1 Септември, 2021 17:36 2 038 11

Замразиха част от евросубсидиите за Чехия

  • евросубсидии-
  • чехия-
  • агроферт-
  • бабиш-
  • разпределяне на средствата

В Прага днес е получено предупреждение от Брюксел, че няма да бъдат възстановявани никакви бюджетни разходи по европроекти, изпълнители на които са компании формална собственост на тръстови фондове

Замразиха част от евросубсидиите за Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия е уведомила правителството на Чехия, че замразява част от евросубсидиите за страната докато не бъдат затегнати законовите мерки срещу конфликт на интереси при разпределянето на средствата, предаде Ройтерс.

В Прага днес е получено предупреждение от Брюксел, че няма да бъдат възстановявани никакви бюджетни разходи по европроекти, изпълнители на които са компании формална собственост на тръстови фондове.

Такъв е случаят с конгломерата от компании "Агроферт", който се управлява от два такива фонда, но всъщност е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш. За това още през април Еврокомисията заключи, че той е в конфликт на интереси.

"Агроферт" е сред най-големите работодатели в Чехия в земеделието, производството на храни, химикали и дори в медийния сектор. Въпреки скандала с еврофондовете обаче, оглавяваната от Бабиш центристка и популистка политическа формация води в рейтинговите класации преди парламентарните избори, които са насрочени за 8 и 9 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следва

    6 1 Отговор
    Ганьо !
  • 2 доган

    9 0 Отговор
    И там ли имат тиква?

    Коментиран от #4

  • 3 Хо хо хо

    7 0 Отговор
    Тош така не може някакви си центристи да управляват тия които трябва да управляват могят да бъдят само ционисти.
  • 4 Ами

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "доган":

    Разбира се, във всяка една източно и централно европейска колония трябва да има назначена по една тиква която да налага и следи за спазването на евроанлантическите "ценности".......демек когато трябва да се изгонят руски дипломати това да става решително и бързо, или когато трябва да продадеш за жълти стотинки националния си интерес, абе такива работи. Докато тоя боклук Бабиш "слушка и папка" ще го дундуркат въпреки всички "конфликти на интереси", ама почне ли да прави като Орбан и да не им играе по свирката става лош и недемократичен и трябва да се премахне че да не пречи!
  • 5 Ей тия чехи!

    2 0 Отговор
    Имат партия със страшно име:
    Чешка пиратска партия!
    Като я чух и направо се смях на глас.

    Коментиран от #6

  • 6 Йо Несбьо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ей тия чехи!":

    Тя е вече стара партия! Съществува от няколко години и спечели немалко привърженици с нестандартна реклама. На практика прави същото като у нас - кебапчета и бира на Централната гара в Прага и заигравка с ромалеата...
  • 7 Цъцъ

    1 0 Отговор
    В другите държави вече получават пари, а нашите мързеливци в парламента не са одобрили плана все още.
  • 8 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Всъщност, законът за конфликт на интереси в Чехия беше приет някъде 2014-2015. Мнозинството чехи не беше и чували какво е това "стршет займу" и си назначаваше сексуалните партньорки за шефове и началници без никакъв срам. То и до днес е така де, но леееко настъпи охлаждане на мераците. А Андрей Бабиш е интересното, че именно той провежда може би най-добрата в момента политика за насърчаване на икономиката и повишаване на доходите. Надницата нарасна от 110 крони 2014 до сегашните 200-210 крони/час 2021 и то за обикновена работа в магазин или склад. А това ниво няма да се задържи още дълго, защото има и инфлация. Няма да се учудя догодина октомври да се подписваме минимално за 300 крони на час (25 лв). Естествено, в Прага. 300 х 160 = 48 000 крони преди данъци, т.е. към 38 000 чисто.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    4 0 Отговор
    Който не се кълчи по паради няма да яде.
    ЕС плаща само на онези, които развъждат 06ратни.
  • 11 Гошо

    0 1 Отговор
    Явно още ще трябва чехите да псуват Русия Няма да стане само с козметика ,посолството на Русия ще трябва да закрият -поне
Новини по държави: