24 Август, 2021 18:00 4 808 54

Да не би афганистанците да са някакви нецивилизовани хора втора категория?

  • афганистан-
  • кабул-
  • талибани-
  • бежанци-
  • хаос-
  • ислям-
  • афганистанци-
  • деца-
  • бебе

До какво отчаяние трябва да е докаран човек, за да прехвърли бебето си, а сам да остане отвъд бодливата тел?

Да не би афганистанците да са някакви нецивилизовани хора втора категория? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Драматични сцени се разиграват на летището в Кабул. Американски войници крещят срещу афганистанците и им нареждат да отстъпят назад. Един от войниците отблъсква напиращото множество, докато друг взима хората на прицел с автоматичното си оръжие. Някои от афганистанците размахват във въздуха своите паспорти, сред които се виждат и европейски. Но войниците сякаш изобщо не се интересуват от това. В социалните мрежи се въртят видеа, в които се вижда как американски войници стрелят срещу тълпата и я пръскат със сълзотворен газ в опита си да овладеят хаоса. Жени плачат и умоляват да им се помогне, хора падат в несвяст, деца в шоково състояние с ужас са ококорили очи към родителите си.

Тъжната действителност

Напоследък тези кадри присъстват навсякъде. Те са като безчет тъжни предупреждения, които ни казват: Гледайте добре, гледайте какво се случва на хората, които не желаят да се подчиняват на този първобитен ислям. В Германия и в цяла Европа всички немеят от потрес. Как изобщо се стигна до тази драматична ситуация? До какво отчаяние трябва да е докаран човек, за да прехвърли собственото си бебе отвъд бодливата тел, без да може да го последва?

Броени часове, след като стартираха първите евакуационни полети на американците, летището в Кабул се превърна в неорганизиран бежански лагер. Тук изобщо не се брои какъв паспорт имаш и каква виза, дали си роден в Германия или в Афганистан. Тук важи правото на по-силния и всички хора са едно и също: афганистанци. А това означава: хора втора категория, които биват третирани именно като такива. Социално положение, образователен ценз, контакти, имущество или пък право на пребиваване извън Афганистан - на летището всичко това не струва пет пари. Скупчените тук бежанци вече са се простили с илюзията, че просто трябва да положат определено усилие, за да избягат от травмата и в бъдеще да заживеят като хора първа категория в Европа или в Северна Америка.

Сцените, които се разиграват на летището в Кабул, са истински символ на натрапената действителност през последните 20, не, през последните 40 години: един безпомощен и отчаян народ, който трябва да бъде спасяван от морално превъзхождащата го международна общност. Народ, който през последните дни е приклещен между стрелящите по него американски войници и талибаните, които го заплашват с архаични наказания. В момента афганистанците са изцяло зависими от това някой изобщо да им признае човешките права и произтичащото от тях право на закрила и сигурност.

Но дори и сред тези „хора втора категория“ се прави известна разлика. Невинното бебенце например, неопетнено от подозрения в тероризъм или ислямизъм, е сред най-любимите жертви, които американските войници спасяват. Военните всекидневно публикуват пропагандни снимки на войници, които държат в прегръдките си няколкомесечни бебета. Но не е ли гротескно, че само минути по-рано родителите на същите тези деца са били малтретирани? Излиза, че на децата може да се осигури достойно бъдеще единствено отделно от родителите им. А това си е отколешна колониална стратегия, която е била практикувана в днешните САЩ и Канада още по отношение на коренното население.

Стига с тези неоколониални клишета!

В ярък контраст спрямо „чистото дете“ е възрастният, нецивилизован афганистанец. Той е един от онези, които непрекъснато си трошат един другиму главите заради вечните им кръвни отмъщения. На Запад към афганистанския мъж нямат абсолютно никакво съчувствие. И непрекъснато чуваме един и същи въпрос: Защо като бежанци идват само млади мъже? Защо тези мъже не се съпротивляват в родината, а без бой я отстъпват на талибаните?

Точно тук извън полезрението остава един факт: афганистанската армия не се предаде без бой, тя беше оставена на произвола на съдбата от САЩ, от НАТО, че и от собственото си правителство. Бежанците са главно мъже и по още една причина: в Афганистан жената просто не може да си подаде носа навън без съпровод от мъж. С радост под килима се замита и фактът, че трудните и мъчителни маршрути през толкова много граници са просто непосилни за една жена. Вместо тези три обяснения непрекъснато се повтарят тъпите неоколониални клишета. Както още през 1988 година го беше формулирала литературоведката Гаятри Чакраворти Спивак, глобалната инсценировка винаги показва едно и също: "бели мъже спасяват кафяви жени от лапите на кафяви мъже".

Нека да си припомним: преди 20 години намесата в Афганистан беше легитимирана не само с борбата срещу тероризма, но и с желанието на Запада да освободи страната от талибаните, за да спаси афганистанските жени. И тъкмо тези жени в момента са зарязани на произвола на съдбата. Единствено онези, които успеят да се доберат до място в някой от евакуационните самолети - единствено те имат шанса да живеят като жени в съответствие със западните идеали. Всички останали, а особено пък мъжете в Афганистан - да се оправят както могат...

Автор: Васлат Хасрат-Назими


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поука

    85 7 Отговор
    Гледайте, какво се случва, когато те пази чужда армия, уж най-добрата!

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гад

    57 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: афганистанската армия не се предаде без бой, тя беше оставена на произвола на съдбата от САЩ, от НАТО, че и от собственото си правителство.

    Айде няма нужда. Продадоха се на талибаните и сега заслужават съдбата си. Толкова милиарди за оръжие и накрая никаква съпротива. Продажници.
  • 4 Луд

    35 1 Отговор
    И какво предлага автора на статията.Ами да иде там и да се разбере с афганистанците.И с талибаните може да се срещне.А поставяте ли се На мястото на тези войници.Ще кажете ,че те им е мястото там и ще сте прави.Но ,в същото време като се изтеглиха САЩ пак вие питате защо са се изтеглили.Ами защото не им е там мястото.Ситуацията е патова и е в ръцете на талибаните ,който ще месят ужас в населението ,но си мисля ,че ще са една идея по- гъвкави от преди.

    Коментиран от #38

  • 5 Ето

    53 6 Отговор
    До това води ислямизмът.Сякаш гледаш филм сниман 1000 години назад с времето.Ислямът върви ръка за ръка със фанатизма.Не ги съжалявам...нито децата.Те са подрастващи ходещи бомби.Имат си го във кръвта...онази диващина,която за тях е свещена култура.

    Коментиран от #22

  • 6 хъхъ

    62 1 Отговор
    Ами точно такива са, диваци. Освен това ми стана смешно като гледах жени военни, да държат бебетата на афганките...вместо самите те да са майки, те тръгнали да водят война в Афганистан...
  • 7 Буратино

    25 3 Отговор
    Не беше бебе а дете на поне 2ве годишна възраст. Баба ти е бебе.

    Коментиран от #48

  • 8 Коко

    37 0 Отговор
    Не втора а трета.А статийката си е жива измишльотина.Нищо общо с действителността.
  • 9 ТаУмВзе

    28 4 Отговор
    Това въпросче, овче зеле да пита Краварите. После сорос. И тогава, да не се чудят, защо Европа е необявен халифат.
  • 10 А питам

    32 5 Отговор
    САЩ са отговорни за положението там. Не трябва ли бежанците да се карат в тяхната 'демократична' страна??
  • 11 селтак

    38 8 Отговор
    Кой им е виновен на Афганистанците? Те сами са си го направили! Кой им е крив за разните му там аятоласи,бин ладеновци,аласи,всеки народ заслужава съдбата си,също като нас! Внимавайте за кого гласувате! Не давам акъл и съвети никому,Българският народ е достатъчно интелигентен! Долу чалгарите и комунистите!

    Коментиран от #33, #43

  • 12 в афганистан

    20 2 Отговор
    след бягството на доста млади мъже,нека и малко жени да напуснат,та да се изравнят малко като брой,мъже и жени!
  • 13 Перо

    47 2 Отговор
    Абсолютно манипулативна статия! Афганистанците искат да избягат от мизерията и беднотията,а не от режима,на който се предадоха доброволно! Това са икономически емигранти!
  • 14 ????

    34 0 Отговор
    Дикишът с обезправените жени не минава и от Иво извадиха снимки с деца, бебета и тъй като не може два пъти да вени сега минават на снимки с прехвутляния! Аре стига с тая пропаганда! Не ги искаме в България, та ако ще ката дневно показвайте такива. Аре ма. ш да вървят където са им събратята по религия.
  • 15 Иванов

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "Поука":

    Не си на ясно, колега. Прочети малко и ще разбереш, че американците са в Афганистан вече 20 години. За 20 години- стотици милиарди долари са похарчени за обучение и въоръжение на афганистанската армия, която наброява 300 000 човека(само за сранение-България, през най-златните социалистически години имаше 110 000 армия).
    Идеята на америнците , нокога не е билла да стоят там вечно. След толкова милиарди похарчени, след 20 години обучение - 300 хилядна армия се предаде пред 70 000 талибана за 7-8 дни. Тва кво ти говори? Болшинството от афганистанците си го искат радикалниа ислям. Тва е положението. Друг е въпроса, че американците с еиздъниха много с това изтегляне - послед нощ , без да предупредят никой и оствяйки зад себе си , много оръжия (включително десетки хеликоптери BLACK HAWK) . Чалмите талибански , ако знаят как да ги карат, може да стане сериозен проблем.

