Last news in Fakti

6 Септември, 2021 15:23 3 394 6

Един от синовете на Кадафи вече е на свобода

  • муамар кадафи-
  • син-
  • либия-
  • турция-
  • затвор-
  • триполи-
  • саади кадафи

Сблъсъците и борбата за власт в Либия не стихват

Един от синовете на Кадафи вече е на свобода - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Един от синовете на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи е бил освободен от затвор в столицата Триполи. Саади Кадафи е отново на свобода по препоръка на либийския главен прокурор. По информация на агенция Франс Прес, преди месеци той е настоял Кадафи да бъде освободен в момента, в който "всички необходими условия са изпълнени". Мъжът може да остане в Либия или да напусне страната.

Саади Кадафи вече е в Турция?

Няма официална информация за местонахождението на 47-годишния Кадафи. Според медийни публикации обаче третият най-голям син на бившия диктатор вече е напуснал страната в посока Турция. През септември 2011 година Саади Кадафи избяга в Нигер. Малко след това баща му беше принудително отстранен от властта, а на 20 октомври - убит. По време на гражданската война в Либия през 2011 година трима от седемте сина на диктатора загинаха.

През март 2014 година Саади бе екстрадиран в Либия. Властите в африканската държава отправиха няколко обвинения срещу него, включително за участие в опитите за насилствено потушаване на бунтовете срещу неговия баща. През 2005 година апелативният съд в Триполи оправда бившия професионален футболист по обвинение за убийство на футболен треньор през 2005 г.

Сблъсъците и борбата за власт в Либия не стихват

След като Кадафи падна от власт, Либия изпадна в несигурност и сблъсъци между различните групи, борещи се да поемат управлението. Преходно правителство работи от началото на тази година, за да подготви нови избори. Вторият по-голям син на Кадафи, Сейф Ал Ислям, който се издирва от Международния наказателен съд по подозрения за извършване на военни престъпления, заяви в края на юли, че има амбиции за президентския пост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    29 1 Отговор
    ДВ,както обикновено,отново грешат.Правилно е да се напише не "... бившия..",а "убития либийски държавен ръководител".И това убийство е пряко следствие от действията на Запада.И резултат от тия действия е и убийството на една богата и процъфтяваща държава,нежелаеща да се превърне във васал на демократизаторите.
  • 2 гост

    20 2 Отговор
    Където отидатдемократичните кравари и става мазало !!!
  • 3 цербер

    6 2 Отговор
    В Турция ли е вече Саади Кадафи ?
  • 4 Demonaz

    2 8 Отговор
    Аз съм Муамар Кадафи, аз убих децата в Бенгази.
  • 5 Търновец

    16 0 Отговор
    В Либия България имаше лиценз за нефтено поле – даде ни го Полковник Кадафи! 25000 кв. километра – нефт и газ – какво стана???
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    Кадафи бе зверски убит по заръка на англосаксонския звяр,и фамилията кадафи унищожена!""Нещото""е по здрав от Кадафи към англосаксонските хиенови кучета...