Last news in Fakti

7 Септември, 2021 07:58 1 393 3

Лондон удължи гратисния период за стоки, влизащи в Северна Ирландия

  • брекзит-
  • великобритания-
  • стоки-
  • северна ирландия-
  • ес-
  • лондон-
  • търговия

Преговорите с ЕС не доведоха до решаване на търговския спор

Лондон удължи гратисния период за стоки, влизащи в Северна Ирландия - 1
Снимка: Shutterstock

Гратисният период без митнически проверки за някои стоки, влизащи в Северна Ирландия, отново бе удължен едностранно от британските власти, след като преговорите с ЕС не доведоха до решаване на търговския спор след Брекзит.

След като преди британското правителство едностранно удължи гратисния период от 6 месеца от началото на годината и се стигна до остър сблъсък с Брюксел за нарушение на споразумението за Брекзит, последва официално искане от Лондон гратисния период за бъде удължен до 30 септември, предаде БНР.

Макар и с неохота Брюксел се съгласи, като през цялото време се водят преговори за намиране на решение по така наречената "Война за наденичките", но европейците са категорични, че Протоколът за Северна Ирландия не подлежи на предоговаряне и трябва да се приложи. А това означава, че за да се избегне граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която е част от ЕС, стоките подлежат на пълна митническа проверка.

С гратисния период се цели по-плавен преход към новите бюрократични изисквания за търговията след Брекзит. Източник от "Даунинг стрийт" е казал, че с новото безсрочно удължаване Лондон иска да се даде повече време за преговори. Междувременно се очаква заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да посети Северна Ирландия в четвъртък и петък за срещи с политически, бизнес и обществени лидери.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 црррр

    2 0 Отговор
    Голям и зелен празъ!
  • 2 БоДжо

    1 0 Отговор
    Гледам ингилизите, много се наслъждават на Бръкзита.
    Така им го Бръкзитнаха.
    Сега Шотландия като обяви независимост и се върне в ЕС, а Северна Ирландия се обедини с Република Ирландия, Ингилизия ще си остане само с Уелското си корги.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: