13 Септември, 2021 20:05 1 344 0

По-малко от 20% от нелегалните мигранти в ЕС се връщат в родните си страни

  • мигранти-
  • бежанци-
  • европейски съюз

Одиторите не виждат и достатъчен напредък за стимулирането на държави извън Евросъюза за обратно приемане

По-малко от 20% от нелегалните мигранти в ЕС се връщат в родните си страни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-малко от 20 процента от нелегалните имигранти в Европейския съюз се връщат в родните си страни. Средно около половин милион мигранти годишно получават заповеди да напуснат съюза.

Това става ясно от специален доклад на Европейската сметна палата за периода 2015-2020 година.

Като една от причините европейските одитори посочват трудността да се осъществи сътрудничество с държавите по произход на мигрантите.

В доклада се допълва, че за посочения период ЕС е постигнал само ограничен напредък при сключването на споразумения за обратно приемане с държави извън Общността.

Одиторите не виждат и достатъчен напредък за стимулирането на държави извън ЕС за обратно приемане.

"Очакваме резултатите от нашия одит да се използват при дискусиите за новия пакт за миграцията и убежището,“ заяви Лео Бринкат, член на Европейската сметна палата, който отговаря за доклада.

„Настоящата система за връщане има много слабости, които водят до обратен ефект — насърчаване, а не възпиране на незаконно пребиваващите мигранти“, допълни той.

Друга слабост, подчертана в доклада, е липсата на взаимопомощ в рамките на самия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА