5 Август, 2021 17:28 1 731 1

МВнР: Ситуацията в Гърция е усложнена, няма пострадали българи

  • гърция-
  • мвнр-
  • горски пожари-
  • пожар-
  • пожари-
  • българи

Посолството ни в Атина продължава да следи развитието на ситуацията

МВнР: Ситуацията в Гърция е усложнена, няма пострадали българи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По последна информация пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, съобщиха от Министерство на външните работи.

Пожарът в близост до Варибоби, Атина, който бе овладян през нощта, се възобнови днес в ранния следобед. Огнището е на два фронта и е възникнало между Адамес и Татой, район в непосредствена близост до Варибоби и незасегнат до този момент. На място са пожарни екипи и части на армията, опитващи се да предотвратят разпространението на огъня. По спешност са вдигнати 5 хеликоптера и самолет, които да се включат в гасенето на пожара. Живущите в Ипократио и Дросопиги са получили съобщения по мобилните си телефони от Гражданска защита да се евакуират незабавно. Полицията блокира движението в района с изключение на магистралата Атина-Ламия, по която се извършва евакуация на хората.

Разрастват се пожарите на остров Евбея и край мястото на древните олимпийски игри в Пелопонес. Пожарът на Евбея, който бушува от 03.08, принуди властите на острова да евакуират тази сутрин жителите на селищата Кехриес, Керамия и Амелантес. Пожарът е стигнал до село Ровиес. На този етап използването на летателна техника за гасене на огъня е преустановено поради ветрове и затруднената видимост.

Продължават опитите за овладяване на огнището в района на Олимпия, Пелопонес, където властите се опитват да предотвратят разпространението на пожара към археологическите обекти, намиращи се в близост. Според информация от полицейските управления на Ахарнес и Илиа няма човешки жертви от пожарите, няма и данни за пострадали български граждани. Няма данни за човешки жертви и в Евбея. Към 15 часа на 05.08 в Посолството на Република България в Атина не са постъпили сигнали от и за бедстващи или пострадали български граждани.

Напомняме, че остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гатанка

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Живущите в Ипократио и Дросопиги са получили съобщения по мобилните си телефони от Гражданска защита да се евакуират незабавно.---------------От къде в Пожарната, или Общината им знаят телефонните номера на мобилните телефони? А ние плачеме, че някой ни подслушва. По-важно е обаче за какво ни се обаждат!
Новини по държави: