Last news in Fakti

2 Август, 2021 21:40 5 318 18

600 трупа на деца са открити след наводненията в Германия: Това е лъжа!

  • германия-
  • наводнение-
  • жертви

Привържениците на теориите на заговора особено обичат да намесват бебета и малки деца, защото така най-лесно се изгражда образ на врага

600 трупа на деца са открити след наводненията в Германия: Това е лъжа! - 1
Снимка: DW

Елити провеждали смъртоносни експерименти с деца в Германия, а наводненията извлекли труповете им. Тази фалшива новина заля мрежата. ДВ провери фактите.

Труповете на 600 деца били открити след потопа в долината на река Ар в германската провинция Райнланд-Пфалц. Това е лъжа! Полицията в Кобленц излезе с официално становище по повод тази фалшива новина и предупреди, че в интернет не бива да се разпространяват непроверени "съобщения". Говорителка на полицията каза: "Въртят се слухове, че били открити множество трупове. Но такова нещо няма на нито едно от посочените места. Досега никой не ни е съобщил за откриването на подобен голям брой трупове."

Полицията в тази германска провинция е регистрирала 135 загинали от потопа. За изчезнали засега се смятат 59 души. Откъде тогава се появява фалшивата новина за "600 детски трупа"?

Всичко започва с един телевизионен репортаж

В мрежите многократно бе публикуван кратък пасаж от телевизионен репортаж, който уж доказва въпросното твърдение. Видеото трае 15 секунди и показва репортер, който се е изправил пред купчина развалини. От текста на репортера са останали само няколко изречения, едно от които гласи: "Разговаряхме с жители, намерили детски трупове в мазето си - донесени от водите".

В отговор на запитване на ДВ телевизионният канал, излъчил оригиналния репортаж, потвърди, че става дума за сериозно съкратена част от репортаж от Алтенбург на река Ар, който пострада особено тежко от наводненията. 15-те секунди от репортажа били публиквани във Фейсбук малко след излъчването и в първата публикация не се споменавали изобщо "600 трупа".

Фалшивата новина се разпространява чрез грешни преводи

Но още към този момент става ясно, че има връзка с различните заговорнически теории, разпространявани най-вече от последователите на т. нар. QAnon. Според една от тези теории, "елити" провеждали тайни и смъртоносни експерименти с деца, който са затворени в подземни тунели и бункери. И сега, видите ли, наводненията извлекли труповете им.

Фалшивата новина за стотици детски трупове бързо излиза извън границите на Германия. 15-те секунди се появяват в Ютюб с английски субтитри, според които репортерът лично говори за 600 трупа. И сякаш никой не обръща внимание на факта, че неколцина потребители коригират сбъркания "превод".

Журналистическото разследване на ДВ откри подобни преводи на японски, нидерландски и испански в различни социални мрежи и форуми. В един туйт на английски се твърди, че репортажът бил прекъснат умишлено.

Децата често се използват в конспиративните теории

Андре Волф, който е сред най-известни разобличители на фалшиви новини, припомня: за конспиратолозите е типично да не дават никакви доказателства. Те обикновено действат на принципа: "Докато няма доказателство за обратното, нашите твърдения за верни." Но полицията вече опроверга въпросните твърдения, тоест - привържениците на конспиративните теории би трябвало да дадат на заден ход. Това обаче не става, защото хората, които вярват да подобни измислени, са убедени, че властите ще продължат да укриват и да отричат, просто защото сами са част от заговора. Напротив: колкото повече властите опровергават фалшивата новина, толкова повече се затвърждава убеждението на последователите на конспирациите, че "всички са в кюпа".

Волф припомня, че привържениците на теориите на заговора особено обичат да намесват бебета и малки деца, защото така най-лесно се изгражда образ на врага: "Най-ужасното нещо, в което можеш да обвиниш врага, е, че изтезава или дори убива деца", казва Волф. Според неговите наблюдения, много хора били склонни да споделят такива "новини", защото изпадали във възмущение и гняв и търсели отдушник. "Това води до радикализиране на хората", казва журналистът.

Колко всъщност са загиналите деца?

Но каква точно е истината с тези "600 трупа"? По време на спасителните работи и на разчистването сред развалините бяха открити и трупове - това е така. Телевизионната програма, чийто репортаж предизвика фалшивата новина, на два пъти наистина съобщава за намерени отделни трупове на деца - както във въпросния репортаж, така и в интервю с един полицай, който сам е пострадал от наводнението.

