24 Август, 2021 17:00 2 707 33

В руска АЕЦ тестваха уникален детектор

  • росатом-
  • русия-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • детектор-
  • нутрино-
  • калининска аец

Той позволява да се контролират процесите в активната зона на реактора

В руска АЕЦ тестваха уникален детектор  - 1
Снимка: Shutterstock

В Четвърти енергоблок на Калининската АЕЦ успешно бе изпробвана работата на детектора за регистрация на неутрино РЕД-100, който няма аналози в света. Уникалният прибор, разработен от специалистите от Националния изследователски ядрен институт – МИФИ, не само регистрира потоците от неутрино, но и позволява да се контролират процесите в активната зона на реактора.

Според един от създателите на детектора Александър Болоздиня, тъй като неутриното има висока проникваща способност, с помощта на детектор РЕД-100, е възможно не само дистанционно да се провежда т.нар „томография“ на активната зона, но и да се изучава изотопният състав. Тези данни могат в бъдеще да помогнат за предвиждане на различни извънпроектни ситуации в АЕЦ.

„Мобилната инсталация може да се постави в автомобил и да се провеждат измервания близо до АЕЦ. Създаването на такъв прибор съществено ще повиши безопасността на световната атомна енергетика“, смята Болоздиня.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    29 5 Отговор
    Измислил го е Руснака!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Европеец

    8 51 Отговор
    Те и в Чернобил така тестваха ,та изтровиха половин свят ,сега пак са се засили

    Коментиран от #3, #8, #23, #29

  • 3 Говориш наизуст...!

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Чети бе човек...!СЕГА са го създали този уред...!!!

    Коментиран от #16

  • 4 Жоро

    4 0 Отговор
    0-3.6 ронтгена за 0.1 секунда
  • 5 Европеец

    7 49 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    Какво е измислил руснака бе ,дървеното желязо е измислил Кой ги знае от коя американска или френска лаборатория са го задигнали ,измислили те ,клозетна дупка са измисли, друго нищо

    Коментиран от #12

  • 6 Радо

    33 2 Отговор
    Европейски, по-скромно с оценките!! Руснаците продават атомно оборудване в целия свят все пак.

    Коментиран от #7, #18

  • 7 Европеец

    5 30 Отговор

    До коментар #6 от "Радо":

    Продават ,продават разни самовари от 50те години с крадени технологии от германците и то на кой продават на разни треторазредни страни Защо не продадат в Европа, в САЩ ,продали на Бангладеш Това русофилистиците сте много задръстени ,като комина на руския "самолетоносач" сте задръстени

    Коментиран от #10, #11, #15, #30

  • 8 Фукушимчо

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Дано не стане както американската в Япония. Вече не ям нито риба нито миди нито водорасли! Отровиха океана и морето. И вас не съветвам да ядете морепродукти сле Фукушима!

    Коментиран от #14

  • 9 Рико

    0 10 Отговор
    Слънцето. Неутрони, протони. И неутрино. Да, ама "бройката" на неутриното не излиза. Някъде се -губи-от него. Науката тук да търси, а не да създава нещо което не се знае къде отива.
  • 10 Це Европа 404

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    Украинците взривиха Чернобил. Сега Русия прави ДУРАКО УСТОЙЧИВИ реактори за да не взривяват украинци и японци...
  • 11 Изпаднал Германец 1945

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    Те 1945 стана ясно колко струват Германските Технологии....

    Коментиран от #13

  • 12 Еврогеец

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Европеец":

    Не сравнявай Белите Хора руснаците с себе си крадльо.

    Коментиран от #32

  • 13 Гошо

    3 24 Отговор

    До коментар #11 от "Изпаднал Германец 1945":

    Ако не бяха американците и англичаните да им дадат храна и оръжия ,руснаците щяха да са оттатък Урал и да събират кедрови шишарки

    Коментиран от #21, #24, #28

  • 14 Госあ

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "Фукушимчо":

    Аве май си изял бая чернобилски марулки, обаче, А ?

    Коментиран от #17

  • 15 mi6osp

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    Русия предлага най- усъвършенстваните реактори за АЕЦ в света , поколения 3+,3++. Затова Росатомстрой в момента изгражда двайсетина реактора в света и проектира още толкова. Китай проектира до няколко години да построи реактор поколение 3+. Франция, Ю.Корея и Англия предлагат поколение 2++ и 3. Освен това Русия произвежда половината обогатен уран в света и около 13 пъти повече от САЩ. Това позволява на Русия да бъде най-големият производител на уранови горивни елементи , с най-високо качество.