    Коментиран от #26, #29

  • 16 Ахахах

    23 0 Отговор
    Ами не са втора катвгория, направо са трета!
  • 17 Втора са

    41 0 Отговор
    Докато ислямът приема жената за втора категория с нулеви права, ще са втора категория. Раждани са от безправни и ще са безправни, затова свободният свят не е за тях, не се вписват, създават анклави, не разбират. А непрокопсаниците страхливи, изоставили жените си, щото пътят бил труден и жена не може да излезе навън не заслужават убежище.
  • 18 Пак неразбрал

    28 1 Отговор
    Добре де, нали от 3-4 години се говореше, че САЩ, НАТО и съюзниците им в региона ще се изтеглят? Нима правителството в Кабул, армията и мъжете в страната не са знаели? Казват, че до последно се прибирали в чекмеджетата всички средства от САЩ за боеспособност на армията и администрацията. Ето, дойде деня "Х" и на следващата сутрин се правят на луди, че едва ли не вчера изненадващо са разбрали, че остават срещу талибаните!? Как така?!

    Коментиран от #24

  • 19 Аха

    37 0 Отговор
    Нарочно напред тикат жените и децата като жив щит,а резците отзад .Това им е културата на тия. Човешкият живот не го ценят.Ще принесат в жертва жените и децата си само и само да живеят и да крещят Аллах е велик.
  • 20 Тероризъм в България

    9 8 Отговор
    В България Перник режат ръце, преследват жертвата докато не я убият!
    Опитват се да ме убият чак в Белград където избягах!
  • 21 pbdan

    36 0 Отговор
    В световната история няма бежанци от война с такъв възрастов полов профил - 99% мъже 20-40г. Къде са жените, децата, старците над 60г.?
  • 22 Чичо Тони

    13 20 Отговор

    До коментар #5 от "Ето":

    Да не би християнството преди 1000 години да е било нещо по-различно. Тя религията (без значение каква) върви ръка за ръка с простотията.
  • 23 Бамбука

    21 10 Отговор
    САЩ са виновни ? Дали е така ? Да оставим за момент Афганистан и погледнем за в собствената си Родина. Тридесет години Европа и САЩ се опитват да ни направят правова държава. Похарчени са стотици милиони. Какъв е резултата ? Почти нулев. Ние си искаме това, което сме . Миналата година протести и какво постигнахме ? ИТН "пребори" Герб" ? Стига смехории. Това ли искаха протестиращите и тези, които ги подкрепяха ? Предателството на ИТН. И как да ни помогнат САЩ, като ние самите не си помагаме ?

    Коментиран от #46

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Цвили

    12 0 Отговор
    Ам чи кви са?
  • 26 Буратино

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Нищо не са оставяли. Продадоха им го. Гледай филма Цар на войната.
  • 27 pbdan

    30 0 Отговор
    Ами да бягат в съседните страни, защо бягат в ЕС и то само в най-богатите държави? Имаха 300 000 правителствена армия въоръжена до зъби от САЩ, с тежка техника и авиация. Предадоха се за дни пред 50 000 талибани с калашници и базуки. Прилича на тайно споразумение - оставете глупавите американци да ви въоръжат, ние ще симулираме война, вие ще се предадете и ще ни оставите оръжието да покоряваме съседните държави.
  • 28 Анонимен

    28 1 Отговор
    Нямам нищо против да спасяват афганистански жени, но на младите им мъже мястото е в Афганистан, за да се бият с талибаните.
  • 29 Поука

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Много съм на ясно даже. Колаборационистката "армия" не е армия. Това са отряди за подпомагане на окупационните сили. Сравнението с нашата Армия е най-малкото некоректно, а за мен обидно. Не е важна само числеността на една армия, а ред други фактори които никой наложен "приятел" не може да ѝ даде. Не е нито до ислямизъм, нито до народност.
  • 30 Хммм...

