Last news in Fakti

14 Септември, 2021 14:14 2 573 10

САЩ, Япония и Южна Корея се събраха спешно

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сащ-
  • япония-
  • ракети-
  • напрежение-
  • армия-
  • военни-
  • токио

Пхенян съобщи, че е извършил успешни изпитания на нови крилати ракети с голям обсег

САЩ, Япония и Южна Корея се събраха спешно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Висши дипломати от Япония, САЩ и Южна Корея се събраха днес в Токио, за да обсъдят развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програма. Това стана ден след като Пхенян съобщи, че е извършил успешни изпитания на нови крилати ракети с голям обсег, които предполага подобряване на военните му възможности, предаде Асошиейтед прес.

В тристранната среща участваха специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Сун Ким, специалният представител за мир и сигурност на корейския полуостров Но Кю-дук и японският генерален директор по азиатски и тихоокеанските въпроси Такехиро Фунакоши, предаде БТА.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги каза днес на редовна пресконференция, че тристранната среща е била насрочена преди севернокорейските ракетни изпитания, но това, че тя се провежда на следващия ден, ще е "добър повод да препотвърдим близкото сътрудничество между трите страни и да обсъдим най-новата ситуация в Северна Корея". Японски служители и някои експерти казаха, че ракетните изпитания, проведени от Северна Корея този уикенд, са "нова заплаха" за региона.

Вчера севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА предаде, че ракетите са показали, че могат да поразят цели, отдалечени на 1500 километра. Пхенян ентусиазирано обяви новите ракети за "стратегическо оръжие с голямо значение", давайки да се разбере, че те са били разработени с намерението да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави. Северна Корея твърди, че се нуждае от ядрени оръжия, за да възпира враждебните според нея действия на Вашингтон и Сеул. И Япония, и Южна Корея са ключови съюзници на САЩ, подкрепящи американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    12 4 Отговор
    Какво ли не правят САЩ, даже и съглашателство с Пхенян, за да си продват оръжията!
  • 2 АМА ВОЙНАТА ПОЧНАЛА ЛИ Е

    7 2 Отговор
    ЧЕ ТИЯ СА СЕ СКРИЛИ В РЪЖТА И ГЛЕДАТ С БИ НОКЛИ

    Коментиран от #10

  • 3 Сатана

    20 1 Отговор
    Така се защитава суверенитет.Правят ракети а не ги режат.
  • 4 Корекция

    15 1 Отговор
    Имате грешка в заглавието. Трябва да е:
    Публикувано във факти.бг: САЩ спешно събра Япония и Южна Корея
  • 5 факт

    15 1 Отговор
    Сащ вече не са фактор
  • 6 назад

    12 2 Отговор
    От какво ли се уплашиха толкова много японци,корейци и американци. Май не от това, че севернокорейците са тръгнали да ги завладяват, а от това, че севернокорейците им объркаха изведнъж плановете за обща инвазия в държавата на Ким Чен Ун с новите му наистина плашещи оръжия и изпитания.
  • 7 Корея

    8 2 Отговор
    Виж ти а уж корейците били изостанали или там никаква си държава, ма то и Авганистан уж... не беше но Америка я напусна с пълни отзад гащи. Така, че това вече е системно нормалното агрегатно състояние на агресорска Америка
  • 8 Отряд1

    3 1 Отговор
    Някоя поправка в конституцията на САЩ позволява на гражданите да носят оръжие. Това е предвид много фактори, един от които е при евентуално нападение, всеки гражданин да може да се отбранява и по този начин освен редовната войска има и гражданска. Втора причина може да откриеме в това, че полицията носи оръжие, а гражданите не, което отчасти е доста несправедливо. Трето за защита на собственоста. Та, Северна Корея може би точно поради подобни причини има право да притежава ядрено оръжие. Такова право имат всички държави. Не само САЩ, Китай, Русия, Франция, Индия, Пакистан и Великобритания, но и Бразилия, Аржентина, Колумбия, Мексико, Куба, целият континент Африка + всички знайни и незнайни държави от Азия и Океания. Само по този начин, силните на деня ще бъдат възпрени да НЕ използват това оръжие, защото първата изстреляна ракета ще повлече след себе си още и още и ... практически с живота на планетата ще си вземем чао, гледайки величествената фойерверка на човешкият гении...

    Да си го кажем, и Македония има право, и България също.
  • 9 Бледолики

    0 2 Отговор
    Само война спасява САЩ, просто трябва да нахлуят да разрушат малко страната и да се отеглят, на никой не му е притрябвала демокрация там а просто отвреме на време някой да влиза там и да мете с метлата
  • 10 Свен

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "АМА ВОЙНАТА ПОЧНАЛА ЛИ Е":

    Абе тия няма ли кой да им пусне няколко атомни бомби, та да се свърши вече. Аман от психопати!
Новини по държави: