Last news in Fakti

2 Август, 2021 16:36 2 869 4

Горещини и пожари в България, Турция, Гърция и Италия

  • горски пожари-
  • пожари-
  • гърция-
  • турция-
  • италия-
  • българия-
  • природа-
  • жертви-
  • горещини

45 градуса по Целзий удариха термометрите в Гърция и Турция

Горещини и пожари в България, Турция, Гърция и Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горещата вълна продължава да държи в прегръдката си голяма част от Южна Европа. В Турция и Гърция бяха измерени температури от 45 градуса по Целзий. Горски пожари бушуват както в двете страни, така и в Южна Италия.

Гърция: Климатиците създават риск за електроснабдителната мрежа

Гръцката метеорологична служба очаква поне до края на седмицата максималните температури да се задържат около 44 градуса по Целзий. Жегата измъчва много хора, а и претоварва енергийната система в страната, защото климатиците работят на пълни обороти. Затова всички техници, отговорни за поддръжката на електроснабдителната мрежа, са в състояние на готовност, обяви министърът на енергетиката Костас Скрекас.

Турция: Над 300 са ранени в резултат от пожарите

Горещините създават все повече проблеми и в Турция. В районите на Анталия и Мугла през следващите дни температурите също ще се задържат над 40 градуса. Там вече бушуват и горски пожари, които до момента отнеха живота на осем души. В Бодрум огънят настъпи към район с 540 туристи, които избягаха към морето и бяха транспортирани с лодки. Над 300 са ранени в резултат от пожарите, унищожени са близо 100 000 хектара гори. Това са най-тежките пожари в Турция от десетилетие. Испания и Хърватия изпратиха три самолета, които да помогнат с гасенето на пожарите. Помощ пристига и от Русия, Украйна, Иран и Азербайджан. В социалните мрежи отново се надигнаха критики срещу президента Ердоган, който притежава няколко самолета и хеликоптери, а в момента такава техника недостига за гасене на пожарите. В отговор близки до правителството медии разпространиха твърдението, че пожарите са подпалени от "терористи", визирайки забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

Италия: Пожарите засегнаха курорти в Сицилия

Горски пожари има и в Италия. Особено засегната е Сицилия и областта около Катания, където пламъците достигнаха до самия град. Драматични сцени се разиграват на живописните сицилиански плажове: подпалиха се няколко курорта, обгорели чадъри се превърнаха в неми свидетели на драмата. Над 200 летовници бяха евакуирани. В Южна Италия също масово се говори, че част от пожарите са предизвикани нарочно с цел освобождаването на терени за строителство.

България: Голям пожар край Хасково

"Вече от няколко дни и България стене под горещата вълна", съобщава агенция ДПА. Германската агенция уточнява, че това е втората гореща вълна тази година и че вчера в почти цялата страна е бил обявен код "оранжево" за температури над 40 градуса Целзий. В неделя по обяд много горещо беше в столицата София, голям пожар вчера бушуваше близо до Хасково, съобщава ДПА. Той беше овладян, но заради продължаващите жеги опасността остава. Според прогнозите горещата вълна в балканската страна ще продължи и тази седмица. "Курортите по Черно море предлагат някаква прохлада, там температурите са приятни - малко над 30 градуса. А морската вода вече от дни е много топла – близо 26 градуса", съобщава още ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доротея

    1 1 Отговор
    Най после и вие да станете като хората!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перник

    0 0 Отговор
    Перник гори от вече 4 часа

    Коментиран от #4

  • 4 Къде гори на перник

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перник":

    Кво гори