13 Септември, 2021 21:35 1 489 4

Преди изборите в Германия: Двама се карат, но третият не печели

  • германия-
  • ангела меркел-
  • армин лашет

17 процента подкрепа събират Зелените две седмици преди изборите за Бундестаг и за разлика от началото на кампанията, когато за кратко дори водеха в допитванията

Преди изборите в Германия: Двама се карат, но третият не печели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-компетентен и най-симпатичен на германските избиратели е настоящият вицеканцлер и финансов министър от Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Това показват анкетите след втория телевизионен диспут между тримата кандидати за канцлерския пост. Канцлерът на Федералната република обаче не се избира пряко и дебатът, излъчен снощи от двете обществени телевизии АРД и ЦДФ, остави открит въпроса кой ще спечели парламентарните избори след две седмици.

Двама се карат, но третият не печели - това е краткият извод от диспута, доминиран от пререкания между представителите на двете управляващи в момента партии - Армин Лашет, издигнат от консервативния блок ХДС/ХСС, и социалдемократа Олаф Шолц. Две седмици преди изборите неговата партия води в допитванията с 25 процента подкрепа, следвана от консерваторите с 22 процента. Трети са Зелените със 17 процента.

Това предопредели необичайно агресивния тон на Армин Лашет по време на диспута:

„Ако моят финансов министър работи като Вас, щеше да има сериозен проблем“.

Критиката е заради няколко банкови скандала и свързаните с тях разследвания на прокуратурата във финансовото министерство, оглавявано от Олаф Шолц.

Социалдемократът се принуди да отговори категорично и на друга нападка от лагера на консерваторите:

„Който гласува за Шолц, ще получи Левицата като коалиционен партньор - партия, която иска да извади Германия от НАТО и не подкрепи евакуацията от Кабул”, заяви Лашет.

Така се стигна до единственото външнополитическо изказване по време на снощния диспут:

„Който иска да управлява Германия, трябва да подкрепя трансатлатническото сътрудничество, да знае, че НАТО е гарант за нашата сигурност и че Германия има задължения към партньорите си. И трябва да е убеден в силата и суверенитета на Европейския съюз“, каза Олаф Шолц.

И докато Олаф Шолц и Армин Лашет си разменяха гневни обвинения, Аналена Бербок, кандидатът на Зелените за канцлерския пост, остана вярна на партийната линия за ускорена борба с климатичните изменения. В т.ч. за отказ от въгледобив още през 2030 година.

„Спорът за вашата отиваща си голяма коалиция показва нагледно защо изоставаме толкова драматично в борбата срещу промените в климата“.

17 процента подкрепа събират Зелените две седмици преди изборите за Бундестаг и за разлика от началото на кампанията, когато за кратко дори водеха в допитванията, сега вече е ясно, че кандидатът им няма да е следващият канцлер на Германия. Но Зелените са най-сигурният участник в следващото коалиционно правителство в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DrivingPleasure

    7 0 Отговор
    Зелените повсеместно са с умствени увреди явно... хората ховорят за хора - тия продължават да искат да крадат пари. Зелени престъпници!
  • 2 не може да бъде

    9 0 Отговор
    За мен тия 17 % одобрение за Бербок показват,че в Германия всеки шести е луд!
  • 3 не може да бъде

    7 0 Отговор
    За мен тия 17 % одобрение за Бербок показват,че в Германия всеки шести е луд!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: