Last news in Fakti

6 Август, 2021 09:55 3 195 13

Байдън: Имате подкрепата ми

  • джо байдън-
  • тихия океан-
  • сащ-
  • подкрепа-
  • пандемия

Вашингтон изрази подкрепа към островните държави в Тихия океан

Байдън: Имате подкрепата ми - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи днес тихоокеанските острови в трудната им борба с коронавирусната пандемия и последиците от климатичните промени, полагайки усилия да се противопостави на китайското влияние в региона, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Във видеопослание, прожектирано при откриването на форум, събрал лидерите на 18 островни държави - от Австралия до мъничката Науру, Байдън напомни за американските дарения от ваксини, изпратени "безвъзмездно" на развиващи се страни. Той обеща освен това да води битка с промените в климата. "Островните държави от Тихия океан знаят по-добре от всеки друг, че да се избегнат най-лошите последици от климатичните промени означава да бъдат спасени хора", заяви той.

Американски президент за пръв път взема думата на този форум, съществуващ вече 50 години. "САЩ се гордеят, че са тихоокеанска сила, и ще продължат да бъдат активен партньор, ангажиран с региона, и приятел на всички ваши страни", продължи той. Един свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион е от жизненоважно значение за всяка от нашите нации и за процъфтяването на съвместното ни бъдеще, изтъкна Байдън.

Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама приветства изявлението и благодари на президента на САЩ, че "енергично е върнал Америка на добрата страна на историята, що се отнася до климата". С оглед нарастващата военна мощ на Китай САЩ се стремят вече да не концентрират силите си в няколко бази - лесни мишени, а напротив, да ги разпръснат из региона. От своя страна Китай се опитва да спечели там повече влияние, като финансира мащабни инфраструктурни проекти на някои острови - това поражда тревоги, защото те ще се окажат задължени на Пекин, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ...НАЙ МОГЪЩИТЕ

    4 13 Отговор
    ТАКА ДЕ....БЕЗ САЩ СА УМРЕЛИ

    Коментиран от #5

  • 2 плачете

    13 1 Отговор
    Бойко няма подкрепата на Байдън след като го упукаха по Магнитски
  • 3 гого

    28 0 Отговор
    Когато Америка подкрепя някой,значи работата там отива към батак.

    Коментиран от #4

  • 4 ТВА ДА НЕ ТИ Е

    1 17 Отговор

    До коментар #3 от "гого":

    СССР...КОЯТО ИЗЧЕЗНА В НЕБИТИЕТО

    Коментиран от #8

  • 5 Бяха

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ...НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    Най-могъщите,ся сички по къщите и со кротце со благо си гледат в паничката,а там(в паничката)-един гол х....ааа охлюв...

    Коментиран от #9

  • 6 молитвата ми

    16 0 Отговор
    Бог да ни пази от американска '' подкрепа '' .
  • 7 Гост

    11 0 Отговор
    Тоя само на мен ли ми прилича на восъчна фигура с порцеланови зъби?
  • 8 Хахаха..

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТВА ДА НЕ ТИ Е":

    СССР се саморазпусна бе,паниковски.Русия е на ход,по-силна откогато и да е и от когото и да е.Много ти е густо да си в 1990 а,паниковски? Уви,уви...

    Коментиран от #10

  • 9 ЩО ЛИ НЕ ТИ ВЕРВАМ

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бяха":

    И ВСИЧКИ БЕГАТ КЪМ САЩ, А НЕКЪМ РУСИЯТА....ЩО ЛИ
  • 10 И ОТ КОЙ Е ПО СИЛНА РУСИЯТА

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха..":

    С ОСМО МЯСТО В СВЕТА ПО....БВП

    Коментиран от #12

  • 11 хаха

    5 0 Отговор
    Поредните думи на хамерикански президент, чието звучене е като това на празна кофа, удряна от ром с музикален начатък.
  • 12 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "И ОТ КОЙ Е ПО СИЛНА РУСИЯТА":

    долна лъжа, Русия е държавата с най-як стандарт към момента. ти по бързо чаткай коментарчетата, че мноо ток се арчи, 3 цента на пост за нищо не стигат. кво стаа с аеца?
  • 13 е те тоа

    0 0 Отговор
    направо ги излекува, как няма да са му благодарни?! Да вземе да каже някаква хубава приказка и за нас, че тогава да видиш на кое се вика благодарност, ще се изпотрепиме от благодарности по всичките вестници и телевизии.