24 Август, 2021 10:46 3 167 13

Невиждано събитие: Дъжд върху ледената покривка на Гренландия!

  • гренландия-
  • климат-
  • глобално затопляне

С площ над три пъти по-голяма от тази на Франция, ледената шапка, покриваща Гренландия, блокира достатъчно вода, която може да повиши глобалното морско равнище с до седем метра

Невиждано събитие: Дъжд върху ледената покривка на Гренландия! - 1
Снимка: shutterstock

Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия - вероятно за първи път - събитие, което датски учени обявиха, че най-вероятно се дължи климатичните промени, информира "Франс прес".

Дъждът е бил наблюдаван в продължение на няколко часа на 14 август на измервателен пункт на повече от 3000 метра на върха на покривката, уточни американският център за данни за снега и леда.

За да вали дъжд, температурите трябва да са над или малко под нула градуса по Целзий, което сигнализира за риска, който повишаването на температурите представлява за втората по големина ледена покривка в света след Антарктида.

"Това е екстремно събитие, което може би никога не се е случвало досега", подчертава Мартин Стендел, изследовател от Датския метеорологичен институт, като допълва: "Вероятно това е знак за глобално затопляне."

Температурите са се повишавали над нулата на върха на покривката само девет пъти през последните 2000 години, уточни той.

Три от тези събития са били през последните 10 години, но в предишните два случая, през 2012 и 2019 г., е нямало дъжд.

"Не можем да докажем дали е валяло или не в шестте случая преди това, но е много малко вероятно, което прави валежите, които наблюдавахме, още по-забележителни", изтъква Стендел.

Дъждът идва след лято, през което северната част на Гренландия е преживяла рекордно високи температури над 20 градуса.

Тази гореща вълна е довела до това, скоростта на топене на ледената покривка да се ускорява допълнително. Отстъплението ѝ, започнало преди няколко десетилетия, започна да се ускорява през 1990 г.

С площ над три пъти по-голяма от тази на Франция, ледената шапка, покриваща Гренландия, блокира достатъчно вода, която може да повиши глобалното морско равнище с до седем метра.

Топенето предизвиква безпокойство сред учените, тъй като затоплянето в Арктика е по-бързо от средното за света.

Според европейско проучване, публикувано през януари, топенето на ледената покривка на Гренландия се очаква да допринесе за общото покачване на морското равнище с 10 до 18 сантиметра към 2100 г., 60 процента по-бързо от предишната оценка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Петков

    23 1 Отговор
    Ами хайде налагайте санкции на САЩ и на КИТАЙ и ги накарайте да спрат със замърсяващото си производство!
    А не по-добре е да ме накарате мен с кола евро 6Д, карана по 40мин на ден да плащам зелени, червени, оражеви и торунджави стикери и да ми вдигнете цената на горивото.
  • 2 Плувец

    15 0 Отговор
    Всички, които не знаят да плуват да се научат!:)
  • 3 Някой

    18 1 Отговор
    Вероятно за пръв път от колко време? От както планетата се е пръкнала? Ами тогава защо се нарича Greenland (зелена земя)? Ако е била зелена, както има сведения от времето на викингите (което не е толкова далеч в миналото), то дали не е валял и дъжд?
    Стига с тези страшилки. Ясно е, че за едни пари (много пари) става дума, и за това е нужно хората да са наплашени, ама пък с толкова плоски манипулации...
  • 4 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор
    Да няма проблем с ковид плашилника, че тръгнахте пак с "глобално затопляне" да ни плашите.
  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    14 2 Отговор
    Преди 15 години също имаше много горещи лета, също през 80-те имаше години на много хладно лято. Имаше зими със много сняг имаше и зими без сняг. Всичко това са природните цикли. Всичко друго са неолиберлните лъжи и простотии!
  • 6 1234

    9 0 Отговор
    Бързо всички да си изхвърлят колите с двг и да си купят по една електричка, така ще спасим света!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 БЕЗ

    11 0 Отговор
    "Само девет пъти за последните 2000 години". Браво на гренландците, даже когато никой не е знаел за тях, те са правили метеорологични изследвания..
  • 8 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    А да си купим по едно дебело дърво и да заиграе по някои гърбини и кратуни,не е ли по-добре? Защото така е било по времето на възникването на ,,Зелената земя"
  • 9 Аааа

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    А, късно е за това, само с една няма да стане, трябват поне по две!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 00014

    6 1 Отговор
    Прочетете за циклите на Миланкович -- обясняващи затоплянето и ледниковите периоди с траекторията на Земята около слънцето.
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Дали пожарите в горите по света са оказали някакво влияние, или пак Корсичката на дядо Въльо е пушила толкова, че чак до Гренландия е стигнал пушека й?
  • 13 Никодим

    0 0 Отговор
    Тя ,точно " Корсата " от Странжанско е виновна за мръсния въздух в точно определени часове в София и другите три големи града . Тя е виновна и за дъжда над Гренландия . да се увеличат таксите на всички коли даже и в Северния край на Силистренските потайни села с по 8 човека население. Още стикери ,такси ,налози и въобще когато нямате вече пари за да поддържате автомобил и си купите пак магарето и каруцата ,не си мислете ,че и на тях няма да има стикери колко метан хвърлят в София и на върха на света. Метаномери ще им сложат на каручките и на нас скоро ще монтират в тоалетните. Боклука е на общо основание заедно с данъците за имот ,без значение дали си там или не . Та това за тоалетните ще е по -справедливо. Не на общо основание и квадрат задни части. От 100 кг човек и на горе -двойна такса. И така 2200 година която очаквам с нетърпение нивото на св.океан ще е под нулата. Тогава пък сигурно ще я няма изобщо водата щото Корсата я изпи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания