Last news in Fakti

19 Август, 2021 12:53 3 812 21

Ето колко са жертвите на летището в Кабул

  • афганистан-
  • летище-
  • жертви-
  • талибани-
  • самолет-
  • хаос-
  • паника

Най-малко 12 души са загубили живота си

Ето колко са жертвите на летището в Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След нахлуването на талибаните в столицата Кабул в неделя, хиляди афганистанци се опитаха да избягат бързо от страната. Това доведе до хаос и паника на летището, както и до фатални инциденти.

Най-малко 12 души са загинали на и около летището на Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица, предаде агенция „Ройтерс”. Дванайсетте загинали или са били застреляни, или са били стъпкани до смърт при блъсканици, каза представител на талибаните. Той призова хората, струпали се на входовете на летището, да се разотидат, ако нямат необходимите документи за пътуване.

Вчера източният афганистански град Джалалабад стана сцена на първия голям протест срещу талибаните, след като взеха властта. Демонстранти свалиха талибанското знаме и опитаха да издигнат афганистанския национален флаг на площад. Тогава бойци на ислямисткото движение започнаха да стрелят по тях, убивайки трима и ранявайки над 10 човека.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще спре помощта си за Афганистан заради несигурността относно статута на властта в Кабул, след като талибаните поеха контрола над страната. "Както винаги МВФ се ръководи от мнението на международната общност", каза говорител на институцията пред АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кажете

    15 2 Отговор
    Колко загинаха от американската демоНкратизация на Афганистан?

    Коментиран от #4, #9

  • 2 а яяя

    13 0 Отговор
    Тези пък що бягат, нали американците си тръгнаха, свободни са да си живеят свободата.
  • 3 Денислав

    21 0 Отговор
    Кой и защо пък го интересува за Афганистан, от милион години не са мръдналини метър, загрижила се западна Европа за Афганистан, хора, които си мислят че могат да долетят 10хил км хванати за гумата на самолета..... на кой му пука за нееволюирали радикални индивиди негодни изобщо за нормално общество
    Оправихте всички проблеми на белите хора които от сутрин до вечер работят и плащат данъци и образование на децата си, та се хванахте с тия дето живеят като животните

    Коментиран от #6, #11

  • 4 яко ни лъжат

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "кажете":

    Е ПА НЕ СА МНОГО. В БЪ.Л.Х.А.Р.Н.И.К.А УМРЕХА ПОВЕКЕ САМО ОТ СТРАХА КОВИД. А ТИЯ ОТ ПРОСТОТИЯ, ЩЕ ЛЕТЯТ В КОЛЕСТНИКА. ПРИ -40 ИЛИ -50 ГРАДУСА И МНОГО СИЛЕН ВЯТЪР ДО САЩ СА ВЕКЕ УМРЕЛИ.
  • 5 борисов

    7 1 Отговор
    Същото ще стане и във България ако се установи наистина демократично правителство.Ще има да висят по Фалкона паралиите.
  • 6 факт

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Денислав":

    При среден коефициент на възпроизводство от 1.47 деца на жена в Европа мидлиш ли че "белите" които ряботт и плащат данъци могят да съществуват така.

    Европа има нужда от хора от много хора!

    Коментиран от #18, #19

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    САЩ са убиици и психопати. Психясали убиици.
  • 8 Честито

    1 0 Отговор
    ХеХе ето ги новите Талибани. Честито.
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "кажете":

    По информация на американски вестници 2 500 загинали американци, 120 000 афганистанци 25 000 ранени, осакатени, инвалидизирани американци за които сега американския данъкоплатец трябва да плаща обезщетения и да се грижи. Това е цената която плащаме милиарди за да ни управляват шепа луди
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЕВРО НЮЗ

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Денислав":

    Ей ама много сте неграмотни. Откъде ви е цялата информация за Афганистан. От средствата за масово оглупяване.

    Коментиран от #15

  • 12 МИИНУТА Е МНОГО

    2 0 Отговор
    ВЪПРОС БЕЗ ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ:НА БЪЛГАРСКИЯ„ СПАРТАН” КОЛКО БЪЛГАРИ МОГАТ ДА ИЗБЯГАТ🤔🤔НАКАЦАЛИТЕ ПО КРИЛАТА И ПЕРКИТЕ НА ДВИГАТЕЛИТЕ СЪЩО СЕ БРОЯТ!
  • 13 big

    2 1 Отговор
    Бягат тези с "оцапаните" гащи, т.е. слугите на американците и предишното управление в Афганистан! За обикновените хора и ревностни мюсюлмани, изискванията на шериата не са проблем!
  • 14 Буш

    1 0 Отговор
    От хиляда и нагоре трябва да са умрелите, за да влязат в новините...
  • 15 Леко

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЕВРО НЮЗ":

    Човекът приведе абсолютно логичен пример - опитът да се качиш на самолет откъм колесника, показващ пълната необразованост на столичаните в Афганистан.

    Коментиран от #17

  • 16 Ники

    3 1 Отговор
    Има една приказка на Монтескю ( Френски мислител 17 век ) .. която гласи .. “Всеки народ заслужава съдбата си “ … аз от летището видях едни нахилени хора дето бягат със самолетите и се опитват да се хванат за тях … нямам идея за какво си ползват мозъка тия хора … даже и тия талибани и те не знам за какво го ползват .. сами се закопават …
  • 17 ЕВРО НЮЗ

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Леко":

    Показва ти се това което искат да видиш.. Аз гледах репортажен филм на италиански журналист преди години във връзка с 10или 15 годишнината от присъствието на цивилизования запад там. Какви са били и до каква мизерия са доведени. През 70-те години Афганистан е имал и министър председател жена. Били са много по стабилни след военна Европа.. Цялата средиземноморска ивица на Италия и Франция това което е днес е благодарение на Афганистански принц който пътува преди години из Европа и вижда едно чудесно място за туризъм. Той изкупува и бреговата ивица на Сардиния, но историята е много дълга
  • 18 Сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    Айде бе... Точно от тия хора ли има нужда? 😀
    Повярвай, ще натежат още повече на същата Европа за, която говориш.
  • 19 Grüezi

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    Явно не си се задържал някъде в западна Европа за по-дълго
    Тези, които ги приветстваха с добре дошли и бяха готови да им помагат, вече треперят като чуят за някой идващ от тези места. Имаха време видяха и осъзнаха, настроението не е само негативно но и с нескрит неприязън. За справка ще ти кажа само, че елементарното начално езиково обучение на един такъв е 10000€,да 10хиляди да не говорим за изплащането месечните им пари от няколко години, нямат и по 1 работен ден а всичко от данъците на тези, които имали нужда от тях....
  • 20 ТИЯ ПЪК ЩО БЯГАТ

    1 0 Отговор
    НАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ОТИДОХА ......И АНАРХИЯТА Е ПЪЛНА
  • 21 Енчев

    0 0 Отговор
    Налагане на "чужди ценности", и желание за изграждане на дем(ек)окрация в други страни по "нечии модели", без да се вземат предвид историческите, религиозните и националните принадлежности, се нарича, Нео -ТЕРОРИЗЪМ!.
    Уродливите ценности на Запада, като и той самия, ще изчезнат до краят на годината !!
    "Глacът нa, Н€cувeрeннa-БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави: