5 Август, 2021 10:19 11 594 8

Голямо откритие за древен град

  • перу-
  • откритие-
  • мачу пикчу

Учени проучват Мачу Пикчу

Голямо откритие за древен град - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Експерти обявиха, че древният град Мачу Пикчу е по-стар от това, което се смяташе до момента, съобщи ТАСС.

Учените имаха различни мнения по темата. До този момент се смяташе, че градът е основан през 1438 г.

Това се е базирало най-вече на информацията от испанските пътешественици. Последните проучвания обаче са показали друго.

Вероятно градът е по-стар с поне двадесет години. Проучванията се провеждат в Перу.

Учени смятат, че трябва да се преразгледат редица твърдения за периода на инките. Градът представлява комплекс от сгради, за които се смята, че са били резиденция на владетели.

Много е популярен сред туристите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една звезда за…

    32 0 Отговор
    подвеждащо заглавие.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 брей

    48 0 Отговор
    С 20 години по стар бил велико откритие. Тва като вица за мумията: на колко години е тази мумия? На 4012г. Е как толкова точно изчислихте? Ами преди 12 г.когато започвах работа, беше на 4000г.
  • 3 Jacques Yves Moineau

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Една звезда за…":

    Чак пък цяла звезда.
  • 4 Повече

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Една звезда за…":

    Тъпа статия!
  • 5 незнайко

    12 1 Отговор
    Пълни глупости !!! 20 години напред или назад при 600 годишно минало едва ли са от значение !!! Почти като 20 лева при 600 левова покупка !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Абе, зависи

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Ако вземеш например Китай с различните династии, или въобще чиято и да е история - зависи тези 20 години по-рано, какво означават в дадения контекст - може разликата от 20 години да означава, че градът или дадена постройка трябва да бъдат отнесени към времето на друг владетел. Или пък например пирамидите - разлика от 20 години може да означава, че пирамидата не е гробница на даден фараон, а на съвсем друг. Много е относително.
  • 7 Стойчо Караилиев

    17 1 Отговор
    Едва ли този град въобще е строен от инките! Има камъни, които са твърде големи да се местят, твърде сложни конструктивни решения и прецизно изрязани камъни. Не са познавали колелото, а и едва ли биха имали такива инструменти за прецизно рязане. По-скоро инките са намерили руините на този град и са го заселили като са направили допълнителни постройки, което много ясно си личи, защото камъните вече не са така добре оформени и изрязвани, а са много по-малки от камъните в основите. Същото е и с пирамидите в Египет, мезоамерика и в Азия.
  • 8 Хей

    1 0 Отговор
    И тук има макчу Пикчу