Last news in Fakti

2 Август, 2021 16:02 6 216 24

Огромен брой българи остават без почивка

  • българи-
  • почивка-
  • плаж

Доходите им не позволяват ваканция

Огромен брой българи остават без почивка - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската конфедерация на профсъюзите излезе с доклад, според който голям брой българи не могат да си позволят почивка.

Разглеждат се всички европейски страни. Проучва се какъв е реалният достъп на гражданите до отпуски.

28% от европейските граждани не могат да си позволят едноседмична почивка. Оказва се, че 972 372 българи са обявили, че не могат да реализират подобна почивка.

Най-сериозно положението по този показател е в Гърция. Там 88.9% от гражданите, работещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка.

Страната е следвана от Хърватия и Кипър. Много европейци, чийто доход е под средната стойност, са пенсионирани или безработни.

Много работници са на минимални заплати, като се работи за осигуряване на праг на заплащането, който да осигури нормален доход за всеки работещ.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Изморените" българи

    18 7 Отговор
    са под тревата.Кво ще ми почивате повече?!
  • 2 Хахаха...

    37 3 Отговор
    Горките гърци! Без почивка останали.
  • 3 Георги Петков

    32 31 Отговор
    Аха- да не могат. За това по лайноморитео се запазват чадъри за седмица напред. Заведенията се пукат по шевовете. В вторник - 27.Август с жена ми не можахме да намерим свободно място в заведение в краен квартал на София. Един колега ми каза, че в Стара Загора било същото. Всички имат личен автомобил, доста имат и по 2-3. Имат 1-2 апартамента в града и къща на село.
    Ако българина смята, че да си богат е да можеш 6м да си на Сейшелите, да не сме богати. Ама айде малко по-реалистично да гледаме на нещата.
    Колко % във Франция, Германия или Ирландия имат собствен автомобил и жилище?

    Коментиран от #6, #21

  • 4 А БУЛГАР ТУРИСТ 60/40 ТАРИКАТ

    11 4 Отговор
    ПРОФУКА ПАРИТЕ НА БАТЕ БОЙКО ДЕТО ГИ ДАВАШЕ НА УЖКИМ БЕДНИТЕ НЕСРЕТНИЦИ И СЕГА ЦВЪКАТ ЧЕРНО МОРИЕ ТО С 💩💩💩ДОБЪР АПЕТИТ🍴
  • 5 Фен

    9 7 Отговор
    Ами вярно е. Частния бизнес те притиска и не те пуска по ред причини. Държавните институции, като МВР по черноморието също те държат в сезонен ангажимент и почивката остава, когато не ни трябва а и парите не стигат.
  • 6 Смех

    31 4 Отговор

    До коментар #3 от "Георги Петков":

    Xaxaxa,тоя пък,точно ние сме най-големите прошляци в Европа,ама блажени са вярващите!!!

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Ранд

    22 3 Отговор
    Амиии , как така забелязаха , че има хора , които не могат да си позволят почивка. ...това е епохално откритие. Сигурно ще им трябват още стотина години за да увеличат минималната заплата с 40-50 евро .
  • 8 Директора

    21 13 Отговор
    Да бе. Всички пушат като комини и пият ракия всеки ден, ама за почивка нямат!
  • 9 Лопатата

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 972 372 българи са обявили
    Къде са го обявили? Да се запиша и аз? Къде е това място, където се обявява???

    Коментиран от #14

  • 10 Георги Петков

    14 16 Отговор

    До коментар #6 от "Смех":

    Защо обиждаш сънародниците си на прошляк?
    Моя коментар не беше с цел да обиждам някого. По-скоро целта беше да накарам българина да види, че не е толкова зле, колкото си мисли.
    Повечето българи са умни и работливи, но сме свикнали все да се оплакваме.
    И спрете с тая МРЗ - ходете учете, придобийте нови умения и качества и няма да се налага да работите за малко пари. Всичко става с труд и упорство.
    "Богопомазани" ще има винаги, но и с честен труд се изкарват пари за добър живот.