    Коментиран от #22

  • 16 От страни

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Говориш наизуст...!":

    Американците го писаха по салуните: Донт шут де паянист - хи из дуинг хиз бест. Няма да стреляте по пианиста - той свири както може. Той и Европееца така - повтаря го това за Чернобил завалията от месеци насам във всяка една теме дето се говори за руски атом.
  • 17 mi6osp

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Това оръжие и материали са само 4 процента от произведените в СССР през войната и са платени с близо 1500 тона злато. За сведение, Великобритания е получила по лендлиза над три пъти повече от СССР и е платила само една четвърт .
  • 18 От страни

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Радо":

    Приказваш с него като че де е човек, ама то не се знае - още не е признал кой от 53 гендера си е избрал. Вих как вилнее. Той за "мръсни дупки от колозета" а ти му казваш "по скромна с оценките". Тё (не казвам той по разбирайма причина) говори на друго ниво и очаква от теб същите мръсни дупки а не културни думи.
  • 19 mi6osp

    3 0 Отговор
    Коментарът 17 е към номер13
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Жоро

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Спасиха се, че беше лаком чичо Хайни и им доде голям залък територията. Иначе сега Германия щеше да граничи с Китай.
  • 22 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    В Япония от доста време работи реактор поколение 4. Китай изградиха вече два такива. Франция ги проектира. Япония и Англия започнаха изграждането на такъв в Англия и имат договор за дългосрочно и обширно сътрудничество. Всъщност, забелязах че Англия пое в изключително добра посока откакто се отърва от еврошвабския съюз. Дори станаха и по независими от американците, което е доста интересно. Иначе, не отричам и никога не съм отричал руските технологии в много области. Действително технологията за отработеното гориво на Русия е ценна и според мен в комбинация с високотемпературното газово охлаждане на реакторите и паралелно производство на водород, което постигнаха японците е голяма надежда за още по екологична енергетика. Не случайно въпреки заграбената от Русия японска територия, японците подписаха договор за сътрудничество в областта на ядрената и водородна енергетика с Русия. Което прави чест на Япония.
  • 23 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Точно така преди 35 години тестваха в Чернобил значи?
  • 24 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Пълни глупости. Всичкия лендлиз е 4% от собствени ресурси на русняците. Ако вземете яденето е 15 грама на ден - много нахранени?
    Самолети - 11%, танкове -12%. И са започнали да помагат след като видяха че Русия взе да наделява. Руски воени началници признаха че без ленд-лиза войната щеще да продължи още година-година и половина. Имало ги е но не е била решаваща тяхната помощ.

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "От страни":

    След година, година и половина доста Фау с ядрени бойни глави са щели да летят към Русия. Това вземат ли го предвид руснаците ?

    Коментиран от #26

  • 26 Мечо Пух

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Я стига глупости, бре! Германците никога нямаше да произведат ядрено оръжие поради една много проста причина! Хайде сетете се каква е тя! Касае се за една "малка" грешка от няколко тона...
  • 27 Браво Масква

    5 3 Отговор
    Това е голям напредък. Неутрината са много трудни за детекция. Минават през цялата земя като куршум през облак мъгла.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Hahahah

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Я кажи във Фукушима американците какво тестваха. 4 бзривени блока още тровят Тихия океан и не е лошо като си купиш морска риба да я провериш дали не свети на тъмно (подарък от американските реактори във Фукушима).
  • 30 Hahahah

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    Заради прословутите германски технологии Германия загуби две световни войни, Всеки, ккойто кара германски автомобил е наясно защо. Твърде сложно и трудно за обслужване, на всичкото отгоре и скъпо и невъзможно да се обслужва от неграмотен персонал, като например в БГ сервиз от БГ майстор и не само. Вече и в германските сервизи не могат да си обслужват творенията.
  • 31 Българин

    2 3 Отговор
    Поредния безаналогов самовар на алкохолиците.Това без аналог, онова без аналог и като тръгнеш по света никъде нищо произведено от тях.Е в Африка има АК и БТР, но толкова.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Българин потомък на бай Ганьо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания