Last news in Fakti

11 Септември, 2021 19:52 3 141 16

Западът няма защо да се страхува от талибаните

  • талибани-
  • афганистан-
  • запад-
  • заплаха-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • война-
  • алексей малашенко-
  • халифат

Големият печеливш от идването на власт на талибаните в Афганистан е Китай

Западът няма защо да се страхува от талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новата власт в Кабул ще се съсредоточи върху изграждането на афганистанската държава, а не върху конфликти със съседите и Запада, заяви пред БНР Алексей Малашенко - експерт по исляма и главен научен сътрудник в Националния изследователски институт по световна икономика и международни отношения „Евгений Примаков“ на Руската академия на науките.

„Тези хора искат да изградят национална (това е много важна дума – б.а.) ислямска афганистанска държава. Ислямът отрича нациите, но де факто това няма да бъде халифат - някаква световна ислямска държава, за каквато обичат да говорят в ИДИЛ. Не вярвам на пропагандата, била тя руска, американска или някаква друга, която твърди, че талибаните са външна заплаха. За кого са заплаха? Нима им е нужен Таджикистан или Узбекистан? Или искат да взривяват Европа? Тези хора ще се занимават със строителството на собствената си държава“, каза руският експерт в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според Малашенко мнозинството от афганистанците подкрепят талибаните, защото слагат край на десетилетия размирици. "Какво друго му трябва да обикновения афганистанец, който воюва от 1979 година? Първо го учиха на комунизъм, после на демокрация, а хората искат да живеят мирно и спокойно. Засега талибаните гарантират това спокойствие."

Затова Москва правилно се ориентира към диалог с талибаните. Официално, тяхната организация е обявена за терористична и е забранена в Русия. Въпреки това през последните 7 години талибаните и Кремъл са в постоянен диалог помежду си. Президентът Владимир Путин заяви наскоро, че Русия няма интерес от дезинтеграцията на Афганистан. Очевидно Москва предпочита стабилно управление на талибаните пред нова гражданска война.

"Това, което прави Русия в продължение на 7 години, е проява на мъдрост. Това е онази политическа мъдрост, която не се проявява много често в днешно време," отбелязва Алексей Малашенко. Докато Русия се стреми да укрепи връзките си с талибаните, влиянието на Пакистан върху тях ще отслабва, прогнозира руският експерт. "Пакистанците много добре разбират, че талибаните, които днес са на власт в Афганистан, не са техни протежета и няма да им се кланят. Има териториални спорове по границата между Афганистан и Пакистан. Там е линията Дюранд. Както се казваше в доброто старо съветско време, това е изобретение на колонизаторите. Тогава е вършело работа, но сега създава проблеми."

Големият печеливш от идването на власт на талибаните в Афганистан е Китай, смята Малашенко. "Не зная кой първи ще признае талибаните, но не изключвам това да са китайците. На Пекин му е все едно дали в Афганистан управляват талибаните или някой друг. Китайците никога не се занимават с политика, а с пари. Ще дадат пари, ще отидат в Афганистан, а талибаните прекрасно ще ги охраняват. Между другото, преди три седмици талибаните обещаха на китайците да не се месят в проблемите с мюсюлманите в Синцзян."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    15 1 Отговор
    при първият сигнал за опастност в мозъчетата им ще ни жертват и продадат-такива са аверчетата ни от ЕС и НАТО
  • 2 Хахаха

    7 25 Отговор
    Талибаните вече са пратили емисари в бившите СССР азиатски републики.
    С оръжието, което им остави САЩ могат да пометат всяка съпротива.
    Стратега путин е големия губещ, но той си е посредствено, страхливо, ниско и неуко милиционерче.
    Тепърва русия ще трябва дй заделя ресурс за защита в азиатската част границите.
    А, денги нет ... идва гладория

    Коментиран от #5, #10

  • 3 ФАКТ

    23 1 Отговор
    запада е аут не е фактор никъде освен в слаби зависими страни като Бг.
  • 4 Гръка

    4 9 Отговор
    Единствения печеливш са талибаните сега техния фетиш да убиват цивилни жени за удоволствие ще придобие катастрофални размери, след избиването на жените там ще внасят китайки и индийки
  • 5 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Толкова си далеч от истината, че и представа си нямаш!
  • 6 Обаче

    4 11 Отговор
    Много е лошо да се правят подобни "анализи и прогнози" от руски експерти (пърдон) след 8.00 часа и първите две водки за деня. Изобщо не му обръщайте внимание. Наздоровье ребята!
  • 7 БОЛШЕВИК 🌟

    14 0 Отговор
    Западът трябва да се страхува от свойте си граждани, защото с тоя неолиберален капитализъм, доведе масите до обедняване, безработица и мизерия. Което в някои страни ще доведе до революции, и никой и нищо няма да е забравено, всеки мародер бил на власт и допуснал това, ще си получи заслуженото заедно с всички мародери и крадци довели ни до пълна бедност!

    Коментиран от #9

  • 8 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор
    Запада има грешни разбирания - Ако на всеки 20 афганистански жени се оставя жив само по един тинейджър мъж, проблемите с тероризма - и пакистанския и афганистанския ще изчезнат
  • 9 ФАКТ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Недей така.То на Запад една "демокрация" да ти зайде ума.То,прошляци на всеки ъгъл.Бездомни клетници.Важни са гейовете и проститутките.До там им е морала.
  • 10 Афганистан

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    не е за главата ти явно!Тролиш по инерция ,няма ли някой специалист -соросня по Близкия изток? Даваш нощна за баничка ли?Явно за толкова са ви силиците!Затваряй компа и отивай да спиш!
  • 11 Лековерний

    4 0 Отговор
    На тази снимка талибаните са с руско оръжие и българска униформа. На други кадри са с USA техника, оръжие, боеприпаси униформи и всичко подарено от " бягащите" окупатори. Затова страх няма в запада, талибаните са техен продукт.
  • 12 Деост

    4 0 Отговор
    Всички религии са измислени от хората за да управляват тези които искат да вярват в задгробния живот. Религиите са творение на Митологични божества и случки. А аз дали вярвам в религията не вярвам, но вярвам че има Господ но не е изпращал религия. А
  • 13 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    талибаните много приличат на комунистите.все едно гледам репортажи от русия 1918 година.резултата от управлението им ще е подобен.жалко че нато се изтегли оттам.скоро ще се наложи пак да влиза и междувременно ще трябва да се праща в огромни количества хуманитарна помощ.след изявлението на руския експерт обаче българските талибани може спокоино след морето в крим да ходят на планина в афганистан.дрогари много е полезно и ще посетите паметниците на великите учители на талибанския народ,които с голи ръце са победили нато и сащ.

    Коментиран от #15

  • 14 герап

    2 0 Отговор
    Това няма да бъде халифат,а султанат. Търсят си нов Ер голям.
  • 15 хихихихихи

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг:
    ОТГОВОР
    талибаните много приличат на комунистите...
    90% от афганската армия премина към талибите! Това са хора обучени от? С техника на? Направо си приличат на?
  • 16 грух

    1 0 Отговор
    ми естествено, че няма защо - нали избягаха далече, далече !! кикикики
Новини по държави: