Last news in Fakti

24 Август, 2021 13:04 5 907 14

Беларус ще получи един милиард долара

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • минск-
  • пари-
  • милиард-
  • мвф-
  • кристалина георгиева

Парите няма да бъдат внесени директно в бюджета или да бъдат предоставени на фалирали държавни предприятия

Беларус ще получи един милиард долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ, равна на сумата от един милиард долара. Това ще стане вследствие на влязлото на 23 август в сила решение за разпределяне на специалните права на тираж (Special drawing rights, или SDR) между държавите-членки на МВФ. Информацията бе съобщена от управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, предаде агенция БГНЕС.

SDR са специално създадени от МВФ международни разчетни парични единици. Валутният им курс се определя на базата на обменните курсове на конвертируемите валути – долар, евро, йена, британски паунд и юан. За последен път МВФ използва този инструмент през 2009 г., за да подкрепи световната икономика след глобалната финансова криза. Тогава около 190 държави-членки на организацията получиха такива средства в обем, съответстващ на техните квоти в МВХ и на размера на икономиките си по отношение на световната, припомня „Дойче веле”.

Тази година финансовата помощ от МВФ във вид SDR е в размер на 650 милиарда долара. Фондът ограничи достъпа до SDR на държави като Венецуела, Мянмар и Афганистан с мотива, че въпросът за легитимността на властта в тези страни не е решен окончателно.

Що се отнася до Беларус, условният собственик на предоставените от МВФ средства ще бъде Националната банка. Парите няма да бъдат внесени директно в бюджета или да бъдат предоставени на фалирали държавни предприятия. Условният бюджетен дефицит обаче може да бъде финансиран със SDR чрез много различни процедури. По-рано лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова Кристалина Георгиева и американския финансов министър Джанет Йелън да блокират достъпа на сегашните управляващи в Беларус до средствата по SDR, както и да замразят обмяната на конвертируема валута, докато в Беларус не се проведат нови, свободни избори.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 такмо

    28 3 Отговор
    за един човек от банкя и неговите п*асета работа ..един мелеярд пара ...
  • 2 гост

    13 5 Отговор
    ОТ КЪДЯ НА КЪДЯ?
  • 3 Лост

    23 4 Отговор
    Дават ти нещо без покритие, за да се спасиш от кризата. До следващия балон.
  • 4 хахаха

    24 11 Отговор
    Сега беларуската тиква ще пълни своя шкаф..... а нашта само гледа сега.
  • 5 Парите

    22 6 Отговор
    Ще получат една шепа хора с цел "изчегъртването" на Лукашенко.
  • 6 Ааа

    9 12 Отговор
    Той батинка Александр ще ги върне на секундата щот инък ще се компрометира и колхозниците ще въстанат срещу него защо взима тези сороски пари и защо се продава на соросоидите
  • 7 246

    26 3 Отговор
    Един милиард долара за финансиране на белоруската опозиция.И
    то съвсем легално. Ха да видим как ще успеят да си ги вземат от белоруската банка.
  • 8 Пея

    6 1 Отговор
    Засега е само обещание!
  • 9 оня с коня

    12 0 Отговор
    Това са много Кофти пари с мн лоша Лихва.Онделно пък че има Хиляди условия за Харченето им и за всеки разход трябва да има Консултация с Фонда,в противен случай - Санткции/парични/.Верно че Беларус ще Получи тия Пари,но в Статията не се споменава че това е ЗАЕМ!
  • 10 Даа!

    7 0 Отговор
    При условие,че над 85% от цялата лека,тежка,хранително вкусова и селскостопанска промишленост и производство са изцяло държавни,това е чист диктат.Да се пренасочват единствено към частните компании.Но цялата Държава ще го изплаща този милиард.Заедно с лихвите,който са доста солени.Ако нещо събори Лукашенко от власт,ще бъде този заем- а реално кредит! Там където веднъж стъпи Фонда, тази държава е зачеркната като финансов суверенитет.В определен етап,през поредица от нови" санкции" ще ги принудят да теглят нов заем.С който да покрият само лихвите на първия.Стара,изпитана система, която проработи почти във всички бивши Соц.държави.Само Поднебесната не им се хвана в капана.Никога няма и да се хване.Затова и не допуснаха чужда банка на своя територия.Защото всички банки са на къс повод от МВФ и Федчо.Изключение е само Поднебесната.Включително и Руската ЦБ е зависима от МВФ.
  • 11 Абе и

    4 1 Отговор
    Батьката,играеше на два стана.Заигра се със Западна Европа и бялата къща,разчитайки и на техни парични потоци.Докато не му спретнаха Мегдан.Сега е учудващо,че изобщо ще се вържат на тази кука. Преспокойно можеше за 10 минути разговор на четири очи с Вовата,да получи директен достъп до 2-3 милиарда.Без никакви загробващи условия.Прекалената независимост,много често ти изиграва лоша шега! С този на практика кредит, си загробва сам икономиката.И това след година- две може наистина да му докара истински Мегдан.Но не провокиран от вън.
  • 12 Доктора

    1 0 Отговор
    Значи скоро ще имаме пандемия от ковид и там.
  • 13 Тра ла ла

    4 1 Отговор
    На времето римляните са имали поговорка : Ти мео данаус ет донант ферентес. - Страхувам се от данайците(гърците) дори като ме даряват.
    Сегашните данайци са хазарчетата, собсвеници на наднационалния капитал, печатащи шарените хартийки.
  • 14 Танев

    0 0 Отговор
    ШО НЕ ЗЕМЕ ОТ РАША
Новини по държави: