Last news in Fakti

24 Август, 2021 08:06 1 875 9

Джонсън и Байдън спешно по телефона

  • афганистан-
  • кабул-
  • джо байдън

ООН предупреждава за глад, който застрашава милиони афганистанци след провала на тазгодишната реколта заради сушата и бойните действия

Джонсън и Байдън спешно по телефона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Джо Байдън в навечерието на днешната виртуална среща на Г-7 за Афганистан. Джонсън иска Байдън да удължи престоя на американските войници, за да се доведе до успешен край масовата евакуация. Все още обаче не е ясно дали американския президент и самите талибани ще приемат промяна на датата на изтегляне на войските.

От "Даунинг стрийт" потвърдиха, че двамата държавници са обсъдили координирани усилия за бързото и безопасно евакуиране на британски и американски граждани и на афганистанците, които са помагали на Запада през годините. Джонсън и Байдън са изтъкнали важността от общи дипломатически усилия да се гарантира постигнатия напредък в Афганистан и да се предотврати хуманитарна криза.

Пълна неяснота обаче остава по въпроса дали Байдън ще се вслуша в искането на Джонсън да удължи престоя на войските след крайния срок 31 август. Както отбелязват политически коментатори на Острова, това зависи до голяма степен и от талибаните, които на този етап настояват изтеглянето да стане според графика, но са готови да позволят евакуиране и след крайната дата.

Във Великобритания обаче се засилват опасенията, че полетите могат да бъдат прекратени много скоро, защото има сведения, че американците ще започнат постепенно изтегляне до 48 или 72 часа и ще ги последват и останалите западни сили, включително британските. Ето защо британските политици очакват с нетърпение резултатите от днешната среща на Г-7, защото макар и да не се смята, че крайното решение на Вашингтон ще е факт по-рано от сряда, то поне може да се изясни позицията на Джо Байдън.

Борис Джонсън обясни в Туитър, че е от жизнено значение международното сътрудничество за безопасна евакуация и предотвратяване на хуманитарна криза.

ООН предупреждава за глад, който застрашава милиони афганистанци след провала на тазгодишната реколта заради сушата и бойните действия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    13 0 Отговор
    Пълен фарс разиграван с тези марионетки на ГЛОБАЛИСТИТЕ.Изкуствено предизвикана криза с тези локдауни , Байдън зарязаха 10 000 американци в Афганистан, ще налага задължителна ваксинация и на военните , повечето от тях вече се усещат и подготвят за съпротива...Предстоят събития, които да планирани, но ЧОВЕЦИТЕ ЩЕ СЕ БОРЯТ

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    7 0 Отговор
    Тоя помак е откачен.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    8 0 Отговор
    Проститутките ги цензурирате, а LGBTQFPRASZ боклука не го цензурирате.
  • 5 Перо

    8 0 Отговор
    Видя се,че религията,кръвта,манталитета,културата на населението е една във Афганистан и как армия и полиция захвърлиха униформите и заживяха в режима на талибаните,чиято ценностна и религиозна система е по-бизка и изповядвана от населението,от тази на западната цивилизация. Държавната и религиозна система ги е докарала до 70% бедност,под допустимата за живот,поради липсата на визия и воля за промяна. Това означава,че всеки беден иска по-добър живот,чрез имиграция и няма никакви политически мотиви,т.е. цялата им емиграция от 20 г. насам е само ИКОНОМИЧЕСКА. Шефът на талибаните лично заявите,че те не преследват никого и емиграцията е икономическа,от което следва всеки емигрант,афганистанец да бъде незабавно връщан,от където е дошъл и да не се измислят причини за “осиновяване” от приемащите страни,на лица,неподлежащи на интегриране. Известно е,че тези хора се борят за въвеждане на тяхната ценностна система,религия и начин на живот в страните,където пребивават и образуват гета,противоречащи на закони,ред,социално устройство,хигиена и т.н.
  • 6 цербер

    6 0 Отговор
    Джонсън и Байдън смешно по телефона си разправяли вицове.
  • 7 АМОН

    3 0 Отговор
    КОГА И У НАС ЩЕ ЗАПОЧНЕ ИЗТЕГЛЯНЕТО НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ НАЕМНИЦИ?!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДЖОНСЪН : " ИМАМ БЪЛГАРСКА ПИЛИТИЧЕСКА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ---- ИСКАШ ЛИДА ТИ ПРАТЯ ЕДИН КОРАБ " ???? БАЙДЪН : " ЩЕ ПИТАМ -ЦИОНИСТА СЕМИТ БЛИНКЪН И ТАЗИ КОЯТО МЕ БЪРШЕ И ЩЕ ТИ ЗВЪННА " !!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: