Last news in Fakti

10 Септември, 2021 22:00 3 670 35

Кошмарите, безсънието, целият ужас: изведнъж всичко отново оживява

  • афганистан-
  • войници-
  • талибани

Непоносим е и фактът, че талибаните отново контролират Афганистан

Кошмарите, безсънието, целият ужас: изведнъж всичко отново оживява - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Години наред германски войници рискуват живота си в Афганистан. Андреас Егерт е един от тях. Там е загубил много другари и е развил посттравматично разстройство. За него изтеглянето от Афганистан е "непоносимо".

Изведнъж всичко отново оживява: кошмарите, безсънието, целият ужас на войната в Афганистан. "Кадрите от края на мисията край Хиндукуш и връщането на талибаните на власт бяха непоносими за мен", казва бившият войник от Бундесвера Андреас Егерт. "Това отключи старите ми травми и доведе до влошаване на симптомите", казва той.

Седем пъти Егерт е участвал в бойни мисии в Афганистан. Виждал е как негови другари загиват - и германци, и афганистанци. През 2010 преживяното на фронта отключва при него посттравматично стресово разстройство, от което не се е излекувал и до днес. "И все пак аз само се разболях, докато мои другари загубиха живота си, а техните най-близки загубиха любим човек", казва той.

Защо отидохме в Афганистан?

Точно поради това за ветерана от Афганистан е непоносимо да гледа как всичко, за което някога се е борил, сега рухва. Непоносим е и фактът, че талибаните отново контролират страната. "За мен това е ужасно: намираме се отново там, където бяхме преди 20 години. Талибаните се развиха, днес те са дори по-добре оборудвани от германската армия – имат повече хеликоптери в изправност. Звучи ужасно, но трябва да го кажа", посочва Егерт.

Бившият военнослужещ от Бундесвера, който днес живее в Бон, се съгласи да говори пред обществено-правната телевизия ARD за отварянето на старите рани - за разлика от много други травматизирани негови колеги, които категорично отказват. Особено голям е гневът в Съюза на ветераните от германските мисии зад граница. След като и последният самолет на Бундесвера кацна на летището на връщане от Афганистан, без да бъде посрещнат от нито един политик, по телефона заваляха гневни обаждания, казва председателят на организацията Бернхард Дрешер. "Хората изразяваха своя гняв и разочарование, заля ни истинска лавина от емоции – най-вече от хора, които са травматизирани от тези събития", казва той.

Риск от радикализация сред ветераните

Дрешер предупреждава за риска от опасна радикализация сред ветераните. Той посочва, че само през тази година са били основани две нови десни групировки на ветерани, настроени революционно. А оттеглянето от Афганистан и свързаният с това гняв сега заплашва да засили тези тенденции. "Последните събития в Кабул се възприемат като "политически провал", който обезсмисля напълно мисията в Афганистан", разяснява Дрешер.

И всичко това се случва с военни, които са рискували живота си в Афганистан, а след това е трябвало години наред да се борят за признание, терапия и обезщетение за получените травми. "Липсващото подобаващо признание от страна на държавата само засилва у тези хора убеждението, че те вече не са представлявани от политическия център. Непременно трябва да предотвратим евентуалната им радикализация", казва още Дрешер.

Именно тези опасни екстремистки залитания тревожат и ветерана от Афганистан Андреас Егерт. Той обаче има и много другари, които незабавно биха се върнали в Афганистан, за да помагат. Но това е невъзможно. "Те са чувстват безсилни. Това, че не могат да помогнат, им се отразява много лошо", уверява той.

Егерт също се опитва да помага. Той се ангажира в Съюза на ветераните от задграничните мисии с помощ за всички негови колеги, които не могат да се справят със сегашната ситуация. Това, казва той, му помага да намали малко непоносимото усещане за безсилие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    19 1 Отговор
    ми кво може да се каже повече-дори и родните тролове не биха се изказали срещу тая шизофрения..

    Коментиран от #8

  • 2 факт

    23 4 Отговор
    Афганистан - гробището на империите.

    САЩ и НАТО отиват при Османската, Британската и Съветската империи.
  • 3 Behemoth

    28 5 Отговор
    Е тия все едно са били при Сталинград ...разстройство получили ХАХАХ...
  • 4 Ами да

    41 3 Отговор
    Непоносим е единственият факт-че САЩ създадоха Талибаните,ИД и куп други радикални терористически групировки---а сега бягат от тях като бити п.....
  • 5 хъхъ

    39 0 Отговор
    "Години наред германски войници рискуват живота си в Афганистан." - що дирят там тия авантюристи и печалбари? Афганистан не е нападнал Германия. На хората там им писна от чуждата окупация, затова подкрепиха талибаните. Иначе не става да се превземе цялата страна за 5 дни, ако нямаш подкрепата на народа.

    Коментиран от #28

  • 6 КОТарАК

    10 1 Отговор
    кошмари, безсъние ,ужас,,,
  • 7 реалистъ

    28 1 Отговор
    Радикалният ислям и тероризма са западно творение.
  • 8 Проблемът

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Котьо е че те не искат да приемат че са се напъвали, харчили пари, умирали и какво ли още не за тоя който духа.
    Само че толкова са им промили моьъците с тия диктатори и народи, които чакат да бъдат освободени че не е истина.
    Те винаги са прави, винаги знаят какво да се направи и най-вече имат най-големите и прекрасни бомби.
  • 9 Хорст Фукс

    16 2 Отговор
    Да пие по два диазепама сутрин и вечер. За по сигурно и с памперс през нощта.
  • 10 Активист на БКП

    33 1 Отговор
    Ами Афганистан е на хиляди километри от Германия,да е седял при жена си.

    Коментиран от #23

  • 11 По закон

    29 0 Отговор
    германската армия няма работа извън страната си!Кой сгази конституцията на Германия?
  • 12 Наблюдател

    36 0 Отговор
    Защо отидохме в Афганистан?
    Отговора : За да печелят Военопромишлените комплекси и най-вече американския!
    Ако се замислите Само ТЕ са печелили от Афганистанската простотия!
  • 13 Грульо

    34 0 Отговор
    Къде е тръгнал Андреас да се бие с талибаните, Германия още е окупирана от американците. Да вземе пример от талибаните и да се бори за освобождението на фатерланда и мадерланда си. :D
  • 14 В.В.П.

    24 1 Отговор
    Сащ,НАТО,и партньори,направиха всичко възможно у Невъзможно,Афганистан ,да бъде завладяна от Радикални ислямисти,Каеда,Талибан,ИДИЛ..Голата истина,Руските ги трепеха,тия ,ги обучаваха.!!.Лъсна ,голия им задник.. на най фалшивата Демокрация.!!.Изоставиха ,афганския народ,,,Не всички там са радикали....,Тоя,шваб,да намери утешения ,в шнапса и Водка Горби!!
  • 15 Епилог

    13 0 Отговор
    : Защо отидохме в Афганистан?
    Това е въпросът.
  • 16 патилан

    22 2 Отговор
    Крадеца от Банкя, трябва да бъде съден, за това че прати български войници в Афганистан, и прахоса най малко 2 милиарда лева за издръжката им, пари които можеха да са за по добър живот на пенсионери и болни деца и социално слаби. Трябва да бъдат съдени некадърниците от ГЕПИ и патериците им ПатрЕоти със шкембе войвода.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чудно

    11 0 Отговор
    Какъв процент от германците ,знаят ,къде е Афганистан?
    Хич няма да е странно ,ако се окаже,под 1 процент.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 уаси Тито

    0 11 Отговор
    Плямпай,плямпай,русофилите в Бегето ти ръкопляскат.
  • 21 Дърт пее..раст...

    21 0 Отговор
    Когато ,работех в Германия,2008,под Кьолн,на N51,има един Тотал,Та там ,срещнах един странник,,от близкото село/ немско ш..бано име/,с кучето си,доберман ,Пи две ракии,и разправя,,че е пенсионер по болест от Афганистан..Кашик, пехотинец,,Здрав мъж,,,,Каза че е луд,и свършен,!!Жена ,деца всичко си отишли... Избягали...Той е сам с кучето,пенсия ,и спомени от Афганистан...Тъжно.!!
  • 22 баба цоцолана

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "патилан":

    Кияк
  • 23 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Активист на БКП":

    Ти откъде знаеш, че има жена?! Може да има мъж?! ;)
  • 24 Патето Яки

    16 0 Отговор
    Андреас Егерт сигурно е убивал афганистанци мъже жени и деца,
    дано ги сънува много години.
  • 25 Кую

    3 0 Отговор
    И те както нашите 240.
  • 26 ИНТЕРЕСНО,

    1 8 Отговор
    ЧЕ КОШМАРНИТЕ СИМПТОМИ СЪВПАДАТ С ТЕЗИ НА АНТИ ВАКСИТЕ🤔🤔🤔
  • 27 Ляв плюс

    18 1 Отговор
    Нахлул в чуждата държава като агресор, сигурно изпотрепал сумати невинни, пък загубил, видиш ли, много другари. Ужас! Ало, лицемери! Всички не сме промити мозъци да ви вземаме за чиста монета.
  • 28 Gowo

    1 13 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    Това е мисия на НАТО бе кре...н.Не на Германия.И ние не отиваме там по собствена воля.

    Коментиран от #34

  • 29 Адвокат

    11 1 Отговор
    Печалбарите които отиват да убиват в чужда страна заслужават не само отчаяние, но и строга присъда. Нашите печалбари от т.на. "мисии" на НАТО да им се спре българската пенсия, да им плащат американците! Не искам с пенсионните вноски на българите да се плаща на някакви безпринципни авантюристи!
  • 30 Помнещ

    10 0 Отговор
    Милите, невинни, интелигентни млади дойчета. Помните ли като хванаха и снимаха другарите на този, че ритат футбол в Афганистан с човешки череп. Такива черепи сигурно можеш да намериш под път и над път там......
  • 31 Буратино

    7 1 Отговор
    Искам да вземете интервю от талибаните ветеран, който е воювал 20 г да каже как се чувства, а не като този- мисийка, отпуска в къщи. После пак мисийка и хайде пак т Дойчланд по бардаци и барове но сега страда. Дайте да четем за талибани загубили за 20 г всичко и как те се справят с тази загуба. Ходят ли по психолози и вестници да плачат?
  • 32 Бибитко

    3 0 Отговор
    Тези германски ветерани какво са очаквали като са отивали на мисии в Афганистан? Тамошните хора да ги посрещнат с хляб и сол ли? Талибаните бяха силни и непобедими, заради широката народна поддържка, а не заради някаква неочаквана военна стратегия. Всеизвестен исторически факт е, че Александър Велики също не е успял да завоюва тази дива и планинска страна, в която всякакво разгръщане на военни сили е невъзможно. Основното обаче е опитът на Запада да наложи своя либерален модел на живот, който няма нищо общо с дълбоко вкоренените ислямски ценности, в чиято основа е Коранът като основен закон. И както се видя този опит се провали.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 сигурен съм

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Gowo":

    в тебе, че няма да отидеш, нито по собствена, нито по чиято и да е воля освен до WC-то, защото имаш отговорна работа пред компютъра. И не говори "ние", защото, както пее К.Маричков: "Моят път не е твоя...".
  • 35 От страни

    1 0 Отговор
    Истеглянето им е непоносимо но бирата поносима. Добре че я прибраха - оня не пият а щеше да се съсипе.
Новини по държави: