Last news in Fakti

7 Август, 2021 02:30 2 587 27

Унгария ограничава продажбите на детски ЛГБТ книги

  • лгбт-
  • детски книги-
  • забрана-
  • глоби-
  • закон

Забраната включва и книги, които се смятат за стимулиращи промяната на пола и съдържат „изрични“ изображения на сексуалността

Унгария ограничава продажбите на детски ЛГБТ книги - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария нареди в петък на магазините да продават детски книги, които се смятат за насърчаващи хомосексуалността в „затворена опаковка“, предава Ройтерс. Така централноевропейската държава засили ограниченията, които поставиха премиера Виктор Орбан в сблъсък с правозащитни групи и Европейския съюз.

Забраната включва и книги, които се смятат за стимулиращи промяната на пола и съдържат „изрични“ изображения на сексуалността. Магазините следва да ги продават отделно и то ако се намират не по-близо от 200 метра от училище или църква.

Тези ограничения са първите от очаквана поредица рестрикции, приети със закон през юни, забраняващ използването на материали, считани за поощряващи хомосексуалността и смяната на пола в училищата.

Европейската комисия предприе съдебни действия срещу консервативното правителство на Орбан заради законодателството, което според нея е дискриминационно и противоречи на европейските ценности за толерантност и свобода на личността.

Орбан, който е на власт от 2010 г. е изправен пред решаващи избори следващата година. Наблюдатели твърдят, че той става все по-радикален по отношение на провъзгласения от него кръстоносен поход в защита на традиционните християнски ценности от западния либерализъм.

През юли Унгария глоби разпространителя на детска книга за еднополови семейства за нелоялна търговска практика.

Правителството на Орбан твърди, че новият закон има за цел да защити децата и да остави на родителите да ги обучават за сексуалността.

Няколко правозащитни организации заявиха, че законът погрешно свързва педофилията и порнографията с проблемите на ЛГБТ. Урсула фон дер Лайен го нарече „позор“.

Проучване на Ipsos миналия месец установи, че 46% от унгарците подкрепят еднополовите бракове. Миналия месец хиляди унгарци се присъединиха към ежегодния Будапещенски прайд в знак на протест срещу закона.

Правните действия на Европейската комисия срещу Унгария са последният етап от културния сблъсък между Брюксел и някои от най -новите членове на ЕС в Източна Европа по редица основни въпроси, включително върховенството на закона и свободата на печата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кърт

    28 7 Отговор
    Според мен е късно децата да четат относно ЛГБТ. Трябва повече литература по темата насочена към бременните жени. Така ще се подпомогне ембрионът още в най-ранното си развитие да вземе информирано решение.

    Коментиран от #5

  • 2 ARGON

    50 4 Отговор
    Еврейският пъклен план за унищожение на бялата раса включва и насилствено налагане на хомосексуализъм. Еврейският хомосексуален лунатик Майкъл Суифт публикува следната арогантна декларация в книгата си "Гей Революцията": „Ще разпространим содомията сред вашите синове. Ще ги съблазняваме и содомизираме във вашите училища, общежития, физкултурни салони, и съблекалните им, във вашите спортни зали, частни училища, младежки групи, навсякъде, където има мъже заедно. Вашите деца ще станат наши слуги и ще следват инструкциите ни. Те ще се моделират според нашия имидж. Всички закони, забраняващи хомосексуализма, ще бъдат премахнати. Вместо това, ще бъдат приети закони, които подпомагат разпространението на секс между мъже. Ще триумфираме само когато покажем истинското лице на нашия порочен хетеросексуален враг“.

    Коментиран от #7

  • 3 БЪЛГАРИЯ

    42 2 Отговор
    ДА на ХЕТЕРО СЕКСУАЛНОСТА НОРМАЛНОСТА
    СЕМЕЙСТВОТО е СЪПРУГА СЪПРУГ ДЕЦА
  • 4 майката на костов

    36 8 Отговор
    Давайте ги насам тия книги! Изродите на христо иванов само това чакат, как да педофилстват и държавата да им плаща!
  • 5 кобейн

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "кърт":

    Глупости! Такова решение трябва да се взема още преди оплождането, още докато детето/децата се намират в орехчетата, заедно с няколко десетки милиарда други, за да не се колебае/колебаят после ембрионите какво искат да бъдат. Представи си, роди се момче, пък след една година реши, че е момиче!

    Коментиран от #8

  • 6 отегчен

    37 1 Отговор
    С ЛГБ проблем нямам. Имам пробелм с Трансджендърството.
    Особенно що се отнася до децата.
    Луди хора (родители) колкото искаш.
    Промяната на пола при деца, трябва да бъде забранено със закон.
    И да се разглежда като насилие над дете.
    Като минете пубертета и станете пълнолетни правете каквото иксате със себе си.
  • 7 9876

    40 3 Отговор

    До коментар #2 от "ARGON":

    Не разбирам , защо неолибералите налагат на обществата , тази развратна политика...каква полза имат властимащите от узаконяването на извращенията...общество без морал със сигурност няма да бъде по-лесно за контрол и управление .А унгарците дали знаят какви късметлии са , че имат Орбан.

    Коментиран от #27

  • 8 пробор

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "кобейн":

    Не съм съгласен, подобно решение би било половинчато, понеже орехчетата съдържат само половината бъдеща личност.

    Коментиран от #12

  • 9 Последния Софиянец

    37 4 Отговор
    Трябва ни премиер като Орбан!

    Коментиран от #24

  • 10 БГ Амия

    28 4 Отговор
    Унгария все още е пионка на Запада, ще се издигнат в очите на нормалните само ако напуснат Запада, ЕС и НАТО и се ориентират към Източна и Централна Европа
  • 11 Анонимен

    26 2 Отговор
    противоречи на европейските ценности за толерантност и свобода на личността..... Начи свобода на личността за ЛГБТИ но не и за неваксинираните. Двойни стандарти.
  • 12 дончичо

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "пробор":

    Само ,че от две орехчета или две сливки не може да се пръкне нищо!!! Освен едно чук_ччурук или фссс пръссс!!! Така,че малко е това г-н Орбан....дерзайте!!!!!! Вайна та му!!! Не ми е грешен кода!
  • 13 дончичо

    0 6 Отговор
    Триити
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 temerut

    17 0 Отговор
    Браво!
  • 16 Гошо

    21 1 Отговор
    Евала на маджарите!
  • 17 Анонимен

    30 1 Отговор
    Това са половинчати мерки на Орбан. Ограничава ги, вместо да ги забранява. Аз не знам въобще как е възможно да се продават подобни книги. Ако видя някой търговец, че продава такива, ще му обърна сергията.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Костова

    17 1 Отговор
    Тъй като децата са в процес на формиране на своите личности на тях не им се дават определени права и свободи. Не им е разрешено да шофират или гласуват. А ЛГБТИ е решило, че те сами могат да решават да си променят пола, без знанието на родителите! А сексуалното им образование да започва още от детската градина.
  • 20 Коко

    14 1 Отговор
    Браво на ОРБАН БОЙ ПО ВРАГОВЕТЕ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БПФ

    11 0 Отговор
    Ситуацията доказва само, че изврaтенци не трябва да се допускат до властта !!! Всички нормални хора вече ги разконспирираха - те пищят за толерантност, но сами се опитват да наложат със сила гнyсотата си на нормалните хора. Дори орбан е прекалено мек - подобни книжки - подучващи деца да си сменят полът, изобщо не трябва ни да се издават, ни да се продават, а нарушенията да се третират като престъпление срещу държавата.
  • 23 Брей! И нормални имало

    14 1 Отговор
    Орбан не е цвете, но ЕВАЛА! Има топки и останал разсъдък. Май беше забранил училищата на Сорос и НПО-та - отлични стъпки!
  • 24 Тц...

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    ББ беше не особено умно копие на Орбан. Унгарците не го обичат.
  • 25 2121

    15 1 Отговор
    Браво на Орбан!!!Трябва още по жестоки мерки.Всички книги за ЛГБТ, педофилия, джендър теории, промяна на пола,/сутрин момченце, а след обед момиченце/,32 пола /в най-престъпната страна сащ, секти-които проповядват гейове и лезбийство-адвентисти, мормони, катари, адамисти, еремити, камиши, лютерани и др. /трябва да бъдат изгорени.Да се възстанови смъртното наказание ,при тази гнусна проява като промяна на пола.Много голяма вина имат евреите,безбожници,противните англичани прокарали протестанството ,а от там и сектите.Никакво приемане на Истанбулската конвенция, узаконяваща педофилия, джендърство, гейове, лезбийки ,промяна на пола.Има два пола:мъжки/баща -мъж/ и женски/жена-майка /.От двата нормални пола се раждат деца-момчета и момичета.В тъпите сащ се разпространяват фашистки теории за промяна на пола и джендъризма,както и педофилия.Затова в тази престъпна страна от престъпници,всичко е объркано.България,не трябва да приема индивиди от сащ,бази за самолети, и Църквата трябва да забрани сектите от сащ-адвентисти.България е Православна държава.Който не му харесва вярата на православните българи ,никой не ги задържа.Торбичката и в тъпите сащ, при сектите.Нямаме нужда от предатели на православната вяра.Вън ,хора пропангиращи еднополовите бракове;вървете в гейските сащ!България ще съществува много добре без сбърканите и ЛГБТ.Респект и браво на Виктор Орбан!!!
  • 26 blackbox

    0 0 Отговор
    пълна дивотия, безпросветност и манипулация на държавно ниво!
    какво трябва да означава книга да "насърчава" или "поощрява" хомосексуалността или смяната на пола? как се "насърчава" сексуалност - това е човешка характеристика, която ако не ти е вродена няма как да "развиеш" с поощрение както се развиват мускулите, навика за пийване или здравословния начин на живот?
    истинското име на тези действия е едно - държавна дискриминация.
  • 27 Янаки

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "9876":

    Протоколите на ционостките мъдреци, но в оригинал или неппреправен превод. Дано не попаднеш на орязана и изкривена версия както стана с "Архипелаг Гулаг" - последният ако го прочетеш в оригинал и после цензурираната версия ще ти се изяснят много неща и най-вече кого приктива новата версия. И ДА, не съм убеден, че унгарците знаят какви късметлии са, че си имат Орбан!
Новини по държави: