Last news in Fakti

23 Август, 2021 12:51 3 550 6

Додик: Това ще доведе до разпад на държавата

  • геноцид-
  • сребреница-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • прокуратура-
  • милорад додик

Додик няма да се отзове на поканата на прокуратурата

Додик: Това ще доведе до разпад на държавата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Милорад Додик – сръбският член на правителството на Босна и Херцеговина, заяви, че няма да се отзове на поканата на прокуратурата относно изявлението му, отричащо геноцида. Според него всеки опит за арест или преследване на хора според новия закон ще доведе до разпад на държавата, предаде агенция БГНЕС.

„Нямам намерение да отговарям нито на тях, нито на някого другиго, но възнамерявам да отида в Сараево. Наистина ме интересува как ще се държат”, каза Додик пред Радио и телевизия на Република Сръбска. Миналата седмица Прокуратурата в Босна и Херцеговина съобщи, че ще разпита Милорад Додик заради неговото твърдение, че в Сребреница не е имало геноцид.

През лятото на 1995 г. сръбските сили командвани от генерал Ратко Младич за няколко дни само в Сребреница избиха над 8200 души. Додик потвърди информацията, че е получил призовка от прокуратурата за разпит. На 23 юли тогавашният Върховният представител в Босна Валентин Инцко публикува закон, който забранява отричането на геноцида. Същият ден прокуратурата съобщи, че ще започне преследване срещу всеки, отричащ това престъпление. Тогава Додик заяви, че истинската цел на Инцко е да създаде разкол и разделение.

„Ние не признаваме този съд, не признаваме неговата дейност. Никога няма да ги признаем и ако си мислят, че сме слаби, нека ни арестуват”, закани се той. Додик предупреди, че властите на Република Сръбска ще попречат на преследването на всеки един гражданин, отричащ геноцида. В случай на съдебно преследване на сърбите съгласно новия закон, ще се стигне до събития, които ще доведат до разпад на Босна и Херцеговина, каза още той. Парламентът на Република Сръбска отхвърли закона на Инцко и взе решение сръбските представители да не участват в общите институции на Босна и Херцеговина, включително в председателството и Съвета на министрите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    13 22 Отговор
    Сърбите скоро не са ги били! Нищо ще им припомнят!:) Криеха се в Китайското посолство, ама и това не им помогна!:) Що ли не им помогна Русия?!:) Нали е Велика сила!:) И сега ще им помогне, колкото миналият път!:)

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    20 1 Отговор
    Тази държава като цяло е сбъркана и то умишлено от великите сили за да може винаги да има причина за конфликт.Самото Дейтънско споразумение е под натиск разписано от Босненците,и още много скрити неща има ,които ние не ги знаем.
  • 3 Виталия

    14 5 Отговор
    Прав си Милорад Додик, че не е геноцид. Нали НАТОвски войници бранеха Сребреница?! И срещу афганците сега пак не е.
  • 4 Дон Чико

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Ти ако си истерик , пардон , - историк, аз съм космонавт.
    Явно не си бил роден тогава, затова не помниш когато американците пристигнаха на летището, там кой ги чакаше.
    Но нищо , не се коси - само вземи да прочетеш малко факти.
    А , и си смени ника!

    Коментиран от #5

  • 5 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дон Чико":

    Бай Дон!:) Сигурен съм че си Чико и не си от Пуерто Рико!:) И като ги посрещнаха руснаците им поднесоха цветя и се разцелуваха по славянски! Право в устата!:) В слествие на което Югославия оцеля, Косово си остана Сръбско, а Милошевич не умря като последен помияр докато го съдиха в Хага!:) Сега чакам да ги приемат в Евроазийския Съюз!:) Щото друг ще видят през крив макарон!:)
  • 6 асдя

    2 0 Отговор
    Ей за тва, къдет хванеш сърбин - бой, за да не си помисли, че е нещо повече от едно малко, балканско леке, от което нищо не зависи