    28 0 Отговор
    Не знам каква категория са,но знам че нямат нищо общо със човешките ценности и цивилизация.Имам позната,която от глупост се е омъжила за един такъв от тия.Избяга в Гърция.От нейните разкази само ужасии разбрах.Каза ми че етърва и била погребана жива във специално изграден гроб със една бутилка вода и хляб.Присъствали всичките близки като за погребение.И то за какво...? Защото била излезнала и влезнала в забранен за жени магазин и то без придружител.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Gen Gurko

    23 1 Отговор
    Даже много са цивилизовани, за седемнайстия век в който се намират и им е много хубаво даже. Всичките се присъединиха към талибаните за една нощ. Еврейски лъжлив парцал. Даже не убиват жените с куршум, а с камъни по традицията. При това всички много усърдно хвърлят и с всичка сила.Ш---ани чифутски манипуланти. Съсипахте я тази Германия зад чието име се криете, както съсипвате и бившата си обетована земя САЩ.
  • 33 Долу

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "селтак":

    и гербаджиите!

    Коментиран от #35

  • 34 тнт

    12 0 Отговор
    Дж Буш каза ,че талибаните са победени и са история преде 17г. Откъде дойдоха тези талибани?! Значи някой пак лъже и се прави на велик!На 20г. лъжа краката са къси!А ко беше сринал С.Арабия сега уахабити-талибани нямаше да има,същото се отнася и за Пакистан,ама не те са ни съюзници!Да ,да!

    Коментиран от #39

  • 35 селтак

    2 10 Отговор

    До коментар #33 от "Долу":

    Както е тръгнало май ше ги търсим! Тия поне се наядоха малко! Кака Корнела се покри и бута Майчето на топа на устата, а оная е толкова алчна че се е съгласила! Не виждаш ли че тия опукаха бюджета само за един месец и ревът за актуализация?
  • 36 Sieg

    15 0 Отговор
    Да спасим и маймуните от Африка и да чакаме развитие с хора от 3ти страни. Развитие ще има ама друг път.
  • 37 ПСР

    10 0 Отговор
    Можеха да окажат съпротива.Имаха оръжие.Нямаха желание,явно.Предадоха се.
    С огромна енергия тичат към летището.Но,за отпор не проявиха такава.Не ги съдя,нито ги категоризирам.
    Но,никой не им е крив.Сами си избраха този сценарий.
    "Господ помага,но в кошара не вкарва".
  • 38 Срам

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Луд":

    То ясно че не им е там мястото ама 20 години къде спяха? Така ли се прави, трябваше постепенно да става. И накрая що за малоумие да подпишеш договор с терористи? Абсолютно сгрешена политика, сигурно войниците чувстват и срам и гняв и съжаление трудно им е.
  • 39 Поука

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "тнт":

    Афганистан има много планини, трудно се води така война като противника се крие в пещарата. Освен това много от тях са в Пакистан понеже реално талибанското движение се заражда в Пакистан. Като добавим че южната част си ги подкрепя понеже са пущини това е положението.
  • 40 Ма много

    8 0 Отговор
    нагли тия?Тези въпроси следва да се задават на "Предводителя а свободния свят", а не в пространството?
  • 41 big

    7 1 Отговор
    А защо Дойче веле мълчеше за убийствата извършени от американците и британците в този регион: Афганистан, Ирак, Сирия и т.н.
  • 42 Пропа Ганда

    7 0 Отговор
    Айде стига ни занимавахте със чужди цигани,10 дни пишете само простотий напишите нещо полезно за сънародниците ви помогнете на Българите,какво ни интересуват афганистанските бандити,страните около тях не водят воини, мястото им е там!
  • 43 Змей Горянин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "селтак":

    Селски, за чалгарите разбирам да викаш "долу". Но защо и комунистите? Аз например си признавам, че съм много тъп, но не чак до там, че да се определям като антикомунист. Можеш ли да кажеш същото за себе си?

    Коментиран от #47

  • 44 СУВЕРЕН

    6 0 Отговор
    Някога ,отдавна , американците раздаваха оръжия на талибаните и ги насъскваха срещу руснаците. само че след 10-тина години ,талибаните се обърнаха срешу американците....Който е гледал филмите *РАМБО* , знае са какво става въпрос...Рамбо трепеше руснаци и талибаните го посрещаха като освободител.....изводите си правете сами.....
  • 45 СУВЕРЕН

    9 0 Отговор
    Германия обяви , че ше приема по 400 000 бежанци годишно заради недостиг на работна ръка. Е няма да ви кажа какви коментари пипшат немците. Един пример .. най- глупавият ход на Германия , казват хората. Авганците не са подходяща работна ръка. Първо 2 години им плащат всички разходи, разходи по изучаване на език, професия и т.н. 1200 евро джобни на месец , а когато дойде време да работят, над 80% не искат и соцяла продължава
  • 46 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бамбука":

    то верно си Бамбук.....САМ твърдиш ,че харчат милиони/по-скоро стотици милиони!!!!!!да ни направят ДЕМОКРАТИЧНИ!!!!??????Пък видиш ли,....НИЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!!!!че ги избираме ТАКИВА!!!!!Глююююпаво,мноу глюпаво ...бамбук!!!!!!!Нима мислиш че ТЕ ,харчат милИони за да се ПРОВАЛЯТ????????ТА НАЛИ ВСЕКИ!!!!!,,избран,,, Е ОДОБРЕН ОТ ТЯХ!!!!!!!!,,,избраните,,, ПЪРВО ХОДЯТ ТАМ.....преди да се назначат!!!!!!!!после ВСИЧКИ ЗАКОНИ СА ...ОДОБРЕНИ ОТ ТЯХ!!!!!Ако ,,,залитнем,, ни напомнят,натъртват и ...наказват....и любопитно!!!правителството ,,,работи,, с над 200 НПО/та....И ГИ ФИНАНСИРА!!!!!!!тоест ПЛАЩАМЕ за да ни командорят.....демократично.........Все пак 21 век сме,не 18'ти
  • 47 селтак

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Змей Горянин":

    Ами истината боли бе селски! Желая всичко добро и на тебе и на семейството ти и на децата ти! Искрено желая и от все сърце,ако щеш ми вервай,младите хора да не бегат от страната и да се гордеят че живеят тук! Трудно е, признавам ама като гледам бо...те във парламента кво прават от 4 месеца,направо не ща да мисла кво ше стане!
  • 48 Геронтофил

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Буратино":

    Ъъъъ на колко годинки е баба му?
  • 49 Адвокат

    8 1 Отговор
    А може ли да ни спестите тази крайно примитивна пропаганда? Авторът явно мисли че сме на нивото на немските му читатели? Мога ли да напомня на автора и на тези които кълват на такива глупости, как се защитават народите и държавите, които не искат да приемат едно варварско нашествие? СССР, Третия райх, Сърбия, Албания, Гърция, Виетнам, Корея ? Войната 1885 ? Балканската война? Посрещнаха талибаните с цветя и печени агнета! Като нашите през 09.1944? Е тогава какво иска автора? Явно пущуните са талибани, всичките, ами тогава какви приказки второ и пето качество? Не искаме талибани в страната си, не разбрахте ли, немци? Не сискаме да губим поредната война заедно с вас!
  • 50 Аналитик плюс

    1 0 Отговор
    Не е така. Афганистанците са силно религиозни и е повече от очевидно, че мнозинството биха подкрепили талибаните пред чужда система на управление натрапена отвън. Социализъм или Демокрация, без значение - те се оказаха за тях еднакво непоносими. Безспорно в Афганистан е патриархат, но те живеят така от векове и не желаят насилствено да променят начина си на живот. Е, разбира се, има и там напреднали хора желаещи да живеят модерно и ако е нужно, на тях трябва да се помогне. Възможно е обаче и никой да не ги спре да напуснат страната. Оставете хората да живеят в страната си така както са свикнали. Видяхме цивилизоването на индианците и на север и на юг до какъв геноцид доведе. Не вярвам талибаните да тръгнат да нападат сеседните държави..
  • 51 Българин

    3 0 Отговор
    Точно така.Авганците са нецивилизовани хора.Кое не е ясно?
  • 52 Българин

    2 1 Отговор
    46
    Абе балама, всички политици и кандидати да управляват са креатури на ДС и разработки на Русия.Трифончук от кои години го спонсорира Овергаз?Гледал ли си клипа където е на банкет с Доган а отвън хората гледат отрупаните маси като Гаврошовци докато нямат две хиляди лева в джоба?Две хиляди да.Тогава беше хиперинфлацията.Един сандвич беше 500лв.
  • 53 КовидПланерист

    1 0 Отговор
    Дори са свръхцивилизовани и образовани, познаващи по-добре от индийците законите на аеродинамиката. Индийците се возят само върху влакове а тия върху самолети...
  • 54 Велчо

    0 0 Отговор
    Кирил Петков е аватар ,а Хаджигенов и Бабикян са с обратна резба братлета
Новини по държави: