Last news in Fakti

8 Септември, 2021 16:09 1 884 32

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да адаптира външната си политика заради променящия се световен ред

  • ек-
  • ес-
  • урсула фон дер лайен-
  • европа-
  • външна политика-
  • адаптация-
  • стратегия-
  • приоритети-
  • доклад

Комисията установи четири основни глобални тенденции, засягащи капацитета и свободата на действие на ЕС

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да адаптира външната си политика заради променящия се световен ред - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие втория си годишен доклад за стратегическото прогнозиране – „Капацитетът и свободата на действие на ЕС“. В съобщението е представена ориентирана към бъдещето и мултидисциплинарна перспектива относно отворената стратегическа автономност на ЕС в един все по-многополюсен и оспорван световен ред. Комисията установи четири основни глобални тенденции, засягащи капацитета и свободата на действие на ЕС: изменението на климата и други предизвикателства, свързани с околната среда; цифровата свръхсвързаност и технологичната трансформация; натиска върху демокрацията и ценностите; и промените в световния ред и демографията. Тя също така определи 10 ключови области на действие, в рамките на които ЕС може да се възползва от възможностите, свързани с позицията му на световен лидер и отворената му стратегическа автономност. Стратегическото прогнозиране продължава да служи за основа при изготвянето на работните програми и при определянето на приоритетите на Комисията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Почти ежедневно европейските граждани виждат как глобални предизвикателства като изменението на климата и цифровата трансформация оказват пряко влияние върху живота им. Всички имаме усещането, че демокрацията и европейските ценности са поставени под въпрос както във вътрешен, така и във външен план, както и че Европа трябва да адаптира външната си политика заради променящия се световен ред. Ранната и по-качествена информация относно тези тенденции ще ни помогне да се справяме своевременно с такива важни въпроси и да насочим нашия Съюз в положителна посока.

Заместник-председателят Марош Шефчович, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективи, заяви: Въпреки че не можем да сме сигурни какво ще бъде бъдещето, по-доброто разбиране на основните водещи тенденции, сфери на несигурност и възможности ще повиши дългосрочния капацитет и свободата на действие на ЕС. Затова в доклада за стратегическото прогнозиране се разглеждат четири водещи тенденции със значително въздействие върху ЕС, и се определят десет области на действие с цел подсилване на отворената ни стратегическа автономност и затвърждаване на водещата ни позиция в световен мащаб до 2050 г. Пандемията само увеличи нуждата от амбициозни стратегически решения и този доклад ще ни помогне да останем бдителни.

Десет стратегически области на действие на политиката:

1. гарантиране на устойчиви и издръжливи здравни и продоволствени системи;

2. осигуряване на декарбонизирана енергия на достъпни цени;

3. подсилване на капацитета в сферата на управлението на данни, изкуствения интелект и авангардните технологии;

4. осигуряване и разнообразяване на доставките на суровини от критично значение;

5. гарантиране на стартова позиция в световен мащаб при определянето на стандарти;

6. изграждане на устойчиви и съобразени с бъдещето икономически и финансови системи;

7. разработване и задържане на умения и таланти, съответстващи на амбициите на ЕС;

8. укрепване на сигурността и отбраната и достъпа до космическото пространство;

9. сътрудничество с глобалните партньори за насърчаване на мира, сигурността и просперитета за всички; както и

10. укрепване на устойчивостта на институциите

Следващи стъпки

Комисията ще продължи да изпълнява своята Програма за стратегическо прогнозиране за този цикъл на политиката, като допринася за изготвянето на инициативите по работната програма за следващата година. На 18—19 ноември Комисията ще е домакин на годишната конференция на Европейската система за стратегически и политически анализ (ESPAS), на която ще бъде обсъдена темата за доклада за стратегическото прогнозиране за следващата година — обвързването на екологичния и цифровия преход, т.е. взаимното им укрепване, включително чрез използването на нововъзникващи технологии. Освен това общоевропейската мрежа за прогнозиране на „министрите за бъдещето“ във всички държави членки ще продължи да изгражда капацитет за прогнозиране в администрациите на държавите — членки на ЕС. По-късно този месец Комисията ще приключи и обществена консултация относно своите информационни табла за устойчивостта, които са нов инструмент за цялостна оценка на устойчивостта в ЕС и в неговите държави членки. Това ще допринесе за измерването на социалното и икономическото благосъстояние не само чрез БВП. Обществената консултация относно проекта на Комисията за информационните табла за устойчивостта продължава до 30 септември.

Стратегическото прогнозиране помага на Комисията по нейния далновиден и амбициозен път към постигането на шестте основни цели на председателя Фон дер Лайен. В началото на 2020 г. бяха изготвени годишни доклади за стратегическото прогнозиране въз основа на пълни цикли на прогнозиране, за да допринесат за изготвянето на приоритетите на годишната реч за състоянието на Съюза, работната програма на Комисията и многогодишното програмиране.

Тазгодишният доклад се основава на доклада за стратегическото прогнозиране за 2020 г., с който устойчивостта беше въведена като нов ориентир за изготвянето на политиките на ЕС. Водещите тенденции и действия на политиката, посочени в доклада за стратегическото прогнозиране за 2021 г., бяха определени чрез ръководена от експерти междусекторна прогнозна оценка, проведена от службите на Комисията при широки консултации с държавите членки и с други институции на ЕС в рамките на Европейската система за стратегически и политически анализ (ESPAS). Резултатите от прогнозното проучване са представени в Доклада на Съвместния изследователски център за наука в подкрепа на политиката: „Оформяне и подсигуряване на стратегическата автономност на ЕС до 2040 г. и след това“.

За да подкрепя изграждането на капацитет за прогнозиране в целия ЕС, Комисията създаде общоевропейската мрежа за прогнозиране, включваща 27 „министри за бъдещето“ от всички държави членки. Мрежата позволява обмена на добри практики и помага на Комисията при изготвянето на нейната стратегическата програма за прогнозиране чрез обсъждане на основни въпроси от значение за бъдещето на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    34 0 Отговор
    ДИРЕКТНО НИ ГО ЗАЯВЯВАТ!!! ДАНО ПРОЗРЕТЕ! ТРЯБВА СЪПРОТИВА С ЦЕНАТА НА..УДОБСТВАТА!
  • 2 Майна

    24 0 Отговор
    ,,ДАЛНОВИДНИЯ ПЪТ ,, Е НАЧЕРТАН ОТ ГЛОБАЛИСТИТЕ
  • 3 Софиянец

    21 2 Отговор
    Един от приоритетите на Кирчо Петков и Радев с гръб от рашетников е референдум за излизане от ЕС.
  • 4 Майна

    31 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ....,,НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД..,,
  • 5 Лост

    25 0 Отговор
    Колкото по бързо Господ си прибере всичките Урсили-толкова по добре за Европа.
  • 6 Тошо

    24 0 Отговор
    ТАЗИ ЖЕНИЦА НЕ ПОДОЗИРА КОЛКО Е ТЪПА.

    Коментиран от #11, #18

  • 7 гадно

    19 0 Отговор
    Четвъртия райх прави това което го устройва. Пише си доклади за сведение и изпълнение от тези които са допуснати до съюза за да пътуват и робуват за големите началници там където ще са най-щастливи.
  • 8 Петьо Петров

    27 0 Отговор
    Още ли искате свободната Европа?
  • 9 урсуло

    17 0 Отговор
    Тия твои приказки бият балона на братя Монголфие по газ под налягане отсекъде .
  • 10 Българина

    23 1 Отговор
    Урсула Лельо залюхана, кадрите решават всичко, старо социалистическо правило, демек Демографията! каквото ти е населението такъве ти климта икономиката и мястото в НСР. а ти си го сложила накрая.. немците винаги сте били прости, инаще нямаше да ви го на чу кат два пъти и сега се пробвахте за трети път, ама юдеите чрез сащ подслушване и бази пак ви го сложиха. вие докарахте европа до езгласна буква и ислямско нашествие

    Коментиран от #14

  • 11 така си е

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    Преяждането води до затъпяване , тия плюскат яко.
  • 12 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    точка "5" противоречи на "1" и "2"
  • 13 Лили

    20 1 Отговор
    Тази да се обеси спешно и да повлече и останалите античовеци. Крайно време е да останат само читави хора, земята е достатъчно богата и ако се изметат злите ще е рай
  • 14 Майна

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Тя е просто една ГОВОРИТЕЛКА на ГЛОБАЛИСТИТЕ ..
    надявам се ,че сте наясно
  • 15 Bg&PIGS

    15 0 Отговор
    Според точка 8, трябва да усилят сигурността по южните граници на ЕС, обаче не чрез US бази, не чрез НАТО, а с войски под европейско командване.
    Това не е икономическа миграция, не е бежанска криза, това е инвазия.
  • 16 666

    20 1 Отговор
    урсулица споменава за СВЕТОВЕН РЕД .Някой не вярваха ,крайно време е да повярват .Първо направиха паричната система да минава през банкерите главните уродливи на световния ред ,след това започнаха да ни тровят и да контролират човечеството . Разболяват ни с храна и болести почето които са произлезли от тайни лаборатории а след това си правят експерименти да ни лекуват ...кой устиска кой не устиска в гробищата ,никой не се трогва .Надявам се в скоро време да се случи нещо за което мечтая ...народите да се събудят от летаргичния сън и да смачкат главата на змията .

    Коментиран от #23

  • 17 Обаче

    11 1 Отговор
    Забравиха нещо.На майката природа няма как да наложат модерния световен ред.След една две години от глобалното затопляне като се разтопят ледовете ,че като плисне огромния потоп ще им иде на кино световния ред...със всичките им дигитални глупости,пандемии и прочие
  • 18 666

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    Тая жена е поставено лице ,също като меркелица ! Европа е тотално срината и смачкана от тия двете същества !
  • 19 Blackthorn

    13 1 Отговор
    Покай се докато е време вещице! Покай се и принеси дела на покаяние преди да е свършил земния ти път!
  • 20 урсулка

    5 0 Отговор
    Това с което съм я запомнил тая женица е това , че Буци каза , че бил на вечеря с нея у тях. Да вечеряш с Буци си е ехеееее , фърчат сутиени , гащи и с 200-ста.
  • 21 Без коментар дами и господа

    9 0 Отговор
    ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ СВТОВЕН РЕН
  • 22 Гост

    11 0 Отговор
    Аааа значи все пак има я "конспирацията" за Нов Световен ред. Ще излезе, че всичките на длъжностни постове в политиката, икономиката, и навсякъде въобще действат за новия световен ред. Май конспирациите стават действителност и набедените преди година за конспиратори са били изцяло прави
  • 23 ДА почна се

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "666":

    ДА!!ТОВА Е!!!ЗА ПРЪВ ПЪТ ГО КАЗАХА!!!НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!!!ПОЧНА СЕ!!!
  • 24 dfu

    4 0 Отговор
    ЕС ако наистина смята да просперира като съюз - шута на глобалистите, ако трябва и война на USA в случай че продължават да диктуват правилата на съюза, затваряне на границите за нелегална миграция навътре, депортиране на нелегални мигранти и рецидивисти.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 NWO

    7 0 Отговор
    Искренно се надявах да е "конспирация".Оказва се че не е!Жална ни майка!

    Коментиран от #28

  • 27 NWO

    7 0 Отговор
    ЕК е в готовност за емитирането на 250 милиарда евро „зелени“ облигации
  • 28 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "NWO":

    Тея прокламатори и строители на новия световен ред са не повече от 10%. Зависи от нас деветдесетте процента дали ще ни е жална майката. Само с тюхкане не става.
  • 29 Име

    10 0 Отговор
    Който е чел "Голямото нулиране" на Клаус Шваб ще открие че има 99,9 процента препокриване с написаното в статията. Конспирация? И кои са конспираторите?

    Коментиран от #31

  • 30 Поп

    1 0 Отговор
    Клише до клише!
  • 31 Аспарух

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    е Конспираторът! Той е спрял коня си тук.

    (за Хана иде реч)
  • 32 Енчев

    0 0 Отговор
    Неможе да става и дума, за промяна на световният ред, щом братска Русия, Китай и Индия съществуват!
    И "Ако трите Държави - / Русия, Китай и Индия / се съюзят,
    ще настъпи законен мир на Земята"! К. Шахназаров
    "Гласът на без суверенитетна, БЪЛГАРИЯ"