Last news in Fakti

16 Август, 2021 04:14 2 579 12

16 август 1960 г. Кипър получава независимост - Август 2021

  • кипър-
  • независимост-
  • великобритания

Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия”

16 август 1960 г. Кипър получава независимост - Август 2021 - 1
Снимка: Архив

На 16 август 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания.

Първият президент на републиката е архиепископът Макариос III, който обединява църковната и светската власт. През 1963-1964 г. настъпват размирици, организирани от гръцки националисти. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски на ООН, чиято мисия продължава до днес.

На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант, след прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция и така стъпват на северното крайбрежие на острова. Те завземат около една трета от острова и окупират северната му част.

През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република.

Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия”, дълга 180 км и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ддддддд

    21 10 Отговор
    А НАТО защо тогава мълча като.....? И защо някой си мислят,че при НАТО е гарант при подобни ситуации-слепи ли са?

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Аз съм

    9 22 Отговор

    До коментар #1 от "Ддддддд":

    Нато,какво искаш ве мушмул?
  • 3 Кипър не се присъединява към Гъция

    11 3 Отговор
    Защото американците виждат на спътниците раздвижване на гръцки военни части в Гърция и казват на турците и турците правят десант и чакат гръцките елитни части амфибии на брега на Кипър и когато гърците доплуват до острова биват избити всички до един от турските елитни части А според мен и приказката шарше ла Фам американците дават информация на турците за отмъщение защото Аристотелис Онасис се жени за вдовицата Жаклин Кенеди
  • 4 Рошко

    14 4 Отговор
    Та колко пъти да ви казвам че няма гръцки Кипър, има английски и турски това че е получил независимост не означава че английското влияние го няма, просто е
  • 5 След ВСВ откакто се разпадна

    10 3 Отговор
    Английската империя над която не залязваше слънцето в много територии били под контрола на английската имперска администрация стават войни и революции и масово въоръжаване както се казва изпуснато питомно и се гони дивото
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    3 18 Отговор
    За да има мир и просперитет трябва да има английски или американсщи войски, другото са празни приказки
  • 7 Анонимен

    11 3 Отговор
    И тук лакомията на гърците ги закопа.
  • 8 Хасан

    8 2 Отговор
    Кипър е отдаден на Великобритания под наем за да се финансира Кримската война като Хонконг но англичаните са подли и не спазват договора да си върнат ....виж как се опитаха да си запазят Хонконг ..демонстрации ,протести ..но китаеца не отстъпи

    Коментиран от #9

  • 9 мммм

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Ква Кримска война, кви 5 лв? Османската империя дава Кипър на Великобритания за да се намеси и да не позволи Руските войски да влязат в Цариград при Руско-турската война. Иначе сега Турция щеше да е отвъд Мала Азия.
  • 10 Гост

    5 2 Отговор
    Границите на Турция трябва да са на Босфора.
  • 11 666

    4 1 Отговор
    Нa 20 юли 1974 г. турcкитe вoйcки прeдприeмaт дecaнт, cлeд прoгръцкия прeврaт, oргaнизирaн oт рeжимa нa пoлкoвницитe c цeл приcъeдинявaнe към Гърция и тaкa cтъпвaт нa ceвeрнoтo крaйбрeжиe нa ocтрoвa. Много елементарно казано но все още има такива които не разбират защо Турция е там.
  • 12 Канибал

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ддддддд":

    Защото не знаеш нищо по казуса. Ако беше чел малко повече щеше да знаеш а не да се излагаш с невежеството си. Чети бе човек чети.