24 Август, 2021 08:46 1 340 12

Белият дом се надява да не се налага удължаване на евакуацията от Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул

Испанското правителство обяви, че ще приеме временно до 4 хиляди афганистански сътрудници на Съединените щати

Белият дом се надява да не се налага удължаване на евакуацията от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От администрацията на президента Джо Байдън изтъкнаха, че Съединените щати са помогнали на хиляди американци да напуснат Афганистан след обявеното изтегляне на американските военни. От Пентагона съобщиха, че за последните 24 часа през летището в Кабул досега са били евакуирани около 16 хиляди души.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан поясни, че има изработена система за „безопасно и ефективно“ транспортиране на групи от хора. За момента обаче не е изяснено напълно колко са американците в Афганистан.

Законодатели и от двете страни на политическия спектър поискаха Белият дом да даде повече информация за плановете за евакуиране на всички американци от Афганистан.

Президентът Байдън казва, че целта му е да евакуира всички американци и тези, които са помагали на САЩ възможно най-скоро като са се водили и разговори за удължаване на срока от 31 август.

Според Си Би Ес американските военни помагат при вземането на решение дали срокът да се удължи – тема, която се очаква да е една от централните на срещата на страните от Г-7 днес.

Самият Байдън не изключи такава възможност, но и заяви, че се надява да не се стигне до там.

Очаква се Байдън да направи обръщение към нацията за ситуацията в Афганистан в 19 часа българско време след виртуалната среща на страните от Г-7.

Според Белия дом за период от 12 часа през вчерашния ден са били евакуирани близо 10 900 души от летището в Кабул.

Също според Белия дом от 14 август досега САЩ са помогнали за евакуацията на 48 хиляди души като броят им от края на юли до този момент е бил 53 хиляди.

Междувременно според проучване на Си Би Ес и YouGov американци от редиците и на републиканците и на демократите са за оказване на помощ на афганистански преводачи и други, които са помагали на САЩ. 81 процента от американците са заявили, че Съединените щати трябва да помогнат на афганистанци, които са работили с американските военни през изминалите няколко години.

Според Адам Шиф - председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на Конгреса е малко вероятно изтеглянето да приключи преди края на месеца. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Съединените щати обсъждат с талибаните бъдещия контрол на летището в Кабул.

Междувременно - испанското правителство обяви, че ще приеме временно до 4 хиляди афганистански сътрудници на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    4 0 Отговор
    Щом Белият дом се "надява" то значи, че БГ я чака тежка бежанска зима. Афганистан беше 10 млн през 1970г, сега е 40 млн готови за разселване по Европата.

    Коментиран от #7

  • 2 тралала

    7 0 Отговор
    Белият дом скоро ще порозовее. От 32-та пола. И ще покафявее от афродепутати. Може да има и втори О Бах Мааму.
  • 3 Пич

    8 0 Отговор
    Деликатно казват , че се надяват да избягат достатъчно бързо... По дипломатично е такова бягане , някак си... Не е като да кажеш , че бягаш през глава , защото си уцапал бельото...
  • 4 Фен

    6 0 Отговор
    Ами на тях само да се надяват им остана! Англичаните от Дюнкерк през ВСВ по - достойно избягаха от Франция!
  • 5 МАРА

    3 0 Отговор
    Подготвени терористи ,браво, а после ужаса.Другите с деца са икономически емигранти.Хаоса е в ход
  • 6 Абе кво става тук

    1 0 Отговор
    Трябва да има един затвор за терористи от целия свят и там тоя БАЛ дом ама целия да ко натикаме във затвора!!
  • 7 Oбаче

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    ... заплахата от ледников период е реална.
  • 8 Maleee

    2 0 Отговор
    Що талибани ще евакуират към Европа! Защо не си ги карат направо в щатите. Европа да вземе да се стегне малко!
  • 9 Смях

    3 0 Отговор
    ХеХе талибаните им казаха че няма да ги търпят и секунда повече от 31 Август. САЩ напълни гащите. Същото се случи в Сирия където СА много знаеха ама Турция направо си ги бомбардира и САЩ се оттеглиха през глава. Срам за тази велика нация, превърнаха ги в посмесище за една година. Аз ако бях Американски генерал щях да си скъсам пагоните, сърцето ми нямаше да издържи такъв позор.
  • 10 Търновец

    1 0 Отговор
    Гани - избягалия президент на Афганистан – беше еkcперт на Световната банка – човек на Сорос, a дъщеря му живееше в USA – дори не дойде до баща си в труден момент, той не можа да реформира корумпираната държавна бюрокрация, той не беше човеk на хората. Двете войни в Ирак и Афганистан ca cвързани и основен подбудител е Израел, Ционистките лобита и нефтените банкери от USA UK – даже и у нас ииа войнолюбци – Соломон Паси и компания пратиха наемници. Збигнев Бжежински – много влиятелен Американски политик, бивш съветник на Картър и патологичен Русофоб и Полски Ереин - беше приятел на Осама бин Ладен преди войната в Ирак.
  • 11 Факт

    1 0 Отговор
    Афганистан е дело на Америка следователно кашата която забъркаха да си я събрат те.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: