8 Септември, 2021 14:20 1 522 8

Горещини, температурни рекорди, горски пожари: най-топлото лято в Европа

  • жега-
  • пожар-
  • глобално затопляне

По време на горещата вълна в Южна Европа на 11 август в Сицилия беше измерена температура от 48,8 градуса по Целзий

Горещини, температурни рекорди, горски пожари: най-топлото лято в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Юни, юли и август са били най-горещите месеци в Европа, откакто изобщо се води такава статистика. Това става ясно от доклад на програмата "Коперник" на ЕС.

Месеци юни, юли и август тази година са били най-горещите в Европа, откакто се води статистика. Това съобщиха от програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник".

От "Коперник" се позовават и на рекордните температури през август в средиземноморските държави, които бяха засегнати от големи горски пожари.

Температурата това лято изпреварва предишните рекорди, поставени през 2010 и 2018-а година, с 0,1 градуса по Целзий.

В Сицилия бяха измерени 48,8 градуса по Целзий

В рамките на Европа обаче има сериозни различия. Като цяло средната температура през август се движеше около стандартните стойности, в северните части на континента обаче тя беше по-ниска, на Изток - по-висока от обикновено, а около Средиземно море температурите бяха екстремно високи.

"По време на горещата вълна в Южна Европа на 11 август в Сицилия бе измерена температура от 48,8 градуса по Целзий“, подчертават от европейската програма. Ако тази стойност бъде потвърдена от Световната метеорологична организация, това ще е най-високата температура, измервана някога в Европа. Горещата вълна, която също така застигна Испания, Гърция и Турция, създаде "благоприятни условия" за опустошителните пожари в региона.

Служба за климатични изменения на ЕС "Коперник" изготвя месечни доклади за температурата на въздуха, морския лед и кръговрата на водата. За целта от "Коперник" използват данни от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по света, както и различни изчисления.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 2 Отговор
    А ви чака и най-тъмната и студена зима, която почва на 1-ви октомври. Така каза Бай Дончо и аз му вервам.
  • 2 Ахаххаа

    8 1 Отговор
    Кво лято от 3 юли до 31 август. Това беше най смешното лято. Почти толкова смешно колкото дойче зеле ахахахаха

    Коментиран от #5

  • 3 КО РЕЧИ КО

    1 2 Отговор
    ЩЕ ВИДИТЕ НОЕМВРИ МЕСЕЦ КАТО ДОЙДЕ РАДЕВАТА ЗИМА.....❄❄🌪🌪🌪🌩🌩😱
  • 4 един от многото

    4 1 Отговор
    Ако и на последната седмица и казвате гореща!
  • 5 Човека Коза

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ахаххаа":

    Майтап да няма, тази година късно се стопли, а септември някъв-никъв. Мислихме с детето на плаж да ходим днес, то цял ден облаци във Варна, чак преди малко поизпече колкото да ни е яд, вече за кога...
  • 6 Някой

    5 2 Отговор
    И това е повод да се въведе повсеместно ограничение на хората. Вече бе изтренирано с локдауните около коронавирусната шумотевица.
    Знам, че това им се иска на "зелените" и техните ментори.
  • 7 яко ни лъжат

    4 3 Отговор
    Глoбaлнo зaтoплянe - пoрeднaтa eврeйcкa измaмa зa oблaгaнe нa държaвитe c въглeрoдни (кaрбoнoви) дaнъци в пoлзa нa глoбaлнaтa eврeйcкa мaфия. Тръмп ги зaбрaни, нo Бидoнa ги нaлaгa c нoвa cилa. АМАН ОТ ЛЪЖЕТИ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 ШОПО

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "яко ни лъжат":

    ТОЛКОВА ГОЛЕМА Е ЛЪЖАТА ,ЧЕ В ТРЪНСКО ПАДНА ПЪРВАТА СЛАНА. ФАКТ,РЕГИСТРИРАН . ТИЯ ПО ЛЪЖАТ И ОТ ШОПИТЕ!!!! - ОТ ИСКАРО ПО ДЪЛБОКО НЕМА!!!!