12 Септември, 2021 09:31 2 672 21

Планират строителство на вятърни централи в цяла Русия

  • вятърни централи-
  • русия-
  • енергетика-
  • новавинд-
  • росатом

Руските предприятия ще удвоят капацитета за производство на оборудването

Планират строителство на вятърни централи в цяла Русия  - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията на „Росатом“ за строителство и експлоатация на вятърни централи „Новавинд“ предвижда изграждането на нови съоръжения във всички региони на Русия, където е възможно.

От „Новавинд“ посочват, че настоящата програма за договори за електрозахранване, по които се предоставя държавна подкрепа за развитието на възобновяеми енергийни източници (ДПМ), вече е планирана, а за следващата се обмислят всички възможни територии на страната. Списъкът на регионите, в които компанията ще реализира проектите си, ще бъде ясен след обявяване на резултатите от конкурса в рамките на следващата програма.

По-рано заместник-министърът на промишлеността и търговията на Русия Михаил Иванов съобщи, че програмата за държавна подкрепа за развитие на възобновяеми енергийни източници ще позволи на руските предприятия до 2035 г. да удвоят капацитета за производство на оборудването, достигайки до 2,6 гигавата годишно.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амиии

    4 27 Отговор
    чебурашки робот кога ?

    Коментиран от #3

  • 2 Нико

    6 18 Отговор
    Откриха екологията

    Коментиран от #9

  • 3 КОТарАК

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "амиии":

    от козяк ако имаш контакти им кажи ,да изнамерят компаса / цели флотове се губят уж Северна Корея а тръгват за Австралия..блъскат се в Испански фарове...
  • 4 Nnn

    2 23 Отговор
    Поредната руска "вятър работа", за 15 години ще усвоята държавните пари и ще закрият проекта! Росатом да прави и вярърни мелници, а роскосмос развлекателни шоута!
  • 5 барчо

    23 2 Отговор
    Руснаците вече произвеждат вятърни електроцентрали и има вече няколко полета на които са инсталирани експериментално. Явно вече са излезнали резултатите дали са икономически ефективни и са решили производството да бъде удвоено. Ние очакваме американски фирми да купят на безценица китайски вятърни електроцентрали и да сключим с тях безумни договори за изкупуване на най-скъпата електроенергия за 500 годишни договори занапред.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Яни

    2 16 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    Смях в залата,ама че си Дърво без корени.какви глупости пишеш без доказателства. Ама че нагли лъжи от Русоробски трол. Тия една видия не могат да произведат та камо ли цели вятърни централи. Много бързо си забравил какво си писък на 30.08 за една друга статия за тези централи.

    Коментиран от #20

  • 7 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Не одобрявам тази вятърничева идея, но генераторите са немски и това е свързано със сделката СП-2 вероятно. Иначе руснаците имат много водни ресурси, и от енергията на ВЕЦ по евтина няма.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Миризлив пор

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Павел пенев":

    Аз чета, че руски предприятия ще произвеждат, парите ще остават в Русия а няма да ги изнасят навън и да хранят чужди държави.

    Коментиран от #12

  • 9 Реалист

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нико":

    Пич! Не е заради екологията!:) Най-после се сетиха че са една от най-ветровитите държави в Света! В северните им части си духа перманентно! Ох! Какъв ветрец полъхва в Архангелск даже и посред лято!:) Перките ще им излязат без пари и ще произвеждат ел. енргия целогодишно! Мдаа! Усетиха се! И там има много прогресивни хора, ама досега не им даваха да пекнат!:) Ще почнат и с фотоволтайците! Имат си достатъчно много пустини, дето за нищо друго не стават!

    Коментиран от #18

  • 10 Вятърничев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Павел пенев":

    Прав си! Но, така беше до сега! Нещата ще се променят!
  • 11 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    щом русия ще прави ветрогенератори вече нашите дрогари ще започнат да харесват вятърната енергия!
  • 12 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    четете дрогари уж парите остават все в русия ,а денги нет!абрамович и компанията на дрогаря путин се грижат именно за това.и дано не правят руски вятърни генератори щото ще трябва да ги задвижват на нафта само и само да покажат че работят.на всеки български путиноид му пожелавам скорошнозаселване в русия.тва ви е лечението.

    Коментиран от #13

  • 13 Миризлив пор

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Обичаме да плюем а? Не ти ли стига до ума, че тези перки се произвеждат от хора в страната, от материали от самата страна, всичко това създава някаква добавена стойност. Не е като до сега, да се изнасят суровини а добавената стойност да отива другаде и да се връщат обратно същите суровини на огромна печалба. Хайде проумей какъв е пътя на парите и тогава драскай.

    Коментиран от #17

  • 14 Руснак

    8 1 Отговор
    Харесва ми реакцията на българите към тази новина. Отровата тече в широка река. Значи всичко е наред в Русия.

    Коментиран от #19

  • 15 Габдулла

    3 1 Отговор
    Преди десетина години писах, че руснаците ще излезнат от бананова та икономика. Японците вият за Курилите не заради нещо друго, а защото руснаците престанаха да им продават рибата и раците и застроиха собствени заводи. Вместо да коментираме: а ние къде сме в тая схема?! Почваме пак ....едните да се изхождат, а другите.... Тука се сещам за една руска поговорка: Застав дурака молится Богу, а он и лоб прошыбеть. :)
  • 16 стоян

    0 0 Отговор
    До 14 ком -другарю -че това каква новина е --ще ще ще 2035 година-пуска пропаганда -когато ги направят тогава да се хвалят
  • 17 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    обичаме да се присмиваме на лъжци дрогар.до скоро руските опрки отхвърляха веи тата щото трябва да се набляга на руския газ,нефт или атомна енергия.сега изведнъж щели да правят вятърни централи и всичкото путиноид почна да ги хвали.ти даже измисли как щели да произвеждат ветрогенератори и да не изнасят пара от русия.едва ли има страна в всета която да изнася по-мощно националния си капитал от русия ама ти я даваш за пример.евалата дрогар.ще ти повярвам като докажеш как всяка година ходиш там на море или си купуваш масово руски стоки, за някоя и друга купеика разказвате вицове по форумите и се обиждате че после някои ви се смее!
  • 18 Нико

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Бъзикам се, защото нищо не става от тях, а най-голямото наказание е да си прогресивен там. Докато диктатурата не падне вятър няма да задуха.
  • 19 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Руснак":

    Вятърният ток има смисъл в гъстонаселини държави. В Русия токът ще се загуби по жицата докато стигне.
  • 20 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Яни":

    Я да кажат при класическите централи колко са им загубите. От това което излиза от турбината, колко достига до краен потребител? Какви са им загубите? 70%? Нещо такова е. А сега да го сравнят с развитите. И ако само с 1% свалят загубите колко ток е това? Ама те големи работи да правят и да се хвалят, а колко е ефективно!
  • 21 Землянин

    0 3 Отговор
    Тия дрогирани милиционери ще направят вятърни централи, когато Зимбабве спечели световното по футбол... С всеки изминал ден с хитрите си планове в бъдеще невъзможно време стават посмешището на планетата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания