Last news in Fakti

2 Август, 2021 19:40 2 712 14

Иран предупреди: Ако сигурността ни бъде застрашена, ще отговорим!

  • иран-
  • сащ-
  • израел-
  • танкер

Американските военноморски сили, които ескортираха танкера със самолетоносача USS Ronald Reagan, заявиха в събота, че първите индикации ясно сочат към атака с дрон

Иран предупреди: Ако сигурността ни бъде застрашена, ще отговорим! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран ще реагира незабавно на всяка заплаха срещу своята сигурност. Това обяви говорителят на външното министерство на Ислямската република, след като САЩ, Израел и Великобритания обвиниха Техеран за атаката срещу управляван от израелска компания танкер край бреговете на Оман, информира "Ройтерс".

Техеран отрече каквото и да е участие в атаката в четвъртък, при която загинаха двама членове на екипажа - британец и румънец.

"Иран не се колебае да защитава своята сигурност и национални интереси и ще реагира бързо и решително на всяка възможна авантюра", цитира думите на говорителя иранската държавна телевизия.

Той "силно съжалява за безпочвените обвинения, отправени от британския външен министър срещу Иран, които бяха повторени от държавния секретар на САЩ в същия контекст и съдържаха противоречиви, фалшиви и провокативни обвинения".

Великобритания заяви вчера, че е много вероятно Иран да е извършил нападението, използвайки един или два дрона. Американските военноморски сили, които ескортираха танкера със самолетоносача USS Ronald Reagan, заявиха в събота, че първите индикации "ясно сочат" към атака с дрон.

Израелският премиер Нафтали Бенет обвини Техеран, че "се опитва да избяга от отговорност" за нападението, и нарече отричането му "долно". Израелският външен министър настоя вчера, че инцидентът заслужава суров отговор.

Неназован ирански официален представител обаче изтъкна пред информационната агенция на страната Nournews по-рано, че Техеран смята "заплахите на западни официални лица и ционисткия режим (Израел) по-скоро за пропаганден жест".

"А Вашингтон и Лондон ще носят пряка отговорност за последствията", подчерта официалният представител пред Nournews, която е близка до Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Иран и Израел си размениха обвинения за извършване на нападения един срещу друг през последните месеци. Противопоставянето на Израел е крайъгълен камък на вярата за ръководения от шиитите Иран, който подкрепя палестински и ливански ислямистки групировки, които се противопоставят на мира с еврейската държава, която Ислямската република отказа да признае след революцията си през 1979 г.

Напрежението между Иран и Израел се увеличи от 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. с шест световни сили и наложи отново санкции, които осакатиха икономиката на Ислямската република.

Израел изрази загриженост относно опитите на Техеран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за съживяване на ядреното споразумение, съгласно което Иран ограничи чувствителната си ядрена работа в замяна на отмяна на санкциите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    45 0 Отговор
    Ционистите, ведно с атлантиците, още не могат да се примирят, че не успяха да превърнат и Иран в пепелища като Сирия, та все си търсят повод да се реваншират...........

    Коментиран от #2, #14

  • 2 Защото

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    ... явно наистина имат ядрено оръжие за разлика от Сирия!!!

    Коментиран от #9

  • 3 Моджерип

    33 0 Отговор
    Иранците имат силен гръб сороси бая ще се озорите при персите с тия вехти оръжейни технологии!
  • 4 Faruk

    29 0 Отговор
    Иранската република има белестични SS23!!
  • 5 РЪКСПИН

    25 1 Отговор
    Сороснята ще бъде нашишена!
  • 6 Варненец

    30 0 Отговор
    Долу ционизмофашизма!
  • 7 Малкия Мук

    14 2 Отговор
    Мачкайте иранци мачкайте Китай, РФ, Сирия, Ирак, Ливан... са зад вас и до вас!

    Коментиран от #11

  • 8 Българин

    13 1 Отговор
    Споко, сега съм седмица на море, едва след като се върна очаквам удар на краварите, че съм предвидил да заредя за 2.05 лв/л от Марешки. Ударят ли ще стане 3 лв
  • 9 mi6osp

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "Защото":

    Според статия в The National Interest през 2017 г. Иран има 55 000 ( петдесет и пет хиляди!) балистично ракети с обсег от 500 до 2500 км.Статията бе препечатана през 2020г. с добавка ,че ракетите са над 85 000 ,а обсегът е до 3500км. Освен това , Иран има друго сериозно оръжие - най- много бойни безпилотници в света. Пак според същият източник , с тези ракети Иран може да причини разрушения в Израел, еквивалентни на ядрена бомбардировка. А ятата ирански безпилотници държат флота на САЩ н разстояние.

    Коментиран от #13

  • 10 Симо

    10 3 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ , ВОДИ СВОЕТО НАЧАЛОТО ОТ ЗЕМИТЕ НА ДРЕВНА ПЕРСИЯ , ИРАН .НИЕ СМЕ ГЕНЕТИЧНО СВЪРЗАНИ .

    Коментиран от #12

  • 11 Aтака

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Малкия Мук":

    МНОГО ЯСНО КАЗАНО , БРАВО .
  • 12 КОЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    Явно само ти си свързан
  • 13 SINAPSIS

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    На тези войници най-големият им боен кораб, изгоря.Аз ги съветвам на диалог,и никога да не си помислят да използват описаните от теб ракети,защото отговорът ще е "мигновен" и много тежък!
  • 14 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Да, драмата на Уолстрийт ската олигархия е, че не можаха да откраднат петрола и газа на Иран и Венецуела, но успяха в Сирия и Либия 2:2 е резултата.