Last news in Fakti

24 Август, 2021 07:26 2 044 11

Кипър върна в Ливан близо 90 сирийски бежанци

  • мигранти-
  • кипър-
  • средиземно море

Операцията е в рамките на споразумението между Кипър и Ливан за репатриране на нелегални мигранти

Кипър върна в Ливан близо 90 сирийски бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипър не допусна на територията си 88 сирийски бежанци, като блокира лодките им в морето и в понеделник вечерта, след близо 24 часа във водата, ги изпрати обратно в Ливан, началния пункт на плаването им.

Никозия има споразумение с Бейрут за репатриране на нелегални мигранти.

Мигрантите бяха върнати с частен кораб, нает от правителството на Кипър, който отплава под полицейски ескорт. На борда му има полицейски служители, медицински сестри и представители на различни кипърски служби.

Операцията е в рамките на споразумението между Кипър и Ливан за репатриране на нелегални мигранти.

Новото напрежение край Кипър започна в неделя следобед, когато две лодки с общо 88 сирийски бежанци, сред които жени и деца, се опитаха да акостират на югоизточния бряг на острова. Те бяха спрени от кипърските власти в открито море и останаха в него под охрана на плавателни съдове на пристанищната и морската полиция.На бежанците е доставена храна и вода, информираха от полицията. На бременна жена е оказана медицинска помощ в болницата в Ларнака в понеделник.

Заради практиката си да изтласква бежански лодки в морето и да не предоставя право на убежище на пристигащите, Никозия е критикувана от Върховния комисариат за бежанците на ООН, Съвета на Европа, правозащитни организации. Според правителството обаче страната вече няма капацитет да приема повече нелегални мигранти, заради което през май бе обявено извънредно положение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    22 0 Отговор
    Браво и останалите държави да вземат пример!
  • 2 Гост

    17 0 Отговор
    Е така се прави браво на Кипър това трябва да важи за всички държави и за всички бежанци излиза в пъти по евтино отколкото да ги отглеждаш като домашни любимци
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпроси

    2 3 Отговор
    Бежанец освен, ако не е криминален не можеш да върнеш.(има спогодби за такива случаи). Виж, ако мигрант е друга работата..
  • 5 Хората са напред, а ние тука спим

    1 0 Отговор
    Защо не се сключва такова споразумение между България - Турция и Украйна?
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    3 0 Отговор
    И ние трябва да ги връщаме -
    на Бойковия приятел Ердоган...
  • 7 Реалист 2

    7 0 Отговор
    Това не са "сирийски бежанци" , а терористи, които Саш и Турция използваха срещу сирийците и президента им Асад . Сега Сирия гони идилците, а Турция и Саш не си ги прибират..

    Браво на Кипър !
  • 8 ????

    5 0 Отговор
    Кой знае колко са сирийски бежанци, я от Африка, я от Афганистан.?
  • 9 ОПЪЛЧЕНЕЦ

    2 0 Отговор
    БРАВО!БРАВО! ТАКА СЕ ПРАВИ. АКО НА ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ, ПОТАПЯНЕ НА ЛОДКИТЕ! БРАВО!
  • 10 Константин Брадати

    0 6 Отговор
    И аз трябваше така да постъпя когато едни монголо-татарско мигранти нахлуха през Дунава навремето. Сега страда цяла Европа.
  • 11 обща логика

    3 0 Отговор
    стига с тия сирийски "бежанци", 100 години минаха, още има "бежанци"