Last news in Fakti

24 Август, 2021 07:46 1 453 5

Лидерите на Г-7 на извънредна среща за Афганистан

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани

Германският първи дипломат Хайко Маас е категоричен, че летището в Кабул трябва да може да се използва за евакуация и след изтеглянето на американските военни

Лидерите на Г-7 на извънредна среща за Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Планираното за 31 август изтегляне на военните сили от Афганистан е тема днес на извънредна видеоконферента среща на върха на Г-7, организирана от британското правителство.

Талибаните в Афганистан се обявиха против удължаване на срока за евакуация от Кабул и нарекоха датата 31 август "червена линия", която не може да бъде пресичана. Те няма да обявят състава на своето правителство, докато Съединените щати не приключат изтеглянето на войските си, стана ясно от изказване на двама техни представители, цитирани от Франс прес.

Необходимо е повече време за завършване на евакуацията, смята френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, чиято държава е обезпокоена от крайния срок 31 август.

А германският първи дипломат Хайко Маас е категоричен, че летището в Кабул трябва да може да се използва за евакуация и след изтеглянето на американските военни:

„Водим разговори със САЩ, Турция и други партньори в опит да продължим да използваме военното летище в Кабул за цивилни цели, за евакуация. Трябва да продължим да разговаряме и с талибаните, защото след изтеглянето на американските военни именно те ще имат основна роля“, каза Хайко Маас.

По думите му днес лидерите на Г-7 ще обсъдят и очакваната миграционна вълна от Афганистан.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да помогне на съседни на Афганистан държави да спрат притока на мигранти към Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    7 0 Отговор
    Какво точно е когато войски на над ДЕСЕТ държави от ЧЕТИРИ континента водят военни действия ‼️ Локален конфликт или Поредната Световна война ‼️
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    12 0 Отговор
    А това Г7 , като Грабители от 7страни ли е ‼️
  • 3 гадно

    6 0 Отговор
    Демек износа на демокрация не се състоя.
  • 4 Серж

    2 0 Отговор
    Интересен факт ,че медийте в България не отбелязаха Форума в Киев за Крим
  • 5 Сандо

    8 0 Отговор
    Ще създадат Коалиция от желаещи да приемат мигранти.