    Коментиран от #13, #23

  • 11 Бат Танас

    1 2 Отговор
    А що
  • 12 Jeep

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Смех":

    И да сме и да не сме, в случая хората казват: Проучва се какъв е реалният достъп на гражданите до отпуски. И на мен отчасти ми е проблем, но не финансов, а заради естеството на работата ми не винаги мога да си пусна 10 дена на куп. Това с един ден отпуска и сливане със събота и неделя е залъгалка, а не почивка. Почивка е като се върнеш, да се замислиш как ти беше паролата за компютъра.
  • 13 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    Много си "умен", няма що! Ако всички бяха "учени" и учението ги направило "богати", като теб, кой щеше да те обслужва по хотели и ресторанти, кой ще ти шие дрехи и продава в магазините, кой ще произвежда насъщния, кой ще ти готви, за да ти е сит търбуха.... Някак си не виждам на тези длъжности все "изучени" ИТ-та и зам. директори... А точно там са ниските заплати!

    Коментиран от #16

  • 14 Да дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лопатата":

    И моето семество пита къде да се запише.
  • 15 ЯДЕМ, ПИЕМ ПУШИМ КАТО

    1 2 Отговор
    ЗА ПОСЛЕДНО...ПА НЕМАЛО ПАРИ ЗА ОТПУСКА....КАК ПЪК ВСЕ ЗА ЕДНИ И СЪЩИ НЕМА.....
  • 16 Това че си

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Обикновен работник не значи че не можеш да се развиваш. Аз съм шофьор който е почнал от такси преди 20 години , минал през микробуси, малки камиони , тир на който получавах 2000 евро. Събрах пари с които си купих собствен тир втора употреба. Не съм богат но печеля достатъчно за да живее семейството добре и по 2 пъти годишно ходим на почивка. Но.....До ден днешен моят работен ден е по 13-15 часа. Често се налага да шофирам цяла нощ. Спиш през деня в жегите в кабината. Това е цената която плащам за да печеля пари. Същата цена плащат и хора които практикуват много други професии. Който не желае бачка за 700лв от 8 до 17ч , пие си ракията всяка вечер и в 19:00 гледа Юксел Кадриев. И държавата му е виновна че не ходи на почивка.

    Коментиран от #17

  • 17 късмет

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Това че си":

    Не си единственият , който в гордоста си , че делата му са се увенчали с успех , да говори едва ли не с презрение за хората , които не са успяли и ги обвиняват в мързел и глупост . РЗлични фактори определят успехите на хората и понякога не зависи от това , колко упорито работиш . Но разбира се , решението да мислиш потози начин си е твое .
  • 18 Аз почивам дома на балкона

    1 0 Отговор
    И лихена с водата и крачката вътре и ми е супер не искам да чуя за бг море и мотрите там
  • 19 Да ама друг път

    0 0 Отговор
    Точно в Гърция са пълни плажовете , заведенията и кафетата с Гурци🤔стига глупости хората си имат и пари и време😉

    Коментиран от #20

  • 20 Ти виждаш тези 10%

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да ама друг път":

    От всяка държава където тези хора имат пари и правиш заключение че сички имат
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Георги Петков":

    Естественно,че сте точен,но такива като този пост6 те ядат доматите с колците!този не знае,че богатството се измерва в земя и други недвижимости,а не в хартия и пластмаса!Вчера купих домат приличащ на Селски домат ...Срязах го някакви гадни жълти нишки никакъв мирис на домат ,не го и опитах и го хвърлих.Това е с ценостите на този от пост 6!Приличат на Нещо ,но са нищо!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор
    За да отидеш на почивка-ТРябва да имаш Желание!Пари са второстепенни!Първо,ако имаш желани е ще отидеш на палатка,на хамак,можеш и в колата да спиш!А,сега не са скъпи и квартири,бунгала...Желанието е водещо!Ако си с деца вече е друго.Трябва да избереш квартира на нивото земята,и да имате поне 2бани с 00!Долу е най хладно!Трябва да имаш и сигурно място за паркиране,да не е на чорчик на оживена улица!
  • 23 miro

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Георги Петков":

    не си прав в едно,българите останали в родината са основно мързеливи и неграмотни крадливи и лъжци.мит е че българите са работливи.
  • 24 Нане

    1 1 Отговор
    Колко години грабеха алчните герберски мутри! А сега дано им приседнат в затвора. Няма кой вече от народа да се занимава с тях. Видяха ги всички на какво са способни. На нищо! Съсипваха през цялото това време народа. Алчността е порок!
Новини по държави: