Last news in Fakti

22 Август, 2021 04:18 8 714 80

22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците

  • сталин-
  • водка-
  • червена армия-
  • ленинград-
  • блокада

Решението има за цел Вермахтът да не превземе Ленинград

22 август 1941 г. Сталин раздава по 100 гр. водка на червеноармейците - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по отбрана на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за всекидневно получаване от войниците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено лично от члена на Политбюро на ЦК на ВКП(б), народен комисар (министър) на хранителната промишленост Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да следят лично командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето обяснение. На същия ден нацистките войски достигат до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград - блокирани са всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят огромни лишения, гладът и силните студове убиват цели фамилии.

На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 г. Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ

    38 87 Отговор
    СТАЛИНе бил чудовище

    Коментиран от #10, #15, #26, #48

  • 2 пожелание

    103 31 Отговор
    Прочетете книгата Блокада, за да разберете защо Русия е велика.

    Коментиран от #11

  • 3 8748

    78 24 Отговор
    Да но сега 80 години по късно ни изнудват и плашат със ваксини. Коя свобода предпочитате на водката или на ваксината?
  • 4 5kof

    60 1 Отговор
    Уважаемий г-н Михайлов, аФторът на тази статия. Ако пооправите и датите, които сте публикували в списаното от Вас, ще се приближите максимално близо до историческата истина. Пожелавам Ви лек и успешен ден!

    Коментиран от #67

  • 5 Реално

    86 9 Отговор
    Стоте грама фронтова водка имат своето логично обяснение...Първото нещо е да се намали стреса и да могат войниците да почиват след сраженията...второто нещо е дезинфекцията-знаем,че по време на войната едва ли някой е имал време и сили да обръща внимание на лична хигиена и здраве...трето-снабдяването със стоте грама през зимата е бил много добър ход-спасявали са от студовете...четвърто-увереностьа на войника,че за него се полагат грижи и тила зад него работи и снабдява фронта в името на победата....Реално"стоте грама" фронтови изиграват повече психологична роля,за която са били и предназначени...

    Коментиран от #7

  • 6 Водка Указ 562 сапиенти сат

    37 3 Отговор
    На мъдрите малко им стига за отскок и съдоразширяващо
  • 7 MG 42

    5 22 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    ja ja натюрлих
  • 8 Пламен

    20 74 Отговор
    Освен зомбита,трябва и да си пиян за да защитаваш такъв режим.

    Коментиран от #18

  • 9 Анджело

    43 8 Отговор
    Време на героизъм
  • 10 Анджело

    52 9 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Той може да е БИЛ но ти СИ един смотльо
  • 11 !!!

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    Что може да разбере балкански мантитет на бай Ганяо?
  • 12 един от стадото

    48 5 Отговор
    не виждам пряка връзка между наркомовските 100гр и блокадата на Ленинград. Че и автора и обяснение намира. А намира ли обяснение в амфетамините давани на Вермахта като бонбони. Вземали са ги всички, от Първия до последния в обоза

    Коментиран от #24

  • 13 Д'мин

    44 3 Отговор
    "Первитинът е чудотворният опиат на нацистка Германия
    Той е предназначен за употреба от пилоти, моряци и пехотни войски с цел достигане на свръхчовешки постижения. Войниците, които приемали медикамента, можели да остават будни с дни и да изминават километри без да се нуждаят от почивка и без да изпитват глад. Днес той е познат като метамфетамин или кристален мет. Метамфетаминът е изключително мощен опиат, дори и в малки дози стимулира централната нервна система като освобождава допамин и така дава на човек."
  • 14 Давид

    62 6 Отговор
    С една дума водката е по добра от наркотиците дето е раздавал вермахта. След войната наркотици оод се поемат от САЩ.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    26 37 Отговор
    Простата и Гениална идея на Партията е следната:Раздават се по 100гр. Водка на Солдатите и им се обяснява,че в същото време Немският войник разполага с ЕДНОЛИТРОВА ДАЖБА,а Призивът е "Идете и им я вземете".Естествено и Победата не закъснява.
  • 17 Ха хо

    37 6 Отговор
    100 гр. водка и хайде рашките алкохолици! Первитина е даван под формата на бонбони (в кръгли метални кутии) и шоколад на немските войници. По Дискавъри или Хистори имаше филм за первитина!
  • 18 Абе човече

    70 8 Отговор

    До коментар #8 от "Пламен":

    Човече-много си зле с тези либерални лозунги...Руснаците са защитавали Родината си ,семействата си и земята на предците си...Дори и белогвардейците -върли противници на комунистите--с хиляди са се връщали в СССР и са отивали на фронта...Дори и затворниците са отивали на фронта...Така са защитавали род и Родина....Но явно ти тези неща не ги разбираш-имам предвид родолюбие,чест,татковина и т.н...
  • 19 факти

    9 49 Отговор

    До коментар #14 от "Давид":

    Чакай малко ,на света има една наркоманска нация и това е Русия ...За какви наркотици ООД говориш ,като Русия е основния консуматор ?

    Коментиран от #29

  • 20 НА ФАШАГИТЕ СА ДАВАЛИ

    43 4 Отговор
    ХАПЧЕТА С ХИМИЯ А НА ДРУГИТЕ ВОДКА........ПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА И КОЕ Е НАТУРАЛНО И БЕЗВРЕДНО.

    Коментиран от #22

  • 21 Галещ Бриз

    32 4 Отговор
    Сталин не е давал Водка на войниците си, а високо-градусов дестилат познат като спирт . 100 грама водка могат да предизвикат само чувство на страх и объркване . 100 грама спирт поети преди атака , предизвикват еуфория . Тайният път през Ладожкото Езеро съвсем не е таен , а много явен и германците правят всичко възможно да го прекъснат . Боевете за този път , който се явява единствена спасителна нишка на живота за обсадените в Ленинград , са неописуемо жестоки , и който не ги познава , не знае до къде може да се стигне като себеотрицание и героизъм . Отдолу трошащ се лед , отгоре бомбите на юнкерсите , а доставките трябва да отидат до гладуващият град , цевите на зенитките се разтапят от стрелбата , на минус 30 градуса , под водата все още светят фаровете на потопените транспортни машини . Това всеки ден всеки час , без милост , и очакване на такава. На няколко пъти германците са били на косъм пред Ленинград да бъдат пробити и обкръжени , но в точният момент по една останала единствена ЖП линия идват подкрепления с които удържат обсадата до 1943г.

    Коментиран от #76

  • 22 кратко

    33 2 Отговор

    До коментар #20 от "НА ФАШАГИТЕ СА ДАВАЛИ":

    В шоколада им са слагали такива субстанции , на които сега им казват Амфетамини, по примера на своя фюрер , който също е бил на амфетамини . Изяждаш парче шоколад и ти идва сила.
  • 23 Перо

    18 3 Отговор
    Може би това е старта на водка Столичная, по заказ!
  • 24 РЕАЛИСТ

    9 14 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    На СС частите Хитлер им е слагал и тестостерон. То и на него са му слагали, щото имал една топка и трудно оправял Ева Браун. Колкото до водката, била е като от някои наши производители. Спирт с вода. Отде мислите са могли да произведат толкова водка във военните години. Като са тръгнели да я раздават, солдатите са знаели, че следва атака и не са се радвали много.

    Коментиран от #27

  • 25 TROY

    22 4 Отговор
    Рашкте не ги мислете. Те са тежко въоръжени. Да му мисли Ганю дето има 40 танка и го пази като.
  • 26 Иван

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Чудовище,което връща Южна Добруджа на България.

    Коментиран от #56

  • 27 Не точно

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Водката са я давали предимно при ротацията на Фронта-когато предните линии са отивали в близкият тил на почивка(силно е казано почивка). Тогава и са раздавали 100- те грама-защото просто са спали под открито небе или в тиловите окопи...Имало е наистина и командири които са раздавали преди атака-но това е забранено малко след началото на фронтовите сто грама-някаде есента на 1941 г.Има едно руско предаване-Не факт-се казва,и там често вадят официални документи от онова време -военното...

    Коментиран от #28

  • 28 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Не точно":

    В книги съм го чел. Как , като им казвали ,да си приготвят канчетата , са знаели , че следва атака . Може и да си прав, не съм гледал документални филми на тази тема. Само, че четох , че е било наистина спирт с вода. Има и друго обяснение. Изпробвал съм го. Малко алкохол преди стрелба , те прави по точен.
  • 29 NARCOS

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "факти":

    И затова 20-70 тона кокаин на месец влизат в USA !!! Поздрави от Пабло Ескобар и ЕЛ Чапо !!!
  • 30 Малко факти

    9 39 Отговор
    Блокада на Ленинград никога не е имало! Това е мит измислен от болшевишката пропаганда, за да се оправдае изоставянето и обричането на гладна смърт на гражданите на Ленинград. През цялото време пътят през езерото е бил свободен. Немските бомбардировачи и зенитките са измислици от филмите. Просто заради комунистическото управление не е имало достатъчно храна и по това време е имало умиращи от глад не само в Ленинград, а в цяла Русия. Има 4 сериен филм на тази тема на Солонин в ютуб с документи и доказателства! Гледайте и се образовайте и не пишете глупости!

    Коментиран от #33, #35, #39, #77, #79, #80

  • 31 ДаЗдраПерМа

    10 1 Отговор
    от писма на немски войници (1941) живеем добре храната е сносна дават ни много тютюн и една бутилка водка на трима души дневно. (1942) получаваме бутилка водка на всеки два дена на седем души (1943) дават чаша водка само в неделя. Не се брои ликьора, винотото и шампанското. В завзети окопи стените са със стъклени ламперии от празни шишета на маркови френски вина.
  • 32 Стига вече

    30 7 Отговор
    Сталин никой няма право да го плюе, защото никой не е бил на неговото място.Благодарение на него я има Русия.Защо не плюете окупаторите, а този който се е борил да защитава Родината си.
  • 33 Я па ти

    35 2 Отговор

    До коментар #30 от "Малко факти":

    Айде бе-ма ти сериозно ли бе?!?!? Заради един филм на някой си-си готов да повярваш на лъжа..?!?! Тогава как ще обясниш писмата на немските войници и офицери описващи "изключителният инат на защитниците на Ленинград"....Как ще обясниш мемоарите на четерима немски генерали по повод провала им в блокадата на Ленинград..??? Как ще обясниш,че след 9 май в Ленинград пристига делегация от американски военни и като минават през града,полковник Питърсън заповядва на своите подчинени да се изправят в джиповете си и да отдават чест на населението на Ленинград за геройството им при отстояването на градът си...Абе откъде се взимате такива"умни и образовани" бе....

    Коментиран от #37

  • 34 Джоко

    10 1 Отговор
    Съзнанието е било замъглено и равно отдалечено от истинските проблеми включително дезертьорството. Руснака е опияняван, а германеца дрогиран, дрогата обаче им изпилва мозъците- не чувстват глад, умора и са в зависимост от "хапчето на спасението"

    Коментиран от #41

  • 35 БОЛШЕВИК 🌟

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Малко факти":

    То ако седнеме от такива като тебе, да се образоваме и да слушаме - до никъде няма да стигнеме!
  • 36 един от стадото

    16 1 Отговор
    мдаа.. В хода на войната Сталин се обръща на зад в две направления, за да върви напред. В алкохола и религията/църквата. В ограничени количества и при двете разбира се. Не може да му се отрече, че е бил и психолог. Някой ще каже, не е бил психолог, а за психиатър. А кой не е бил тогава, че и много сега за такъв. Хитлер ли, Рузвелт, алкохолика Чърчил, Дучето или императора на Япония
  • 37 Абе чуек

    23 3 Отговор

    До коментар #33 от "Я па ти":

    ще се мориш с тия maлоумници?
    Тия след още десет години ще ти кажат че морската пехота на САЩ са помогнали на Червената Армия да победи при Сталинград.
    Deбили, сър!
  • 38 аха

    5 1 Отговор
    Господ живот и здраве да му дава за сторените добрини. Амин!
  • 39 Еми щом

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "Малко факти":

    го има в Интернета значи е така.
    Айде чао, че немам врем, требе да фърлим ярма на еднорога.
  • 40 Историк

    13 1 Отговор
    На 14 януари 1944 преминават в настъпление и на 27 януари 1943 блокадата е свалена - м-да,ясно!
  • 41 ПСР

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Джоко":

    Вермахтът здраво се е помпал с коктейл от амфети и прекурсорите им.

    Коментиран от #42

  • 42 БОЛШЕВИК 🌟

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "ПСР":

    Също като сегашните наркомани натовци.
  • 43 Русофил плюс

    22 0 Отговор
    Свикнали сме да приемаме блокадата на Ленинград просто като факт от 2-та световна война, но ако се замислите ще откриете, че това е най-бруталното и нехуманно военно действие в историята на Европа, продължило 900 дни.

    Коментиран от #46, #47, #52

  • 44 Архимандрисандрит Бибиан l

    1 5 Отговор
    Ма не се е сетил да им прати на швабите руските стерви да им обие морала деа!
  • 45 От кога

    4 2 Отговор
    Количеството течност се измерва в грамове респективно килограми?
  • 46 dron

    6 18 Отговор

    До коментар #43 от "Русофил плюс":

    "Русофиле", блокада на ленинград няма!!! Пояснявам: на запад Балт.море,на изток 68/шестдесет/ км .брегова ивица на Лад.езеро и
    ост.част от езерото под контрола на болш/те,разстояние до "голямата земя" -15 мили! И с плуване е можело да доставят храна. По спомени
    1931-33 год в ссср от глад официално умират 8-12 млн души без война. Стига мантри , почни да четеш!

    Коментиран от #50, #71

  • 47 Някой

    8 1 Отговор

    До коментар #43 от "Русофил плюс":

    Е ти си е записано като директива към германските войници. Войната на Източният Фронт трябва да се води с невиждана жестокост , и германците не убивали хора а някакви подчовеци. Дали им е пукало за жертвите от блокадата , сигурно са се радвали , и са се стремели да затегнат максимално примката. На война нещастието на едните е щастие за други , зависи от коя страна се намираш.
  • 48 Я па тоя

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Чудовище, срещу което воюваме, губим, и въпреки това запазва страната ни от трето зверско разпокъсване. Първите две разпарчетосвания-Берлински конгрес и Ньойски договор бяха от не чудовища, нил'тъй?
  • 49 Рико

    3 14 Отговор
    Тук има въпрос който никога не се задава. Значи руската държава може да произведе такива големи количества водка и да създаде организацията за разпределението и. Водката от жито се прави или подобни. Защо до 22.юни( за после е ясно ) страната гладува? Защо тези количества жито или подобни, не са правени на хляб? Значи имало е някакъв ресурс, но той не е изпалзван за изхранването на хората. Излиза че хората умишлено са държани в глад по волята на същия този Сталин ....от когото гладуващите се възхищават. Що за народ е това?

    Коментиран от #51, #72

  • 50 Блокадата

    16 1 Отговор

    До коментар #46 от "dron":

    Бе не знам за блокада на Ленинград, ама блокада в главата на някои е видимо, че има.
  • 51 един от стадото

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Рико":

    Рико, спирт се прави от всичко, дори от дърво. А житниците на Русия и Украйна са изгорени вече. Обелките от картофите, елдата, шишарките, пчелния мед, тревата дори, всичко влиза в действие. Спирта тогава не е бил класньй тогава, а дешевой, но е вършел работа. Важното е да е етилов, иначе става самоубийство. За сведение, никога в руската армия, дори в по късни години не се ползва метилов алкохол. Има се в пред вид и навика на войника да изпива служебния алкохол. Но това е друга тема
  • 52 Рико

    1 7 Отговор

    До коментар #43 от "Русофил плюс":

    Въпросът има поне 3 страни. Първо: по стародавен закон на войната, крепостта се държи докогато не се предаде; Второ : наистина крайно нехуманната политика на Германия към окупираните; и Третото: имало е период когато е можело да се извърши евакуация, Сталин не разрешава!
  • 53 ИСТИНА

    4 5 Отговор
    Сталин е бил велик лидер . Преди водката за солдата , руснаците вържели войниците за оръдията за да не избягат от фронта , след водката всичко е било окей 100 гр. водка + допълнителните за кураж .

    Коментиран от #54

  • 54 😡 👏 👍 👌

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "ИСТИНА":

    Това го знаем от 60 години .
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор
    Добре ретуширана фотография на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от НЕРЕТУШИРАНАТА снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 56 Гост

    9 8 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Южна Добруджа ни е върната от Хитлер. Стига болшевишка пропаганда.

    Коментиран от #58, #59

  • 57 Рико

    1 7 Отговор
    Ако попитаме руския войник от окопа, за него кой е бил господ, Сталин или фатмака който държи склада с водката, какво ли ще отговори.
  • 58 Kcanba

    5 3 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    стига нацистка пропагенда!!!
    Върната от пакта - Рибентроп-Молотов!!!!
  • 59 ВСВот САЩ

    11 1 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Бългaрия пoлучaвa oбрaтнo Южнa Дoбруджa, блaгoдaрeниe нa Хитлeр и cъc cъглacиeтo нa Cтaлин- тoгaвa тe бяхa в cпoрaзумeниe зa нeнaпaдeниe . И щe e дoбрe дa ce oгрaмoтиш, зaщo Бългaрия кaтo пoбeдeнa cтрaнa във ВCВ Пoбeдитeлитe ocтaвят Южнa Дoбруджa в прeдeлитe и? Зa рaзликa oт рaзпoкъcвaнeтo нa пoбeдeнa Бългaрия прeз ПCВ c Ньoйcкия дoгoвoр.

    Коментиран от #62

  • 60 Мирабо

    3 2 Отговор
    Гледайте филма "Конвой" холивудска продукция от преди десетина години там е казано всичко за обикновения човек и от двете страни на войната! Обърнете внимание на края !
  • 61 Малко факти

    5 12 Отговор
    За сведение на бивши и настоящи БОЛШЕВИКИ!
    Основния виновник за Втората световна война е Сталин!
    За да не бягат хората от най прогресивния строй, трябва така да се направи, че да няма къде да бягат. Тоест целия свят да се нарича СССР. Това може да се постигне само с война! Хитрия Сталин насъсква Хитлер да разруши западна европа и след това руснаците да дойдат като освободители! Това е постигнато, но само за източна европа. Сталин не отчита омразата и отвращението на народите на СССР от режима на болшевиките! След струпването на 5 молионна армия от СССР на западната граница Хитлер е принуден превантивно да нападне своя досегашен съюзник. Първоначалните успехи на много по слабата немска армия и като хора и като техника се дължат на отказа на червената армия да воюва за престъпния болшевишки режим. Безброй са спомените на немски офицери и войници, че до есента почти не са воювали. Всичко различно от това, показвано в съветските филми е лъжа! Следващия урок по нататък! Комунягите трябва постоянно да се ядосват, като просто имсе казва истината!

    Коментиран от #63, #64

  • 62 Малко факти

    6 9 Отговор

    До коментар #59 от "ВСВот САЩ":

    Сталин е искал да ни върне и Северна Добруджа до Дунав, но Цар Борис е отказал и много правилно, защото не му е трябвала обща граница със СССР. Чакала ни е съдбата на Литва, Латвия и Естония!

    Коментиран от #66, #70

  • 63 ретроспекция

    5 4 Отговор

    До коментар #61 от "Малко факти":

    За общи сведения , основният виновник за войните са еврейският и англо-саксонският империализъм , през 19 век към тях се прибавя и Германия която търси място под слънцето , тъй като е закъсняла с едно две столетия от преразпределението на света. Русия също не е ангел , но тя се капсулира в най-трудните местообитания , световните сандъци с лед . Не случайно Чърчил отговаря на въпроса , защо преди векове Великобритания не е тръгнала да завладява богатствата на Русия , Кому е притрябвал този сандък с лед . докато има такава огромна държава , с необятни природни богатства , и някакъв цивилизационен потенциал , ще има и цял интернационал от желаещи да нападат Русия . Само ,че сегашните са много плашливи и не им стиска. Разбра ли сега от къде идват войните?
  • 64 ВСВотСАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Малко факти":

    Стига си пляскал глупости. Пишеш в нета и четеш:
    Stalin 'planned to send a million troops to stop Hitler if Britain and France agreed pact'
    Информацията е на The Telegraph.
    Същите исторически факти магат да се прочетат и другаде, например - в мемоарите на Чърчил. Но явно и тях не си отворил.
  • 65 5иция

    2 0 Отговор
    През лятото видка а в края на есента и КАРБИД едва ли има някои да знае с каква цел са го изоилзвали на фронта.
  • 66 ВСВотСАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Малко факти":

    И остава да ми кажеш, откъда да прочета за това, така както аз казвам в предния си коментар къде трябва да се чете.
  • 67 Пламен С

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "5kof":

    Не разбрах и аз какво пише този аФтор, за Петроград ли, за Сталин град ли, за Ленинград ли, или за Петербург.
  • 68 1122

    7 3 Отговор
    Приказки хвърлени на вятъра.Има ВСВ.Червената Армия /така се казва тогава/спечели.Светът беше поделен между пияния Чърчил, болния Рузвелт, Сталин който е победител, без значение колко руснаци и грузинци е избил,колко генерали е пратил в отвъдното.Лош, крив, подмолен, жесток Сталин е този който довежда до победата на Русия във ВСВ /без помощ,сащ като последни трахливци се включват въвВСВ накрая/.Не е необходимо да му правим анализ на поведението.Армията на Съв. Съюз ли печели под ръководство на Сталин ВСВ? Да!Сега е лесно да се пишат книги от Жданов, Стариков, Солонин, Яров, и др.автори.Как е било, кое е истина и кое измислица ,сега е лесно да критикуваме.Някой написа ,че няма Блокада на Ленинград-днес Санкт Петербург.Имало е!Ужасно е когато преживелите блокадата са описали всичко в малки тефтерчета, ученически тетратки.До преди 10 години имаше живи руснаци преживели блокадата.Но всеки е смъртен.Затова може би са записани техните разкази за да знаят следващите поколения какво е било.Има архиви.Те са на немски, английски, френски ,руски кореспонденти, придружавали биещите се войници през цялата война.През 2040 г.Ще бъдат отворени.Много неща ще излезат на бял свят.След ВСВ Русия, приема закон ,че повече на нейна територия няма да се водят бойни действия.Това което са преживяли ,прави Русия велика.Възкръсна като феникс от пепелта.След ВСВ тримата Чълчил, Рузвелт ,Сталин определиха точни граници Изток-Запад.България попада към Русия.Няма нещо необичайно.Бъ
  • 69 1122

    11 2 Отговор
    След ВСВ тримата Чълчил, Рузвелт ,Сталин определиха точни граници Изток-Запад.България попада към Русия.Няма нещо необичайно.България е дала Православие и Азбука на Русия.И не лъжете ,че сте били под руска окупация.Сега под чия окупация сме/този път истинска/-гейдружинките от ЕС и тъпите сащ.Това е положението ,в днешно време.
  • 70 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Малко факти":

    Какво му е правилното бе,мокър влашки боклук?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 КЪРЛЕЖ БОКО

    1 0 Отговор
    бойко трябва да е в затвора веднага !
  • 74 Българин

    0 0 Отговор
    Толкова струва живота на мужика.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Барсук

    0 0 Отговор
    Да и хрен с вами)) Передавайте привет свободе слова, лживые лицемеры....
  • 79 Ленинградец

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Малко факти":

    Буду писать по-русски: переведешь, если ума хватит. У меня в блокаду в Ленинграде жила бабушка с тремя дочерьми. Одна из них - моя мама. Сейчас жива ещё моя тётя. И мне не надо никаких фильмов, чтобы узнать, что это было на самом деле.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания