Last news in Fakti

29 Юли, 2021 18:08 4 884 21

На кръстопът! "АстраЗенека" обсъжда какво да прави с бизнеса си с ваксини

  • астразенека-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • коронавирус

Европейската комисия подаде два иска в съда и на практика почти прекъсна връзките си с компанията, отказвайки засега да купува повече от нейната ваксина

На кръстопът! "АстраЗенека" обсъжда какво да прави с бизнеса си с ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) проучва какви за възможностите за бъдещето на нейния бизнес за производство на ваксини и очаква повече яснота по въпроса към края на годината, съобщи ексклузивно агенция Ройтерс, цитирана от "Дневник".

Рууд Добер, президент на поделението за биофармацевтични продукти, заявява пред агенцията: "Проучваме различни варианти. Преди края на годината ще имаме повече яснота... ако ме питате, дали бизнесът с ваксини е устойчив за "АстраЗенека" в следващите 5-10 години, то това е голям стратегически въпрос, който се обсъжда".

Тези думи за пръв път потвърждават публично, че компанията прави преглед на бъдещето на бизнеса си след поредица от отстъпления в надпреварата за разработване на ваксини за световния пазар, коментира "Ройтерс". Без да има голям опит в този сегмент тя се съгласи да си сътрудничи с Оксфордския университет за ваксина срещу COVID-19, като обеща, че няма да печели от продукта, докато Световната здравна организация не обяви край на пандемията.

Добер казва още, че "АстраЗенека" ще изпълни ангажиментите си да произведе стотици милиони дози от ваксината срещу коронавируса. След което добавя, че "малка група хора, докладващи на мен и на Мене (Пангалос, ръководител на изследователската работа) се замисля (за това дали това е) устойчив бизнес".

"Трябва да имаме дискусия с висшето ръководство и след това с борда на AstraZeneca. Проучваме различни възможности, но е много рано на този етап да приключим този процес", обяснява още Добер.

Според него има надежда в следващите няколко седмици да се реши правният спор с Европейския съюз за забавените и неизпълнени доставки на ваксината на "Астра Зенека". Европейската комисия подаде два иска в съда и на практика почти прекъсна връзките си с компанията, отказвайки засега да купува повече от нейната ваксина.

Продуктът е с най-много поръчки в света (близо 170 държави за дали одобрение за употребата на Vaxzevria) и "Астра Зенека" още се надява да кандидатства за одобряването му в САЩ - може би още през септември - макар процедурата да е относително дълга.

"Краткият отговор е, че това една важна ваксина и вярваме, че тя може да играе роля в бъдеще", каза на среща с журналисти изпълнителният директор Паскал Сорио.Мене Пангалос каза на същото събитие, че американският регулатор FDA иска ужасно информация и тя тепърва трябва да бъде предоставена.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    25 5 Отговор
    Да му смени името, зомбитата пак ще кълват.
  • 2 НАТО ВЕЦ

    37 2 Отговор
    Продавайте бързо, че истината чука на вратата и тъжна ви майка, заедно с милиардите ви.
  • 3 гадно

    27 2 Отговор
    Да се насочат към гробарския бизнес след толкова ваксинирани няма да имат проблем.

    Коментиран от #8

  • 4 Врачка

    18 2 Отговор
    Астра—Зенека продаде дяловия си капитал(акции),който имаше в “Файзер”за колосална сума пари баш в пика на производството на ваксини.Малко след това започнаха атаките срещу концерна,който започна от Борисов обявявайки ваксината на Астра—Зенека за смъртоносна.Винаги става въпрос за много пари,винаги.
  • 5 ГЪРНЕВСКИ

    10 0 Отговор
    АКО МУ СВАЛИТЕ 2500 ЕВРО БАЦО МОЖЕ ДА ГОВОРИ С ВАС . ТОЙ СЕГА Е ЯКО В КЕША МОЖЕ ВА КУПИ С ПАРЦАЛИТЕ
  • 6 Лесно е

    12 0 Отговор
    Пръскайте заразите и няма да имате проблем с ваксините !
  • 7 Максим

    17 1 Отговор
    Тези бизнесмени планират още 5-10 години да ни бодат първо един път годишно, после на няколко месеца. След като имат подобен амбициозен план, нищо чудно да има и бум на опасни грипни вируси всяка година.
  • 8 Сатана

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Изобщо не си в час.Ваксината на А/З не е РНК както останалите а обикновенна антигрипна ваксина.Но сега е мноо модерно да се дупчиш пожелание с генномодифицираните американски буламачи на Файзер,Модерна,Джонсън и Джак Даниелс.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За овце

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Не си съвсем прав, но има "светлина" в изказването ти.
  • 11 гадно

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Няма значение каква е ваксината или според теб всеки производител трябва да си копа неговите случаи.
  • 12 За овце

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Jan jak":

    Аааааа, без. Както се опитват на нас.
  • 13 лобизъм

    13 1 Отговор
    Некадърници! Още в процеса на разработката са си правили каквото си искат - променяли са методи, концентрации, отчитане на резултатите. Но, основната вина е на ЕМА, която одобри тази негодна и вредна ваксина, а още бави по политически причини одобряването на други! ЕМА подрони доверието на гражданите на ЕС!
  • 14 ботокса

    0 0 Отговор
    "Не е медицинско", както казваше един известен "експерт" от ГЕРБ!
  • 15 Аха

    10 4 Отговор
    Астра Зенека що не вземе да плати на всеки засегнат от отровната ваксина.Убийци
  • 16 СЛОНА

    6 0 Отговор
    ТОВА Е НЕНАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ ВАКСИНИРА ВСЕКИ ЗА ДА НЕ ФАЛИРАТ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИЙ
  • 17 БАЙ КУРТИ

    5 2 Отговор
    ПАСКАЛ СИРИО изпълнителен директор на ЗЕНЕКА ...Краткия отговор е че е една от най важните ваксини и се надява да играе важна роля в бъдеще . Повече няма да коментирам , защото вече съм го казал в предишните коментари . ЧЕСТИТО НА ВАКСИНИРАНИТЕ
  • 18 тиквата

    3 1 Отговор
    внуците ти да умът от ковид тикво дето ги пусна тия

    Коментиран от #19

  • 19 0808

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "тиквата":

    Грешките при организирането на ваксинация в България доведоха до смъртта на 10 хиляди души
    Министърът на здравеопазването на Служебното правителство на България Стойчо Кацаров, отговаряйки на въпросите на депутатите от парламента на страната, заяви, че грешките, допуснати при организирането на кампанията за ваксиниране на населението на страната срещу COVID-19, са довели до смъртта на около 10 хиляди хора.
  • 20 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    СТРАнннооооо,,АСТРАЗЕНЕКА ,,,...Е НОРМАЛНА КОМПАНИЯ....Която ИЗРИТВАТ ОТ ,,,пазара,,11111111111111111111111111111111111111111111ЗАЩО/////////////////Ми питайте МАЙКЪЛ КРАЙТЪН......или прочетете ,,ГЕН,,...ТОГАВА ще разберете КАК СТАВАТЕ ....СОБСТВЕНОСТ 11111111111/няма удивителни ,както си и знаех/....НА КОРПОРАЦИЯТА...1111111!11111!11111111111/да бе/,....А ако си мислите ,е е ФАНТАСТИКА111111....СЕ ИЗОЗАСТАНАЛИ С 50 ГОДИНИ....или 20 ,защото тогава НАПИСА РОМАНА.....ФАНТАСТИКА ,КОЯТО СТАВА РЕАЛНОСТ.
  • 21 кикимор

    6 1 Отговор
    И нека не забряваме, че Астра зенека беше предпочитаната ваксина на властта за закупуване , също така да не забравим, че майката на евродепутат от герб е начело на Астра зенека България
Новини по държави: