Last news in Fakti

2 Август, 2021 16:09 2 161 8

ЕС наложи санкции заради "сериозни нарушения на човешките права"

  • санкции-
  • ес-
  • ек-
  • човешки права-
  • никарагуа

Санкциите са наложени на физически лица и не целят ощетяване на населението

ЕС наложи санкции заради "сериозни нарушения на човешките права" - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз днес наложи санкции на първата дама на Никарагуа и вицепрезидент на страната Росарио Мурильо, както и на още седем висши държавни служители, обвинени в сериозни нарушения на човешките права или подриване на демокрацията при репресии срещу опозиционни политици в Централноамериканската страна, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

ЕС посочи в изявление, че санкциите, включващи замразяване на активи и забрани за пътуване в Европа, "са наложени на физически лица и по този начин не целят ощетяването на населението или икономиката на Никарагуа". В последните два месеца полицията в Никарагуа арестува и задържа повече от 20 опозиционни фигури и няколко кандидата, които биха могли да си съперничат с президента Даниел Ортега на предстоящите на 7 ноември избори.

75-годишният Ортега твърди, че уличните протести в страната през април 2018 г. са били организиран с външна подкрепа опит за преврат. Ортега се опитва да спечели четвърти пореден мандат на изборите. Повечето арестувани при репресиите са държани в изолация на неназовани места и им бива отказван достъп до адвокат. ЕС заяви, че санкциите ясно показват, че 27-членният блок е "готов да използва всички инструменти за постигането на мирно договорено решение на политическата криза в Никарагуа".

В съобщението се посочва още, че "твърденията за задържането на седем потенциални кандидати за президент илюстрира мащаба на репресиите в Никарагуа и дава ясна картина за предстоящите избори". С последното решение на ЕС, общият брой на длъжностните лица, които са обект на санкции от страна на Евросъюза, достигна четиринайсет.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    19 0 Отговор
    На Никарагуа...занимават се с глупости...първо да видят проблемите на своите членове.
  • 2 ЕС са анти хора

    19 0 Отговор
    загрижени за хорските "права"
  • 3 Ender

    17 1 Отговор
    Да се разпада по-бързо това безумие ЕС!
  • 4 Аз се

    16 0 Отговор
    питам на ЕС кой ще наложи санкции.Там да видиш какво се нарича потъпкани човешки права.
  • 5 А защо не

    11 0 Отговор
    се поинтересуват от Лесото, Чад, Еритрея, а и от всички мюсюлмански държави, в които жените нямат право да ходят с открити лица? И да не забравяме- в този ЕС достойно ни представят такива като Ал.Йорданов, С.Станишев, ваксинационната щерка...
  • 6 ЕС гейзери

    9 1 Отговор
    ЕС гнусни, долни лицемери! Не зачитат правата на собствените си граждани и дори приемат дискриминационни и сегрегационни "закони" за да прикриват тези факти!
  • 7 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Евроидиотите от ЕС копират САЩ и налагат санкции на държава в Централна Америка, които никого не могат да уплашат,подобно на тези при Венецуела.
  • 8 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Евроидиотите от ЕС копират САЩ и налагат санкции на държава в Централна Америка, които никого не могат да уплашат,подобно на тези при Венецуела. Истинската причина е, че Никарагуа започна строителството на канал паралелно на Панамския, а строителите са Китай и Русия.