На запитване на ДВ за повече подробности относно намерените отделни трупове на деца, полицията в Кобленц отказа коментар, защото темата е много деликатна: "Молим Ви да проявите разбиране, че водени от чувството за уважение ние не можем да дадем информация за мястото на откриване или други лични данни на покойници."

Твърденията за голям брой детски трупове не почиват на никакво основание.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 husch husch

    34 4 Отговор
    Сами си търсят и създават фалшиви новини, после сами си ги борят. DW=Работническо Дело Ver.2
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 5 Отговор
    Лъжа бе, лъжа? Прикрили са набързо доказателствата!
  • 3 123

    27 3 Отговор
    Сатанистите се нуждаят от адренохром който извличат при изтезания на деца. Отделя се при ужасни болки. Ползват го като наркотик и смятат че ще станат безсмъртни.
  • 4 DW-пропаганден машинен

    37 1 Отговор
    Щом DW се хвърлят, като матрисовци пред амбразура може и да има нещо в това нещо! Иначе не би ми минало през акъла, но реакцията на DW е съмнителна и притеснителна!
  • 5 хмм

    36 2 Отговор
    Щом Дойче Веле отрича, значи може да е истина.
  • 6 Hess

    28 2 Отговор
    В същото това време,бяха качени видеоматериали,от въпросните подземни съоръжения,показващи деца на системи,сред тях сновящи медици...Видеотата светкавично изчезнаха,но по интересното е че на един от клиповете една жена-Сибиле Щрайхер разпозна своето дете изчезнало преди близо 8 месеца,опитите и да открие нещо не дадоха резултат..всъщност дадоха,преди 24 часа загива в катастрофа край Мюнхен😢
  • 7 Човека Коза

    22 3 Отговор
    Щом от Дойче Зеле ( този масонски слугинаж) отричат толкова яростно, то най-вероятно е истина. Точно както и Пицагейт 🍕. (Ако има някой който не го е чувал, да го потърси в Гугъл)
  • 8 Дедо Грую

    17 0 Отговор
    DW прочетете приказката за лъжливото овчарче. ПФУ, ОТИВАМ ДА СИ ИЗМИЯ РЪЦЕТЕ
  • 9 Сандо

    11 0 Отговор
    Ами нещата са много прсти:евроатлантиците лъжат на поразия,особено срещу противниците си.Когато това се превърне във втора природа,е въпрос на време стане нормално поведение и в самия носител на най-прогресивните ценности,известен още като колективан Запад.Ще трябва да свикват,все по-често щи им се случва.
  • 10 стенс

    13 1 Отговор
    И не очаквам да си признаете. И Настинката прекръстихте, и болниците убивате, лъжа, а?
  • 11 Вергил

    23 0 Отговор
    Ако от DW Ви кажат "Добър ден", погледнете дали има слънце на небето.
  • 12 ха-ха-ха

    21 0 Отговор
    Само глупаците вярват на DW- най лъжливата пропагандна медия на другарите от ЦРУ! На снимката на DW , ясно се виждат камари отпадъци от фалшиви новини!
  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Ам чи като това за 600 децки трупа е конспирация, защо ДВеле писа няколко пъти статии и се вайка за индианските деца от дома в Канада дето са били намерени костите им след 100 години? Значи за едните може за другите неможе да е вярно.А? Ама като иде реч за керливите ризи на сегашните елити всичко е конспирация. А ДВеле? Елитни ра т@ йчета
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 истина е

    4 1 Отговор
    комунягите правят експерименти с деца правят ги на джендъри
  • 16 Човека Коза

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    И то, забележете, колко са категорични относно това, че е "конспирация" (за любопитните- проверете произхода на думата "конспирация";) ). Нещо ухае много неприятно.
  • 17 DW=пропаганда

    1 1 Отговор
    Щом DW го казва, за съжаление е фалшива новина. Няма как от тях да излезе чиста истина.
  • 18 От страни

    0 0 Отговор
    Някой има ли информацията колко операции за трансплантация на органи е проведено в Европа по време на войната в Сърбия? Щото много информации имаше за Хашим Тачи, за "жълтите домове", за купчини от трупове обескървени и без органи, а в Европа уж е имало скок на операции?
Новини по държави: