Last news in Fakti

19 Август, 2021 19:19 7 201 22

Откъде идва богатството на Норвегия

  • норвегия-
  • икономика-
  • богатство

Скандинавската държава основа фонда през 90-те години, за да защити икономиката от колебанията в цените на горивата и да финансира големите социални разходи на страната

Откъде идва богатството на Норвегия - 1
Снимка: DW

Почти всички свои социални дейности Норвегия финансира чрез държавен фонд, в който се вливат приходите от добива на петрол и газ. Технологичният бум на борсите докара на държавата истинско богатство.

От години Норвегия с успех ползва тази практика - инвестира всичките си приходи от добива на петрол и газ на финансовите пазари. Сериозният ръст на акциите, особено в сферата на енергетиката, финансите и технологиите, донесе на страната само през първата половина на 2021 година приходи от 990 милиарда крони (около 95 милиарда евро), съобщиха от най-големия държавен фонд в света.

Ако тази сума се разпредели на глава от населението, на всеки норвежец биха се паднали по 17 хиляди евро. Фондът, който е на стойност от около 1,2 трилиона евро, инвестира в повече от 9100 компании по целия свят. На 30 юни стойността на фонда е била 1,11 трилиона евро.

„Дяловите участия в акции на предприятия от енергийния и финансовия сектор, както и в технологичните компании реализираха най-голяма възвръщаемост през първата половина на годината“, каза Николай Танген, ръководител на Norges Bank Investment Management.

Инфлацията може да доведе до безпрецедентни загуби

В същото време ръководителят на фонда предупреди за последствията от глобалната инфлация. Повишаването на цените по света може да доведе до безпрецедентни загуби. Защото инфлацията може да повлече след себе си значително по-високи лихвени проценти. Това от своя страна би се отразило сериозно и на фонда, каза Танген пред Ройтерс. И облигационните, и борсовите пазари ще бъдат засегнати, което може да доведе до сериозен спад в стойността на цялото портфолио на фонда – „такъв, какъвто досега не сме виждали“, каза той.

Преди година фондът регистрира загуба от близо 18 милиарда евро. В първата половина на 2020 година кризата с коронавируса доведе до срив на фондовите пазари. В първото тримесечие на 2020 - т.е. в първите месеци пандемията - загубите възлизаха на 130 милиарда евро. В хода на годината петролният фонд обаче успя да се възстанови. В крайна сметка той регистрира плюс от около 102 милиарда евро. Затова и тазгодишните печалби не са изненада.

Фондът инвестира в известни компании

Норвегия основа фонда през 1990-те години, за да защити икономиката от колебанията в цените на горивата и да финансира големите социални разходи на страната. Той служи и като финансова гаранция за бъдещето, когато добивът на нефт бъде преустановен.

Фондът се захранва с приходите от норвежкото производство на нефт и газ, управлява се от централната банка и инвестира в големи компании, сред които Microsoft, Apple и Amazon.

В Германия също има множество призиви пенсионно-осигурителните фондове да бъдат по-тясно обвързани с капиталовите пазари – подобен модел съществува например и в Швеция. По този начин част от брутния доход на осигуряваните би могъл да се влива в акции, гарантиращи бъдеща пенсия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    70 6 Отговор
    С защо Норвегия не е дала петрола си на консигнация на американски компании, а ние тука в България даваме и злато и осмий и летища и всичко ценно??? Кой продаде България и българите?

    Коментиран от #3, #6, #7, #10, #12

  • 2 Миро

    42 0 Отговор
    Фонда си има сайт където се вижда движението и размера на парите. Норвегия докато спи и печели пари а ние и цяла година да не спим сме на загуба. Защо е така на всеки нормален българин му е ясно и не се нуждаете от коментар.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Защото всички са психопати и убиици.

    Коментиран от #8

  • 4 Peru

    36 7 Отговор
    Нямат Бойко да краде и оттам.
  • 5 Един

    24 1 Отговор
    Освен всичко, Норвегия разполага и с най големия кеш пари в света
  • 6 Затова,

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    защото Иван Костов и ДБ не са били на власт в Норвегия .
  • 7 Норвегия

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    е една от малкото демократични държави които са направили пари от полезни изкопаеми.
    За сравнение Великобритания също е направила много пари от същия тоя петрол, само че там парите са влезли в частни джобове, вместо в държавата.
    Австралия, Канада-това са демократични държави които изнасят много полезни изкопаеми и въпреки това техният стандарт не е много по-висок от стандарта на други подобни държави. Хем те и други неща изнасят.
    За разлика от тях разни диктатури като близкоизточните държави имат много висок стандарт и то само от петрол. Както беше и Либия при Кадафи.
  • 8 Извинявай,

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    но е интересно от психиатрия ли е ТЕЛК решението ти за инвалидност ?
  • 9 Patton

    7 5 Отговор
    Да купуват къщи в Барселона за 1 700 000 и после да ги продават за 2 200 000 , както направи любимата на Вожда ? Успешна инвестиция с подходящата благословия. Да се учат от нас !
  • 10 Точно

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Защото българите не могат да се управляват. Справка - 45 и 46 Народно събрание.
  • 11 ТРЕНД

    6 2 Отговор
    Русия има 15,5% от БВП приходи от природни ресурси, Норвегия има 8%, 30 то място Русия на 44то място Норвегия, Саудитска Арабия 30% от БВП - е на 8-мо място. ............... ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ: България 12,5% от БВП, Германия 6,9% от БВП, Норвегия 10,5% от БВП...
  • 12 БСП на Бунището

    11 16 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    България е управлявана вече 75 години от Комунистите и .Кой продаде България е риторичен въпрос...При 45 годишната Окупация на България от Руските Комунисти ,кой копаеше и изнасяше Уран от България е пак Риторичен въпрос!!!!

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Behemoth

    2 4 Отговор
    Сигурно щото крадът български бебета и ги продават за пари хахах....
  • 14 Варна

    10 0 Отговор
    Норвегия е монополист в Европа не само на газ и нефт, но и в търговията с риба и рибни продукти. - Този бизнес е многомилиарден и хич не е за подценяване. Те контролират този пазар с годишни квоти от около 2 милиона тона, без да броим компаниите с норвежки капитали в другите големи играчи като Файорски острови и Исландия. - Нека да не забравяме, че норвежците са и една от държавите с най- високи дългове спрямо нетният разполагаем доход на населението. - Пред тях са единствено Дания.
  • 15 СВЕТОВНА БАНКА

    2 1 Отговор
    Норвегия: приходи минус разходите за производство на природен газ, процент от БВП, 1970 - 2018: по този показател ние предоставяме данни за Норвегия за периода от 1970 до 2018 година. Средната стойност за Норвегия през този период е била 1,06% при минимум от 0% през 1970 г.и максимум от 3,16% през 2012 г. Последната стойност от 2018 г.е 2,69%. За сравнение, средната за света през 2018 г., базирана на 136 страни, е 0,87%. Норвегия: приходи минус себестойността на производството на петрол, процент от БВП, 1971 - 2018: по този показател ние предоставяме данни за Норвегия за периода от 1971 до 2018 година. Средната стойност за Норвегия през този период е била 4,7% при минимум от 0% през 1971 г.и максимум от 10,88% през 2000 г. Последната стойност от 2018 г.е 5,24%. За сравнение, средната за света през 2018 г., базирана на 181 държави, е 3,01%.
  • 16 Змей Горянин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    Бегай да си играеш някъде на ашици. В главата нямаш нищо. Там цари космически вакуум.
  • 17 мнение

    8 0 Отговор
    ако норвежците имаха 30 години преход и крадливи партии като българските щеха да седят с паничка да просят в брюксел като българия

    Коментиран от #19

  • 18 ARGON

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    В грешка си. България се управлява от еврейските глобалисти, които поставят марионетни правителства на власт.
  • 19 Made in Bg

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "мнение":

    Така е! За 30те години ,Българите грабени от управляващи по различни схеми и предадени на чужденци ,но лошото е ,че и сега не се забелязва някакво подобрение!
  • 20 DrivingPleasure

    6 0 Отговор
    Абе кажете го по-кратко, защото имат петрол - точка!
    да управляват си парите добре, но без парите от петрола ще видят фонд на кукуво лято!
  • 21 ПетровMr Петров

    2 0 Отговор
    Забравяте последните 10г.-гласувахте и подържахте Бибитко Чекмедже Бей.Крадна , постригва Ви колкото си поиска , по 3 кожи Ви съдра , и Вас и внуците Ви.И всички му се радвахте , ръкопляскахте му и го прегръщахте Юди български.Последно припомняне - къде е това недоразумение на природата,бившия шеф на ББР?Защо не е в затвора?Колко въпросителни трябваше да сложи Левски , ако ни е съвременник?
  • 22 Norka

    0 0 Отговор
    Норвегия нито ПСВ ги засяга, нито ВСВ (особено силно). Викингите им обраха златара на европаейските градове през вековете. Имат между 7 и 10 пъти повече петрол от Русия на глава на населението. Техния е петрол е много по лесен за добиване и доставка. Изяждат моретата. И в общи линии ме са с по висок стандарт от САЩ. Ето тия вече са мега нагрухани за такава голяма държава. Направо са нагли.
Новини по държави: