Last news in Fakti

13 Септември, 2021 16:40 6 770 22

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за "лошите" румънци

  • великобритания-
  • румъния-
  • тенис-
  • ема радукану

Във времена, в които национализмът отново избуява, а издигането на стени - буквално и преносно - става все по-актуално, Радукану е истинска сензация

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за "лошите" румънци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само допреди няколко години във Великобритания имаше силни настроения срещу хората от България и Румъния. А сега цялата страна е във възторг от триумфа на Ема Радукану, която е с румънски корени. Не е ли малко лицемерно?

Баща ѝ е от Румъния, майка ѝ - от Китай. Родена е в Канада, но се състезава за Великобритания. Ема Радукану е новата звезда на тениса. 18-годишната състезателка триумфира при жените на US Open, поставяйки редица рекорди - първата квалификантка, достигнала до финал в турнир от “Големия шлем”, първата британска шампионка от 1968 година насам и втората тенисистка в историята, достигнала до финал при едва второто си участие.

Дете с четири родини

Освен много талантлива, Ема Радукану е и една изключително пъстра личност, която носи в себе си няколко култури. Радукану се преселва със семейството си от Канада във Великобритания, когато е на две години. В профила ѝ в Туитър четем, че нейният дом е в "london|toronto|shenyang|bucharest". По време на турнира в САЩ тя развяваше британския флаг и носеше екип в червено, жълто и синьо - явна препратка към румънското знаме. Радукану говори мандарин, а един от идолите ѝ е китайската тенисистка Ли На. Няколко пъти в годината посещава баба си, която живее в Букурещ.

Във времена, в които национализмът отново избуява, а издигането на стени - буквално и преносно - става все по-актуално, Радукану е истинска сензация. Във Великобритания кралица Елизабет II и премиерът Борис Джонсън я поздравяват за успеха. В Китай празнуват победата ѝ. В Румъния споделят снимки на екипа ѝ в цветовете на националния флаг. Мултикултурализмът, чието олицетворение е младата тенисистка, позволява на толкова много хора да празнуват успеха ѝ. Но не е ли малко лицемерно, когато към възторга и хвалебствията се присъединяват и онези, които иначе не искат чужденци в страната си?

Великобритания е във възторг. А "лошите" румънци?

“Британия полудя”, написа британският вестник “Дейли Мейл”. Точно този “Дейли Мейл”, който водеше масирана кампания срещу румънци и българи след присъединяването на двете страни към ЕС, припомня австрийският “Ди Пресе”. Години по-късно същият този вестник се качи и на вълната на настроенията в полза на Брекзита, а сред британците с ксенофобски нагласи на румънците се гледаше като на хора, които или са крадци и измамници, или целят да злоупотребяват със социалните помощи. "Полицията отправя предупреждения към джебчии на единствения език, който разбират: румънски" - такива неща можеха да се прочетат навремето в британски издания.

Ирония е, че сега именно момиче с румънски баща и с румънско име постигна този огромен триумф за Великобритания, пише "Ди Пресе" и пита: Нима гласувайки за Брекзита, британците не гласуваха изрично и за затваряне на границите за чуждестранни работници, за които се твърдеше, че отнемали работата на британците, увеличавали престъпността и превръщали местното население в “чужденци в собствената им страна”?

Кралицата поздрави Ема Радукану за "отдадеността и упорития труд". Със същите тези “отдаденост” и “упорит труд” много чужденци дълги години даваха своя принос за британската икономика. Но след Брекзита броят на румънците, които често са заети в строителството, е намалял с около 50 000 до 170 000. Днес британците отчаяно търсят полски занаятчии, литовски шофьори на камиони и български работници. Но правителството не иска и дума да чуе за това: поддръжниците на Брекзита са техните главни избиратели. Вместо това истинският британец е сега във възторг от триумфа на роденото в Канада румънско-китайско момиче - и го аплодира като успех за една държава, която иначе не гори от желание да има такива хора на територията си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    66 3 Отговор
    А,, А.... КОЙ ЩЕ БЕРЕ ЯГОДИ? САМО ПИТАМ?

    Коментиран от #7

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    73 2 Отговор
    Великобритания няма приятели и врагове, Великобритания има ИНТЕРЕСИ‼️/ по Чърчил/

    Коментиран от #12, #16

  • 3 Жерар Льоказньов

    24 19 Отговор
    Великобританците просто не искаха немьите да ги обират и затова напуснаха ЕС чудя се кога французите и италианците ще се освободят от Немското робство
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Джонсън

    58 2 Отговор
    Когато носят трофеи са добри,през останалото време са факинг имигрантс.
  • 6 Сатана

    14 6 Отговор
    Е, все пак Британската корона и преведе 2,5 милиона паунда в банковата сметка,а не някой друг.
  • 7 Гошо

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "БОРУНА ЛОМ":

    Не бой се ще се намери А стига толко рев или я ДВ направо да почне да разправя , как след Брексита Англия е станала Куба Венецуела и Северна Корея,глад студ мизерия и без това по веднъж седмично ни показват някви полу празни рафтове твърдейки че са от английските магазини Е и днес имаше някаква снимка ама неразбрах кога англичаните са си сменили писмеността щото етикетите бяха с йероглифи

    Коментиран от #9

  • 8 Ффф

    16 0 Отговор
    Сигурно и Китай и Канада си мислят така. Мн странна статия сякаш създадена да провокира
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гошо

    15 3 Отговор
    Днитe, в ĸoитo бpитaнцитe мoжexa дa cи ĸyпят вcичĸo oт cyпepмapĸeтa oтминaxa

    Aвтop: Бopиcлaв Πeтpoв вестник МОNЕY
  • 12 ddddd

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Кои имат приятели всеки народ трябва да си гледа интересите иначе загива

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Расова манджа

    4 4 Отговор
    Да изчакаме пробите за допинг..
  • 16 А други

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    пък имат шамари . С възпитателна цел на такива с "интереси" !
  • 17 Рошко

    4 0 Отговор
    Че си са лицемери го знаем, това и европейците го казват неслучайно половината свят е техен
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джамбаза

    10 2 Отговор
    ...имаше силни настроения срещу хората от България и Румъния.

    Не срещу хората, а срещу циганите от България и Румъния.
  • 21 Гръка

    0 0 Отговор
    Великобритания, няма приятели нито врагове а има само помия това всеки го знае
  • 22 Коментатор

    0 1 Отговор
    Живея в Лондон, това е измислица.Магазините са пълни , както винаги.
Новини по държави: