 Отговор
    Aми редно е сега България да направи една Декларация и червените линии да са...език и история.И да се знае че не може да има промяна по позицията.И да чакаме....зелените глави да узреят...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Скорпи

    15 2 Отговор
    И.....кое му е голямото...претоплена манджа..до втръсване...
  • 29 Смях

    11 3 Отговор
    Ха, ха, очевидно са готови, за преговори, със Сърбия, за влизане в ЕС.

    Коментиран от #30

  • 30 Перо

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Смях":

    Сърбите като влезнат в ЕС ще дадат на “макетата” отбой и отказване от македонизма! До тогава я камилата,я камиларя,албанците няма да чакат!
  • 31 Перо

    13 3 Отговор
    Тези от населението в РСМ,които се чувстват българи,проблема им е решен с ЕС отдавна. Това е въпрос на апликация,защото всички имат документи. Другите бетонни глави,да стискат декларацията още 50 г.

    Коментиран от #53

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Полковник РУМНО

    9 3 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 34 yordan

    11 2 Отговор
    НИЕ СМЕ КАЗАЛИ КВО ТРЯБВА ПЪК ТЕ ДА СИ ПРИЕМАТ КВО СИ ИСКАТ.МНОГО НАГЛИ.

    Коментиран от #48

  • 35 ...

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    100 години ли? Хахахахах, до 2030 държавата наречена Северна Македония няма да съществува, албанците в момента са 40-45%, след едно минимум 5, макс 10 години ще са мнозинство в тая страна... Макетата са бита карта, свършено е с тях...

    Коментиран от #36, #52

  • 36 Македонец

    6 15 Отговор

    До коментар #35 от "...":

    Гледай си твоята черга.
    Че с тази голяма раждаемост ваша?
    А за информация Албанците при нас са 15.8%. т. е тука в момента са 43 % процента цигани и турци.

    Коментиран от #49

  • 37 ППепе

    6 13 Отговор
    Кажете какво ви харесва, България отново е от грешната страна. Вместо да нарастваме по-тесни отношения с Македония, ние отново съсипахме позициите си и Сърбия е героят. Тъпи, тъпи политици в София.
  • 38 Б Г Маке

    6 1 Отговор
    Ае не мога ва мисля уе шматароци
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Случаен

    4 0 Отговор
    Да влезе Бьлгарската армия и да си пресвои взетите земи от Великите сили. Ама веднага

    Коментиран от #50

  • 43 Скопие

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух":

    Никој не ти побарува историја (бедна), јазик (гагауски), и народност (бугарска). Тие си се ваши и крај. Ние си имаме наша историја, јазик и народност. Ние сме македонци, со своја историја, јазик и нација. А вие бркајте си работа.

    Коментиран от #61

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Скопие

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бар Баганьос":

    Тоа затоа што денешниот современ бугарски јазик потекнува од македонскиот јазик. Просто.

    Коментиран от #51, #54, #63

  • 48 Скопие

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "yordan":

    Употребувај кирилица, интерпункција и големи и мали букви. Вака стекнувам впечаток дека коментира недоволно писмен граѓанин.

    Коментиран от #70

  • 49 Скопие

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Македонец":

    Зашто говориш на бугарски? Слободно говори си на македонски, ке разберат, од таму им потекнува јазикот.
  • 50 Скопие

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Случаен":

    Ама веднаш. И да извршите напад. И сосила повторно да влезете во Македонија. Исто како и во минатото. И да ве видат сите во Европа што сте. Ех бре мизеријо бугарска... Мизерно ла...
  • 51 Свен

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Скопие":

    Абе, вие Северните само слънцето дето не сте изобретили! Я се кротнете най - после! Като не искате в ЕС, не искате! Никой не ви е хванал за врата насила. Или подписвате и изпълнявате каквото ние кажем, или чао! Аман от вас!
  • 52 Свен

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "...":

    Всъщност какви макета? Такова нещо няма!
  • 53 Свен

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    Адски си прав! Тези хора - българите там са си уредени! Дървените глави да си приемат декларации, колкото искат! Толкова банални и смешни станаха, че на цял свят му писна вече!
  • 54 Бар Баганьос

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Скопие":

    Посочи ми тогава един, САМО ЕДИН, документ от преди времето на Кирил и Методий, написан и определен на старомакедонски език! Защото всички документи след тях са еднозначно определни като такива написани на Старобългарски език!
    Хайде да те видим, северномакедонски умнико!

    Коментиран от #58, #59

  • 55 ККК

    1 1 Отговор
    Авторчету, кой е Анотнио Милошоски? Даже питах Гугъл - той не знае! Вика, да не би да е Антонио Милошоски? Аз му викам: Не бе, Росен Стойчев от ФАКти твърди и е сигурен, че е Анотнио Милошоски...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Коко Джъмбо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Стефанова":

    Вече им не ми и трябват-няма смисъл - това е една крайно радикализирана, злобна и недобронамерена паплач - тотални българомразци, мразят ни в пъти повече от Гърците - за какво са ти такива диверсанти в дома ти!? Да си мрът във фекалиите, даже ако може и да се затворят границите между България и онова..кво беше..БГЮМ СРМ!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 гошо

    0 0 Отговор
    Вето за тия югославски макЛайни.
  • 61 КАНАС ЮВИГИ

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Скопие":

    НЯМАТЕ ЕЗИК И ИСТОРИЯ !! ИМОТЕ СРРЪБСКО РОБСТВО ??? АЗ КАЗАХ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 КАНАС ЮВИГИ

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Скопие":

    КВО КАЗА СРЪБСКИЯ РОБ ОТ СКУПИ ???? НОВА ИСТОРИЯ ЛИ ИСКАШ ДА НАПИШЕШ РОБЕ ? ХОРА С РОБСКО МИСЛЕНЕ ТОВА НЕ ИМ СЕ ОТДАВА ! ТА КОЙ КРАДЕ ???? АЙДЕ ЗАКОНА НА КРУМ ! РЯЗ РЯЗ НА ЕЗИКА ВТОРИПЪТ ГЛАВАТА НА ДРЪВНИКА ! АЗ КАЗАХ
  • 64 dfrgrt

    0 2 Отговор
    ми то 2/3 от македонците са албански ма.н.гали. За какво са ни такива бок,луц.и. По-добре е да ги обявим за чиста манг,ал.ск.а пап.л.ач и да приключим с това.
  • 65 яку Ва

    1 0 Отговор
    Що е маке се е юнак!8777
  • 66 Селяк

    1 0 Отговор
    Какво добро да дойде от един български македонец произнесел се за премиер, един сръбски македонец заместник председател смешник и един албанец/турчин външен министър и бивш министър на здравеопазването, абе прост лекар? Нищо смислено... тъпня.
  • 67 Селяк

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стефанова":

    Защото алчноста и самозабравата са по-големи от историята. Потъпкването на чужд народ, кражбата на история и постоянните нападки са по-лесни за тях.
  • 68 дедо

    0 0 Отговор
    БОЛИ МЕ ДЕДОВИЯ
  • 69 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Сложихти си сами въжето ! Хитрицити паднаха в своя капан ! хаха ха ха умнното дете на мама !!
  • 70 makedonka

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Скопие":

    ЗА НАРКОМАНА ОТ СКОПИЕ АКО НЯМАТЕ У ВАС ПСИХО БОЛНИЦА НАЙ БЛИЗКАТА Е ДО СОФИЯ ! ТЕРАПИЯТА Е ДОБРА СКОК ОТ БЕЛОГРАЧИШКИТЕ СКАЛИ БЕЗ ПАРАШУТ АНТИСТРЕС КОЙТО ИЗДАРЖИ ??? Е КАТО НОВ С БИСТЪР УМ И ОЩЕ 100 Г
  • 71 1122

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    И ние трябва да примем такава декларация.
Новини по държави: