Last news in Fakti

14 Септември, 2021 07:04 2 066 21

Северна Македония се надява в България да се „създадат политически условия” за диалог

  • северна македония-
  • българия-
  • португалия-
  • ес-
  • диалог-
  • членство в ес-
  • македонци

Това е в интерес на гражданите на двете държави, а с това и за европейския дневен ред

Северна Македония се надява в България да се „създадат политически условия” за диалог - 1
Снимка: Shutterstock

За правителството на Северна Македония официално е предложението, представено по време на председателството на Португалия в Европейския съюз. Смятаме, че това предложение позволява решения, които са приемливи за всички страни. Това се посочва в отговор на правителството на въпрос на агенция МИА дали в обръщение е нов нон пейпър за решаване на спора между двете страни, който днес оповести телевизия Клан без да посочва конкретен източник, а с който, както се твърди, са запознати Скопие и София, но и по-важните страни-членки на ЕС, съобщи за БТА агенция МИА.

Република Северна Македония остава посветена на процеса с цел превъзмогване на различията с Република България, с което биха били отстранени пречките за начало на присъединителни преговори с ЕС. Това е в интерес на гражданите на двете държави, а с това и за европейския дневен ред, се казва в отговора на правителството. Надяваме се, че възможно по-скоро ще се създадат политически условия в България, за да се отвори възможност за интензивен диалог между Скопие и София за решаване на въпросите, които предизвикаха блокиране на процеса на разширяване на ЕС, се добавя в отговора на правителството.

Нон пейпърът, който бе оповестен днес от ТВ Клан, съдържа няколко точки като насоки за решаване на спора. Според публикувания документ на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, при което ще се признае историческият контекст за българския произход на нейните граждани без изключение и с това България, както се посочва, ще се освободи от травмата, че чрез малцинствените права ще се застраши нейната дългосрочна стабилност и сигурност.

В нонпейпъра, публикуван от ТВ Клан, се твърди, че в Република Северна Македония ще се засили контекстът на мултиетническото общество чрез включване на българския наратив. Предлага се българите да бъдат включени в конституцията както и всички други етнически общности, сдруженията на българите с това биха получили защита и специална грижа от държавата, за да запазят, популяризират и изучават собствения аспект на историческите събития и това ще им бъде гарантирано с конституцията. Добавя се, че мнозинството от славянския народ, които идентифицират себе си като македонци и които разчитат на историческия контекст за уникалност на македонския народ, ще запазят възможността за собствен аспект и наратив за тази обща история.

Това означава, че ще съществува единствена фактическа истина, произлязла от емпирична научна дейност, на която ще се позволи двоен аспект на определяне на националния контекст и значение за две национални идентичности, се казва в нон пейпъра. Добавя се, че тази двойна система ще се прилага и в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включвайки и македонския, и българския наратив.

Въпросът за езика и използването на съкратеното име за Северна Македония трябва да бъде решен според предложенията на председателствата на ЕС /германско, португалско, словенско/, които вече неофициално бяха взети предвид като приемливи за двете страни, се казва в нон пейпъра. Официалното становище на правителството е, че от значение за решаване на спора е португалското предложение и че то съдържа решения, които са приемливи и за двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сарая

    5 0 Отговор
    Ми незнам вашия башбаканин първо при Бокаса рипна !
    Голям гаф си беше
  • 2 гадно

    23 1 Отговор
    Наглеци никакви отстъпки докато в прав текст не обявят , че измислената им държава се е пръкнала по заповед на коминтерна през 1945 г. да забравят за ЕС.
  • 3 Благоевград

    25 0 Отговор
    Условията за диалог тръгват от вашите учебници по история, които би следвало да са основани на историческата истина, вместо на фантастика и злоамерена пропаганда.
  • 4 Самуил

    18 0 Отговор
    Нека да изчакат още 20 години на пауза пък тогава Българския гражданин ще си помисли. Може да се наложи пак да си сменят името на държавата.
  • 5 Тито

    20 0 Отговор
    Ех, надежди. Докато има македонизъм, няма европеизъм.
  • 6 Стамат

    18 0 Отговор
    С макетата преговорите са излишна загуба на време. Не си държат на думата. Затова да се отнеме българското гражданство на тези, които не живеят в България, а на други мераклии да не се дава вече. Сами ще доприпкат.
  • 7 РСМ!! Учебниците не принаписахте в

    19 0 Отговор
    Часта за България!! Пакт сте без Домашно!! Заев, колко пъти ти казахме за домашното?? Ще Повтаряте отново в същия клас!!!
  • 8 Македонски

    4 1 Отговор
    Да,напълно е възможно при победа на ГЕРБ в парламентарните и в президентските избори!!!!
  • 9 ванче

    10 1 Отговор
    никикъв диалог с тия сърбомани

    Коментиран от #15

  • 10 хаберих

    1 0 Отговор
    Ако ще се жените, направете го в автобус. Там няма ограничение на броя на хората, които ще присъстват.
  • 11 цербер

    3 0 Отговор
    Частта,а не часта.
  • 12 ФАКТИ

    8 0 Отговор
    С тия северно македонци НЯМА преговори. Докато не сменят риториката към българия. Ще изчакат още 28-35 години. Ние не бързаме.
  • 13 Miusuka Madoto

    10 0 Отговор
    Надеждата умира последна...Вето до дупка за тия нeщacтници! Даже най-добре е да затворим границата с тях и да прекъснем дипломатически отношения! Да си стоят в гадната кочина и да размишляват защо и как го докараха до тук! Ако има с какво де...
  • 14 Костова

    8 0 Отговор
    Българските граждани нямат никакъв интерес, ако кражбата на историята им се затвърди на ниво Брюксел. Дори напротив.
  • 15 Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ванче":

    Какви ти сърбомани? Имперското перчене на северно македонците и грандоманщината им от паметници на всеки метър в Скопие нямат нищо общо със Сърбия.
  • 16 Скорпи

    5 0 Отговор
    Нали начертахте...червените линни....радвайте им се, и си мечтайте за ЕС...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Стига с тези нагли изказвания. При вас липсват политически условия за реални преговори. Докажете мерките за спазване на договора и тогава искайте условия от нас.
  • 19 Искапен ви вели

    0 0 Отговор
    Мизерија.
    Мизерно.
    Помизерно.
    Најмизерно што се може.
    Бугарско...
  • 20 Дръндьо

    0 0 Отговор
    "Северна Македония се надява в България..." Да продължава да се надява, явно обичат да им го надяват!
  • 21 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
Новини по държави: