Last news in Fakti

3 Септември, 2021 11:19 1 254 9

Групата на ЕС в подкрепа за Тайван

  • инвестиции-
  • доклад-
  • двустранни отношения-
  • военна агресия-
  • сътрудничество

Доклад препоръчва ЕС да работи за двустранните инвестиции и да играе по-голяма роля в поддържането на мира в Тайванския проток

Групата на ЕС в подкрепа за Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

В сряда комисията по външни работи на Европейския парламент одобри предложения, които призовават ЕС да засили политическите връзки с Тайван и да преименува своята Европейска служба за икономика и търговия на „Служба на ЕС в Тайван“.

Тайпе Таймс информира, че евродепутатите са приели доклада за политически отношения и сътрудничество между ЕС и Тайван с 60 срещу 4 гласа, шест члена на комисията са се въздържали.

Докладът трябва да бъде представен на Европейския парламент следващия месец. В него се изразява загриженост от военна агресия на Китай и се призовава Пекин да прекрати всякакви действия, които застрашават мира в Тайванския пролив и да не нарушава „статуквото“ без съгласието на Тайпе.

Документът препоръчва на ЕС да започне работа по двустранно инвестиционно споразумение с Тайван и да проведе преговори със страната на най-високо официално ниво. ЕС трябва да играе по-голяма роля в международните инициативи, които поддържат мира в целия проток и подобряват демокрацията на Тайван, като същевременно го превръщат в стратегически партньор в Индо-Тихоокеанския регион, се казва в него.

Докладът осъжда търговското ембарго на Китай срещу Литва и препоръчва ЕС да подкрепи балтийската държава в спора.

В Тайпе министерството на външните работи в изявление вчера благодари на комисията, казвайки, че ще следи отблизо предстоящото гласуване на Европейския парламент. Тайванското министерство припомня, че докладът отбелязва десетата годишнина от споразумението за премахване на визите между Тайван и ЕС, като допълва също: „Тайван и ЕС споделят основните ценности на демокрацията, свободата и правата на човека като съмишленици“.

Това че Тайван и Литва планират да създадат взаимни представителства в столиците си е най -добрата илюстрация за подобрените отношения с ЕС, както и неговите държави-членки, се казва в тайванската позиция. „Тайван не отстъпва от сплашването и ще отстоява демократичните убеждения на ЕС, САЩ, Япония и други съмишленици“, продължава тя.

Китайската мисия в ЕС публикува изявление, в което се казва, че блокът е нарушил принципа си „един Китай“ и е предал доверието, което стои в основата на партньорските им отношения.

Законодателите на ЕС трябва „незабавно да коригират грешните си изказвания и действия, за да защитят политическата основа на отношенията между Китай и ЕС“, каза Пекин.

На пресконференция в Тайпе Демократично-прогресивната партия (ДПП) заяви, че приемането на доклада бележи „исторически скок“ в отношенията между Тайван и Европа.

Нацията трябва да се радва на подкрепата в Европейския парламент за включването на Тайван в международната общност и резолюцията за двустранни икономически връзки, заяви Цай Ши-ин от ДПП.

Споменаването на Тайван е било избягвано в европейската политика, откакто регионалните държави започнаха да променят признаването от Република Китай към Китайската народна република през 60 -те години, каза Цай.

Това се промени под ръководството на президента Цай Инг-вен, като бяха направени крачки за възстановяване на отношенията между Тайван и членовете на ЕС и за повишаване на осведомеността за значението на Тайван в европейския публичен дискурс, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луноход

    11 5 Отговор
    Поредна не особено далновидна ( меко казано) стъпка от страна на Брюкселските зелки. Тайван е Китайска територия. Впрочем самите тайванци също мислят така. Просто са против Китайската ком. партия. Ако китайците решат да ударят икономически шамар на Европа нещата ще завършат много зле за самата Европа. За това нашите политици трябва да се дистанцират от подобни идеи.

    Коментиран от #8

  • 2 Бай Манчо

    10 3 Отговор
    Тайван е Китайска провинция , а напрежението го правят стахливците от сащ които въоръжават талибани и терористи . Където се появят има хаос , войни противопоставяне на братски и близки народи ,
  • 3 НЯМА БЪДЕЩЕ ТОЯ ЕССР

    14 1 Отговор
    ЕС Е НЕЩАСТЕН ОКУПИРАН ВАСАЛ НА САЩ ПОКАЖЕТЕ МИ ЗА 30ГОДИНИ ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ САЩ
  • 4 Нагли лъжци

    8 1 Отговор
    Е НАЛИ БАДЪНА КАЗА ВЧЕРА ДОТУК САЩ ДА СЕ МЕСИ В ЧУЖДИ СТРАНИ
  • 5 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор
    групичка хулиганстващи чиновници (не им знаем имената) отравят международните отношения безплатно по своя воля защото знаят като им свърши мандата ще работят при Барозу в някоя американска банка.
  • 6 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Тайван са китайци,азиатци,будисти,разбира се и други странни религии...Само си губите времето!!.Насочете работата си към ЕС..!!!.Европейци,няма да станат !!!.Няма как!!
  • 7 БАЙДЪН НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ2482

    5 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ САЩ НИКАКВА НАМЕСА В ДРУГИ СТРАНИ
  • 8 Хо хо хо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Луноход":

    ако американските технологии се махнатжот тайван то последният става безполезен.
    Китайците се интересувят от технологиите не от това малко островче.
  • 9 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КОЯ ГРУПА ОТ ЕС ????? "АМЕРИКАНИКУС ГЪ ЗО ЛИЗУС " ИЛИ " ГЪ ЗО ЛИ ЗУС АМЕРИКАНИКУС " !!!???!!??